Getty Images
Poticajno štivo

Traganje za smislom: slavni psihijatar o svom iskustvu iz koncentracijskog logora koje može pomoći

Sada kada ostajemo kod kuće i s čežnjom s prozora gledamo samotne parkove i ulice, prazne škole i vrtiće, snagu i radost valja potražiti unutra - u nama.

Iako su naša iskustva ove situacije istovremeno i zajednička i slična, ali i sasvim individualna i drugačija ili kako kaže dr. Viktor Frankl: "nijedan se čovjek i njegova sudbina ne mogu usporediti s nekim drugim čovjekom i njegovom sudbinom; nijedna se situacija ne ponavlja i svaka traži drugačiji odgovor", svatko se od nas želi povezati s onim što nam daje najviše snage, utjehe i nadahnuća. Za nas, a i za mnoge od vas, to su knjige.

Zato ističemo kultnu knjigu - Čovjekovo traganje za smislom proslavljenog austrijskog psihijatra i utemeljitelja logoterapije, dr. Viktora Franka, čija je godišnjica rođenja bila 26. ožujka.

"Čovjekovo traganje za smislom" dr. Frankl napisao je u devet dana, čvrsto odlučivši da će biti objavljena anonimno. Zapravo, na naslovnici prvog tiska originalne njemačke verzije nema njegovog imena, no u posljednjem trenutku, netom prije prvog objavljivanja knjige, popustio je prijateljima koji su ga preklinjali da bude objavljena s njegovim imenom barem na prednjim koricama. Knjiga koja je napisana u apsolutnom uvjerenju da, kao anonimno djelo, nikad neće svojem autoru donijeti književnu slavu, već s namjerom da konkretnim primjerom čitatelju pokaže da život u svim uvjetima, čak i onim najjadnijim - ima potencijalni smisao, postala je jedna od najčitanijih knjiga i svakako donijela svjetsku slavu dr. Franklu.
Na često pitanje medija što misli o uspjehu knjige, odgovarao bi s dozom zabrinutosti za naše doba: "...ako stotine tisuća ljudi posežu za knjigom koja u naslovu obećava da će se pozabaviti pitanjem smisla života, sigurno se radi o prilično gorućem pitanju".

U knjizi je opisao osobno iskustvo iz koncentracijskog logora i kako je unatoč poniženju i patnji uspio reći 'da' životu. Iako se smisao života uvijek mijenja, ponekad iz dana u dan ili sata u sat, smisao života nikada ne prestaje, piše dr. Frankl.

'Nikada ne smijemo zaboraviti da smisao u životu možemo naći čak i kad se nalazimo u beznadnoj situaciji, suočeni sa sudbinom koju ne možemo promijeniti.'

"Onaj koji zna zašto može se nositi s gotovo svakim kako". U prisjećanju na svoje zašto ili potvrdi onoga što već znate, vjerujemo da će vam pomoći ova knjiga.

"Čovjek spasenje postiže ljubavlju i u ljubavi."

Hvala dr. Franklu!


Ovaj naslov možete kupiti na stranicama Planetopije.

Linker
16. travanj 2024 03:24