POVRATAK U PROŠLOST

VIDEO, FOTO: VELIKI POVRATAK 'LETEĆEG ŠKOTA' Pogledajte kako juri legendarna lokomotiva nakon restauracije od 40 milijuna kuna

 Reuters

Jedan od dragulja britanskog industrijskog nasljeđa, parna lokomotiva "Flying Scotsman" (Leteći Škot) krenula je u četvrtak na svoje prvo putovanje nakon deset godina duge obnove. Ostavivši iza sebe oblak pare, "Leteći Škot" krenuo je ujutro s londonske postaje King's Cross uz odobravanje nekoliko stotina poklonika.

"Flying Scotsman" će u rano popodne na čelu kompozicije s 300 putnika stići u York, 280 kilometara sjeverozapadno od Londona, gdje će naći svoje mjesto u Nacionalnom željezničkom muzeju i otamo povremeno izlaziti u turističke vožnje.

- Ovo je povijesni dan. Sjajno je vidjeti ovaj veličanstveni simbol britanske željeznice i tehnološkog nasljeđa ponovo na tračnicama - rekao je ravnatelj muzeja Paul Kirkman.

Obnova slavne lokomotive koštala je 4,2 milijuna funti (40,5 milijuna kuna).

U službi od 1923. do 1963. na liniji Edinburgh-London (koju je vozio bez prekida i nakon 1928. ispod osam sati), "Flying Scotsman" bio je lokomotiva koja je postigla brzinu od sto milja na sat (160 km/h).

Tijekom svojeg 40-godišnjeg staža "Flying Scotsman" je prešao više od 4 milijuna kilometara. Vlak koji je vukao bio je poznat po vrhunskom cateringu, a gospoda su na njemu mogla zatražiti usluge - brijača!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:07