Dimore Studio-Grand Hotel u Milanu.
 SilviaRivoltella
Raskošan i neodoljiv

Ovo je najpoželjniji materijal za uređenje interijera - prostorima daje dozu luksuza i topline

Tkanina prošarana srebrnim i zlatnim nitima nije primjerena samo za rezidencijalne prostore: da izvrsno funkcionira i u suvremenim interijerima, dokazuju projekti poznatih dizajnera, kako smo objavili u našem Gloria IN magazinu.

Raskošna ukrasna tkanina, najčešće obojena svila protkana zlatnim ili srebrnim nitima - brokat - ranoproljetni je trend koji nitko nije očekivao. Jer u njezinoj reljefnoj teksturi i bogatom dezenu ima nešto “teško”, blagdansko, zimsko... Jastuci i zavjese i dalje su dominantni komadi od brokata, ali ćete ga ove sezone naći i u kolekcijama posteljine, tapetama, čak ručnicima.

Studio Shamshiri
Hotel Maison de la Luz u New Orleansu.

I u tekstilnoj industriji i u dizajnu interijera brokat se uglavnom uklapa u klasične stilove, dok danas njegovi pomalo kičasti uzorci čička, cvijeća i lišća unose eleganciju upravo u suvremene, minimalističke prostore.

Meblo
Uzorci čička, cvijeća i lišća unose eleganciju u suvremene, minimalističke prostore.

Povijesno povezivan s bogatstvom i izobiljem, najčešće se koristi u formalnom okružju, poput velikih sofisticiranih “salona” za primanje, no ako poželite dašak luksuza u svojem domu, zidne tapete idealan su izbor.

Brokatni detalji suvremenim prostorima daju poželjnu notu topline i luksuza

Od bogatih kraljevskoljubičastih inačica do odvažnih kontrastnih koloritnih spojeva, one su dojmljiva “pozadina” za najrazličitije stilove dizajna interijera.

Timorous Beasties
Timorous Beasties -Totem Damask tapeta.

Za ideje u uređenju vlastitog prostora mogli bi vas nadahnuti detalji iz trgovine modne marke Miu Miu u tokijskoj četvrti Aoyama, čiji su zidovi prekriveni brokatnom tkaninom u suptilnim nijansama zelene, a njome su i tapecirana sjedala i stolci.

Nacasa & Partners
Trgovina modne marke Miu Miu u Tokiju, koju su uredili švicarski arhitekti Jacques Herzog i Pierre de Meuron.

Jednaku popularnost brokat uživa i u modnoj industriji: Gucci, Dior, Stella McCartney i Dolce & Gabbana samo su neki od brendova čije kolekcije obilježava glamurozni uzorak brokata.

Dolce & Gabbana-Fall 2016 Ready to Wear kaput.

Zaključak je da je brokat - koristi li se promišljeno, u svjetlijim nijansama i na detaljima - iznenađenje na početku toplije sezone, koje će itekako promijeniti vizuru prostora.

Christian Lacroix za Roche Bobois: luksuzni tapecirani kauč.

Stolac Chiara, 1979 kn, Meblo

Wardrobe Muskat ormar 180x115x54 cm, 16.649 kn, Kare

Tapeta Tribute 0,52x10 m, 399,36 kn, Meblo

Tabure Gubi, 5230 kn, Dizajnholik

Jastučnica 45x45 cm, 159 kn, Zara Home

Linker
19. travanj 2024 11:01