Promo
Razlog za posjet

Novitetima u Zoološkom vrtu oduševljena i poznata lica

Ako ste ljubitelji životinja i posebice onih egzotičnih, Zoološki vrt u Zagrebu vas poziva da posjetite njegovog novog stanovnika koji se uselio u preuređeni paviljon zajedno s još nekim životinjskim vrstama.

Ako ste ljubitelji životinja i posebice onih egzotičnih, Zoološki vrt u Zagrebu vas poziva da posjetite njegovog novog stanovnika koji se uselio u preuređeni paviljon zajedno s još nekim životinjskim vrstama.

Zoološki vrt u Zagrebu dobio je jednog novog stanovnika. Po prvi put u povijesti u Vrt je stigla egzotična i opasna kraljevska kobra. Zajedno sa starosjediocem - komodskim varanom uselila se u preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma, a otvorenju su prisustvovala mnoga lica iz javnog života poput Amira Bukvića, Damira Hoyke i Mirne Medaković.

Promo

„Zoološki vrt grada Zagreba jedan je od zooloških vrtova najbogatijih gmazovima na svijetu. Iako je male površine, tom činjenicom može stati uz bok najvećim zoološkim vrtovima na svijetu. Preuređenjem paviljona Duh monsunskih šuma uređeno je osam novih terarija u koje je smješteno deset novih životinjskih vrsta koje do sada nisu bile vidljive posjetiteljima. Dvije vrste posebno su veličanstvene – kraljevska kobra, najdulja otrovnica na svijetu, i komodski varan, najveći gušter na svijetu“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Promo

U osuvremenjivanje Zoološkog vrta posljednjih godina uloženo je više od četrdeset milijuna kuna, od čega su dio sredstava osigurali fondovi Europske unije, a u ostalo su uložena vlastita sredstva Zoološkog vrta.

Prva kraljevska kobra, koja je stigla iz zoološkog vrta Plzeň u Češkoj, dugačka je 230 cm te izvorno dolazi iz područja južne i jugoistočne Azije. Iako je vrlo otrovna, ne napada ljude osim ako se osjeća ugroženom.

Promo

Komodski varan u Vrtu je od 2016. godine i također je otrovan, ali ne poput zmije. U prirodi nastanjuje Male sundske otoke, tj. Komodo, Flores, Rincu i Padar, a smatra se najvećim gušterom na svijetu. Uključen je i u projekt Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koji obuhvaća uzgoj i izlaganje vrste, edukaciju posjetitelja u Vrtu te sudjelovanje Vrta u programima zaštite komodskog varana na otoku Komodu.

Linker
26. travanj 2024 16:19