Press
'Doku - izolacija'

Najbolje od DOKUKINO KIC: Filmo o Leonardu Cohenu 'Ptica na žici' besplatno dostupan na 48 sati

Uz bogatu ponudu od potpuno besplatnih 20 dokumentarnih hitova, Restart će nuditi i najbolje naslove dostupne bez ikakve naknade za gledanje online.

U tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net, Restart pokreće novu akciju pokušaja očuvanja ne samo javnog nego i mentalnog zdravlja – ovoga puta s izborom najboljeg s repertoara zagrebačkog Dokukina KIC s novim naslovima iz tjedna u tjedan.

Svoj virtualni rad Dokukino započinje s tri među svojom publikom vrlo popularna naslova, od kojih se ističe biografski dox Ptica na žici, snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena iz davne 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio na početku svojih tridesetih, ali s već postignutim kultnim statusom među ljubiteljima njegova specifičnog izričaja melankoličnog folk-šansonijera.

Za sve ljubitelje Cohena

Takvom statusu usprkos, turneja održana u brojnim europskim gradovima uključujući i Jeruzalem, bila je sve samo ne lagana. Obilježili su je strahovi od nastupa, problemi s tehnikom i zvukom, nesporazumi s publikom, ali i nevjerojatni katarzični trenutci. Iako je redatelj Tony Palmer film dovršio 1974., Cohen je odlučio stopirati njegovo prikazivanje smatrajući ga previše kontroverznim. Gotovo četrdeset godina vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok menadžer Franka Zappe slučajno nije pronašao desetke prašnjavih kutija s natpisom "Bird on Wire". Restauracija je trajala godinama, a film je u konačnici sastavljen od tri tisuće oštećenih fragmenata. Njegovo prikazivanje prije smrti je odobrio i sȃm Cohen, naglasivši kako mu je drago da je "taj nesporazum napokon riješen".

Ovaj film neočekivane ljepote i nikad dosad viđenih materijala koji će oduševiti ne samo zagrižene ljubitelje Cohenova lika i djela već i one manje upoznate, bit će dostupan na 48 sati potpuno besplatno počevši od srijede, 8. travnja, a nakon toga moći će se pogledati uz minimalnu naknadu.

Tajni život poznatog umjetnika

Na platformi je dostupan još jedan intrigantni biografski dox – film o švedskom novinaru i istraživaču Stiegu Larssonu, najpoznatijem kao autoru bestselerske trilogije "Milenijum". Trilogija je svjetsku popularnost dobila tek nakon Larsssonove prerane smrti u 51. godini, dok je istovremeno potpuno zanemareno sjećanje na njegovu životnu misiju – rad na praćenju i prokazivanju različitih neonacističkih i ekstremističkih desničarskih organizacija, ne samo u Švedskoj već i čitavoj Europi.

Dokumentarni film Henrika Georgssona (redatelja globalno popularne skandinavske serije Most) Stieg Larsson - Čovjek koji se igrao vatrom prati karijeru Larssona kao urednika antifašističkog tjednika Expo u kojem su on i njegovi suradnici opsesivno objavljivali rezultate svojih istraživanja zbog čega su se nerijetko izlagali životnoj opasnosti. Lov na neonaciste, nacionaliste i rasiste bila je Larssonova opsesija i strast, duboko ukorijenjena u ideji da je demokracija iznimno krhko i nestabilno društveno uređenje za koje se treba uvijek i iznova boriti.

Uz minimalnu naknadu pogledajte i film Carmine Street Guitars. Ova šarmantna i dirljiva posveta rock ikonografiji donosi priču o malenom glazbenom dućanu koji se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj gentrifikaciji. U glazbenom dokumentarcu Rona Manna upoznajemo Ricka Kellyja koji sa svojim timom proizvodi vrhunske ručno izrađene gitare od drva koje skuplja s razrušenih njujorških zgrada. Kelly je zbog svoje skromnosti i vještine prozvan ''Geppetto rock 'n' rolla'' a Carmine Street Guitars obožavaju gitaristi poput Boba Dylana, Lou Reeda, Patti Smith, Lennyja Kayea i Marca Ribota.

U filmu se pojavljuje i legendarni Jim Jarmusch na čiju je inicijativu došlo do snimanja Mannova dokumentarca. Jarmusch parafrazira svoj nastup u kultnom indie-klasiku "Dim u lice" Waynea Wanga i Paula Austera o bruklinskoj trgovini u kojoj šačica ekscentrika ubija vrijeme razgovorom i uživanjem u dimu cigarete.

Na platformi volimdokumentarce.net još uvijek je dostupno 20 potpuno besplatnih naslova kao i stotinjak tematski i žanrovski raznolikih filmova dostupnih uz minimalnu naknadu, detalje o filmovima i upute kako ih skinuti potražite na linku.

Pročitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
16. travanj 2024 14:51