IZNENADNI RAZLOG

IMENOVANJE ILI UHLJEBLJIVANJE? DSV raspisao natječaj, a Visokom upravnom sudu uopće ne treba novi sudac

 Ronald Goršić/EPH

Državno sudbeno vijeće (DSV) prošli je tjedan objavilo natječaj za mjesto suca na Visokom upravnom sudu. S obzirom na to da se u zadnje tri godine priljev novih predmeta na taj sud drastično smanjio, zbog čega je polovica sudskih savjetnika trajno ili privremeno premještena na druge sudove, a višak sudaca se riješio “prirodnim odljevom”, tj. odlascima sudaca u mirovinu, pokušali smo odgonetnuti koji je iznenadni razlog za raspisivanje natječaja.

Najažurniji u državi

Do prije tri godine sve upravne sporove rješavao je jedan jedini sud - Upravni sud u Zagrebu. Zbog prevelike opterećenosti toga suda i dugotrajnosti sporova, početkom 2013. reformirana je upravna grana sudovanja. Osnovana su četiri prvostupanjska upravna suda u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a dotadašnji Upravni sud postao je Visoki upravni sud zadužen za rješavanje žalbi. U prve dvije godine nakon reforme, suci Visokog upravnog suda, uz nove žalbene predmete, rješavali su i zaostatke iz prethodnih godina, no 2015., kad su zaostaci riješeni, sud se posvetio rješavanju isključivo žalbenih predmeta, što mu je u novom sustavu upravnog sudovanja i jedina zadaća. Taj sud sada ima 22 suca i zbog smanjenog priljeva predmeta postao je najažurniji sud u državi s prosječnim rokom rješavanja sporova od dva do dva i pol mjeseca.

Plan zapošljavanja

Predsjednika Visokog upravnog suda Antu Galića pitali smo nedostaje li im sudaca i je li tražio raspisivanje natječaja? “Ne trebamo nove suce jer ih sada imamo dovoljno i nisam tražio nikakvo dodatno zapošljavanje. Bio sam prilično iznenađen kad sam doznao da je DSV raspisao natječaj za suca na ovom sudu. U prva dva mjeseca ove godine imamo pojačani priljev predmeta zbog prošlogodišnje izmjene zakona, ali tek na kraju ove godine znat ćemo hoće li taj pojačani priljev iziskivati i dodatno zapošljavanje. S postojećim brojem sudaca zasad apsolutno možemo brzo rješavati predmete, a lani smo bili najažurniji u državi”, tvrdi Galić.

Prema Zakonu o DSV-u, plan zapošljavanja sudaca svake dvije godine donosi Ministarstvo pravosuđa. Stoga smo u Ministarstvo uputili pitanje je li ono odobrilo zapošljavanju dodatnog suca na Visokom upravnom sudu u 2016. i ako jest kojim su se razlozima vodili. “Ministarstvo pravosuđa nije tijekom 2015. i 2016. planiralo popunjavanje sudačkih mjesta na Visokom upravnom sudu”, stoji u odgovoru koji smo dobili. - Pojašnjavaju da plan zapošljavanja za dvogodišnje razdoblje 2016. i 2017. još nije donesen, a Ministarstvo će ga donijeti nakon što provede sveobuhvatnu analizu učinaka reorganizacije mreže općinskih i prekršajnih sudova koja je stupila na snagu 1. travnja prošle godine.

Crne slutnje

Predsjednika DSV-a, suca Vrhovnog suda Željka Šarića pitali smo stoga zašto su raspisali natječaj za Visoki upravni sud. Odgovor, međutim, ni nakon dva dana nismo dobili.

No, u sudačkim krugovima širi se spekulacija prema kojoj je DSV sporni natječaj raspisao za jednog osječkog suca koji ima ambiciju napredovati na Visoki upravni sud, a u doglednoj perspektivi zasjesti i na čelo toga suda. Uz jasnu ambiciju, spomenuti sudac, tvrde sudački kuloari, ima i razgranate veze kako u sudskim tako i u političkim krugovima, pa može utjecati da DSV ne osvrćući se na zakonske odredbe i stvarne potrebe za zapošljavanjem natječaj prilagođava njegovim ambicijama. Ako ova spekulacija ima uporište u stvarnosti, potvrđivala bi najcrnje slutnje dijela sudaca sve frustriranijih načinom na koji DSV odlučuje o imenovanjima i napredovanju sudaca, a prema kojima se imena sudaca koji će DSV imenovati znaju unaprijed pa su natječaj i procedura pred DSV-om tek puka farsa s unaprijed poznatim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:55