SELLA CONCEPT Public Hall radni prostor unutar zgrade iz 19. stoljeća u središtu Londona
DOBA ANTIKE

Novo lice klasike: Pobuna protiv sveprisutnog kiča u interijerima

U potrazi za nadahnućem dizajneri su 'otputovali' u doba antike, a potom i do njezine inačice iz 18. stoljeća te kroz geometrijske forme i materijale poput kamena i drva reinterpretirali stare vrijednosti za moderne generacije.

U potrazi za nadahnućem dizajneri su 'otputovali' u doba antike, a potom i do njezine inačice iz 18. stoljeća te kroz geometrijske forme i materijale poput kamena i drva reinterpretirali stare vrijednosti za moderne generacije.

U želji da ostvare novu, "klasičnu" umjetnost - i kao svojevrsna reakcija na kičasti rokoko - arhitekti, slikari i kipari 18. stoljeća okrenuli su se antici kao glavnom uzoru i mjerilu za “lijepo”. Umjetnički pravac koji je tada nastao zvao se neoklasicizam, a tristotinjak godina kasnije ponovno je aktualan u uređenju interijera: karakteriziraju ga jasni geometrijski oblici i suzdržan dekor, skupi i visokokvalitetni materijali poput drva ili mramora te naglašene statičke forme i logičan raspored.

U prilog aktualnosti tog neostila “govori” i kolekcija niskih stolova dizajnera Davidea G. Aquinija. Stolovi TuttoSesto izrađeni su od travertina i lakiranog drveta intenzivne plave boje Yves Klein, spajajući ideje prošlosti i suvremenih pravaca.

DAVIDE G. AQUINI TuttoSesto serija pomoćnih stolova od travertina i lakiranog drva

Kreativni studio Sella Concept koristio je pak plišani namještaj, dramatičnu rasvjetu i "sofisticiranu" paletu boja za uređenje zajedničkih prostorija tvrtki Public Hall i Huckletree u središtu Londona - i time posve promijenio uobičajenu vizuru start-upova, koje uglavnom karakterizira moderna i pročišćena estetika.

SELLA CONCEPT Public Hall radni prostor unutar zgrade iz 19. stoljeća u središtu Londona

Matteo Pacella i Philippine Hamen za svoju su kolekciju klasičnog namještaja inspiraciju pronašli u grčkorimskoj arhitekturi i tradicionalnim dječjim građevnim blokovima. Zbirka od 12 komada nazvana La città è mobile! sastoji se od niza "praktičnih, a opet poetičnih" klupa, stolica, stuba, stolova, konzola i polica za knjige čije su proporcije temeljene na zlatnom rezu.

MATTEO PACELLA & PHILIPPINE HAMEN Kolekcija namještaja ‘La citta e mobile!’ inspirirana antičkom arhitekturom

Mramorni stolovi, obojene staklene vaze i zdjele te ogledala s betonskim podlogama neka su od rješenja iz ureda Objects of Common Interest izloženih u njujorškoj galeriji Matter. Predmeti su osmišljeni po sustavu euklidske geometrije, koji nalaže da se kutovi, linije i oblici crtaju pomoću ravnala bez oznaka. Neoklasični dizajn spaja tradiciju i moderne, suvremene komade, tvoreći elegantan, luksuzan i bezvremenski interijer koji definitivno ostavlja snažan dojam.

ALBERTO CAIOLA - HARBOOK Interijer knjižare u Hangzhouu

LATO X LATO Keramičke vaze Massimo i Vittorio inspirirane Palladijevim vilama i palačama

SEBASTIAN ERRAZURIZ Functional Sculptures reinterpretacija antičkih skulptura čileanskog umjetnika

Ogledalo 166x106x31 cm 5229 kn KARE

Svijećnjak 450 kn BO CONCEPT

Jastučnica 49,95 kn JYSK

Ogledalo Colette set 2 komada 629 kn PRIMA NAMJEŠTAJ

Poltrona frau stol Othello ČERNELIĆ

Vaza 39,99 kn EMMEZETA

Vaza 199 kn ZARA HOME

Linker
26. travanj 2024 15:06