Dvogodišnje blizanke Marta i Klara, koje su tatu nadahnule za izradu dječjeg namještaja.
 Privatni album
Idealni za kutak vaših mališana

Dječje carstvo iz tatine mašte: Samouki kreativac izrađuje namještaj s neodoljivim likovima

Na krajnjem istoku Hrvatske, odakle se mladi kontinuirano iseljavaju, 34-godišnji Josip Salaić pokrenuo je proizvodnju namještaja za dječje sobe: svaki primjerak je unikatan, ručno rađen od slavonskog hrasta, jasena i jele i ‘testiran’ na njegovim blizankama. Ovo je njegova priča za magazin Gloria.

Obiteljsko imanje inženjera zootehnike Josipa Salaića (34) u Tovarniku kod Vukovara na prvi se pogled doima poput dječjeg igrališta. Osobito prostrani vrt s pješčanikom koji okružuje visoku prizemnicu gdje živi sa suprugom, Zagrepčankom Lucijom (25), i njihovim blizankama Martom i Klarom.

Dvogodišnjim djevojčicama to je produženi dnevni boravak, namješten stolićima i stolčićima od drveta koje je izradio njihov tata.

Privatni album
Stolić i stolčići s motivom zeca idealni su za dječji kutak.

Za ručno napravljene igračke i namještaj od drva veselih motiva Josip Salaić dobio je nagradu “ Najpoduzetnik 2020.” Ženskog poduzetničkog centra.

- I supruga i frendovi me zafrkavaju da sam sigurno osvojio neku članicu žirija jer se ta nagrada inače dodjeljuje ženama. No, šalu na stranu, priznanje me baš razveselilo. Nagrađen sam zbog ideje i ustrajnosti te hrabrosti da isprobam i ponudim tržištu nešto novo. To su prepoznali i kupci pa iako smo supruga i ja tvrtku osnovali prije samo sedam mjeseci, danas već ne stižemo odraditi sve narudžbe - govori Josip Salaić za Gloria magazin, koji je u imenu svoje tvrtke Vu-Creator simbolično povezao dva pojma - grad Vukovar, englesku riječ wood (drvo) i kreator, odnosno onaj koji nešto stvara.

Supruga ga je potakla na sadašnji posao

Oblikovanjem drva počeo se baviti još kao dječak: u tome je samouk iako mu je djed bio stolar, no jedva ga pamti. Kasnije se okušao i u maketarstvu te u izradi vrtnih klupa i stolova. To mu je bilo zabavno i opuštajuće, no osjećao je da to nije “ono pravo”. Sve dok na poticaj supruge Lucije, studentice treće godine fizioterapije, s kojom je u braku četiri godine, nije počeo s izradom drvenih predmeta za djecu.

Privatni album
Nakon rada na polju, gdje ekološki uzgaja pšenicu, zob, uljanu repicu, soju... Josip odlazi u svoju radionicu.

Malo po malo razvila se ideja da izrađuju stolce s likovima životinja, lavića, tigrića, zeca, lisice... No, dugo je trebalo dok su usavršili tehniku izrade i bojanja

- S prvim rukotvorinama pohvalio sam se na Facebooku i prijatelji su me zasuli s narudžbama. Radim od punog drveta, masivnog hrasta i jele, a najviše od jasena jer je iznimno čvrst, lijepo se obrađuje i bijele je boje pa je lako crtati i ugravirati likove - govori Josip Salaić, koji niz godina ima i OPG.

Ekološki uzgoj pšenice, zobi, uljane repice, suncokreta i soje ipak mu ostavlja dovoljno vremena da se nakon polja zavuče u radionicu, gdje pušta mašti na volju.


A što je napravio posebno za svoju suprugu te kako izgleda čarobna dječja soba njihovih djevojčica čitajte u novom broju magazina Gloria.

U novom broju donosimo i ove priče:

Dalibor Matanić ekskluzivno o prinovi i novom početku: 'Našu sreću ne mogu umanjiti ni besane noći'

Kostadinka Velkovska o bitki za svoj život: 'Prvi put sam pomislila da je kraj, da sutra ne postoji'

NENAD BACH Zbog virusa odvojen od obitelji

PABLO LYLE Noćna mora meksičke zvijezde

VAL KILMER Ljekoviti zagrljaj bivše ljubavnice

JUSTIN TIMBERLAKE Umjesto na turneji - izoliran na ranču

VIRTUALNI TURIST Glazbeno putovanje Amerikom

FELJTON: JANE FONDA Životni put američke glumice i nepobjedive kraljice fitnessa

Čitajte i:

Profesionalna organizatorica savjetuje zašto je bitno riješiti se nepotrebnih stvari iz života

Na korak ka ekološkoj održivosti: Kutije za televizore od sad možete iskoristiti za izradu pokućstva

Zeleni plan za sretan stan: Urbana džungla u vlastitom domu nikad nije bila poželjnija

Linker
23. travanj 2024 10:27