Getty Images
PREPORUKE

Tri romana za dušu - savršen bijeg od svakodnevice

Iako je malo popustila, vrućina je još uvijek tu, a to znači da je i dalje vrijeme za malo lakše štivo. Ovoga puta odlučili smo se za nekoliko povijesnih romana koji, iako slijede povijesne činjenice, nisu teški za čitanje. Istovremeno, vodili smo se kriterijem da ne smiju biti površni, već odlično ispričane priče koje će zadovoljiti različite ukuse – pa i one najistančanije. Povijesni okvir daje odličnu podlogu za zanimljive zaplete, a ujedno nas odvlači od stvarnosti što je idealno za odmor i opuštanje.

Zvjezdana mora – Sara Sheridan

Počinjemo romanom o osebujnoj ličnosti iz povijesti koja se borila za promjene i status žene u svijetu, ali preko – znanstvenih istraživanja i doprinosa društvu. Maria Graham je bila spisateljica, istraživačica, ilustratorica i znanstvenica, koja je početkom 19. stoljeća putovala svijetom, mnogima u ono vrijeme, egzotičnim zemljama (poput Čilea, Kine ili Brazila), bilježila sve što je doživljavala na svojim putovanjima: ljude, običaje, floru i faunu, političku situaciju, kao i mnoge važne događaje. Bila je iznimno hrabra i odvažna osoba, koja je prkosila ograničenima ondašnjeg georgijanskog britanskog društva, u kojem je ženino mjesto bilo jedino u domu njezina uglađenog supruga koji je posjećivao prestižne klubove. Kao i prethodni romani Sare Sheridan, ovaj je odlično napisan i stoji kao savršena posveta jednoj iznimnoj ženi. A ima i poruku koju ne bismo smjeli ignorirati. (Znanje, 29,90 kn)

Genijalna prijateljica – Elena Ferrante

„Genijalna prijateljica“ prvi je dio veličanstvene tetralogije koja prati život dvije pronicljive i inteligentne žene, Lile i Elene. Kao i svaki pravi početak, ova knjiga naše junakinje te njihov život opisuje od ranih dana kada su bile djevojčice koje su živjele u Napulju 50-ih godina prošlog stoljeća pa do njihove adolescencije. Iako su karakteri protagonistica, naizgled, potpuno drugačiji, među njima se stvara spona prijateljstva koja će im dati snage da potraže svoj put u jednoj bučnoj i nasilnoj zajednici. Zanimljivo je kako se ova epska priča, kroz naraciju Elene (koja je pripovijeda kao odrasla žena), razvija prvo na vrlo uskom području predgrađa, a zatim se krug širi sve više i više kako djevojčice rastu i hrabro grabe u život. Karakterizacija i fenomenalan stil pripovijedanja stavljaju ovaj serijal u područje remek-djela. Upravo je objavljen i drugi dio tetralogije, „Priča o novom prezimenu“ koji govori o životu naših junakinja u njihovim dvadesetim godinama. (Profil, 129,00 kn)

Posljednji vlak za Istanbul – Ayse Kulin

Ova dirljiva i dramatična (ljubavna) priča, tursku je spisateljicu Ayse Kulin dovela do svjetske slave. Autorica je širom svijeta prodala preko deset milijuna primjeraka svojih knjiga, a poznata je po tome što piše uzbudljive priče o ljudskim sudbinama u sjeni povijesnih sukoba. U ovom romanu taj sukob je ujedno i jedan od najstrašnijih u povijesti – Drugi svjetski rat. Okosnica priče je velika ljubav Selve i Rafaela koji, s obzirom na to da im na putu za sretan brak stoji tradicija, odlaze u Pariz kako bi pronašli novi život. No, uskoro u Pariz ulaze nacisti i počinje borba, kako za ljubav tako i za goli život. Autorica odlično opisuje potpuni kaos u vanjskome svijetu, suprotstavljajući ga čvrstoj povezanosti junaka koji, u svojoj težnji za normalnim životom, postaju simboli otpora na više razina. (Mozaik knjiga, 129,00 kn)

Sve navedene naslove možete pronaći u novootvorenim knjižarama „Znanje“.

Linker
13. travanj 2024 19:27