John Pavlish
John Pavlish

od 26.lipnja

19. godina zagrebačke ljetne scene Amadeo uz Terezu Kesoviju i Tonyja Cetinskog

Ova jedinstvena ljetna gornjogradska oaza, smještena u  povijesnom atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici,  već 19 godina zagrepčanima i brojnim inozemnim gostima nudi vrhunska glazbena i multimedijalna događanja.

Gornjogradska ljetna pozornica AMADEO i ove godine tijekom lipnja i srpnja postaje dom vrhunskih domaćih i inozemnih umjetnika. Predstavnici Scene te brojni izvođači koji će sudjelovati u ovogodišnjem programu danas su u Glazbenom dvorištu Zagrebačkih solista, skrivenom gornjogradskom dragulju smještenom na Trgu sv. Marka,  predstavili ovogodišnji ljetni program.

Program započinje 26. lipnja trećim izdanjem Malih noćnih razgovora s književnicom Milanom Vuković Runjić, koji su svoju premijeru na Sceni AMADEO imali 2016. godine. Kroz svoja razmišljanja i iskustva  iz svijeta umjetnosti, svakidašnjeg života te uvijek „vrućih“događanja iz svijeta domaće politike predstavit će se Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pjesnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, direktor HAVC-a Danijel Rafaelić, glumica Marija Sekelez, književnik Zdravko Zima, glazbena diva Tereza Kesovija te pijanist i skladatelj Matej Meštrović.

Nakon jednogodišnje stanke Scena AMADEO ovoga ljeta ponovno se uključila u humanitarnu akciju Korak u život, koju organizira zagrebački Rotary Club Zagreb - Kaptol, namjenjenu omogućavanju nastavka školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na koncertu 07. srpnja svoj obol akciji dat će čovjek velikog srca i glasa, Toni Cetinski. Već tradicionalno poznati hrvatski akademski slikar Vatroslav Kuliš svakom kupcu ulaznice za humanitarni koncert poklonit će svoju potpisanu grafiku.

Svijet likovne umjetnosti predstavit će umjetnica Dora Kovačević svojom izložbom VRT. Ovo je deveta u nizu izložbi posvećenih prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Sve do 28. srpanja na Sceni AMADEO odvijat će se i bogat glazbeni program. Uz Zagrebačke soliste koji će svoj nastup sa gostima održati u svome glazbenom dvorištu, scenu u atriju muzeja otvara kultna Glazbena družina Cinkuši koja ove godine slavi 20 godina svog rada. Već tradicionalno i ove godine nastupa ansambl Lado sa svojim orkestrom, pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa glazbenim projektom Expresto, popularni Mariachi Los Caballeros koji na Sceni AMADEO nastupaju gotovo od samoga početka te zagrebačka grupa Duende sa svojim frontmenom, virtouzom na gitari Tomislavom Tenšekom, koji će ugostiti flamenko pjevačicu Ninu Čorić.

Na samom kraju ovogodišnjeg programa Amadeo je svojoj vjernoj publici, koja ih prati već punih devetnaest godina, priredila koncerte za pamćenje: nastup Matije Dedića i harmonikašice svjetskog glasa Merime Ključo koji će se predstaviti programom koji nosi naziv Potraži me u predgrađu, Miroslava Tadića, jednog od ponajboljih svjetskih gitarista koji će zajedno sa violinisticom Yvette Holzwarth predstaviti svoj novi album Spavati, možda sanjati. Slijedi svjetska premijera, zajednički nastup dva mlada virtouza pijaniste Aljoše Jurinića i gitariste Petrita Çekua, kao i nastup fantastičnog gitarističkog Kvarteta u sastavu Zoran Dukić, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić, Petrit Çeku.