Ana ispred škole u Tianjinu
 Privatni album
putopis iz kine

Nezaboravna avantura Ane Rucner: 36 sati putovanja, propušteni letovi i spavanje na aerodromu

'Jedna od mojih omiljenih svjetskih zemalja je definitivno Kina. Razlike u kulturi i običajima, njihova svakodnevica i stil života te odlična hrana me pri svakom posjetu obore s nogu', priča nam zagrebačka violončelistica Ana Rucner koja je za Gloria.hr opisala svoj put u omiljenu zemlju

Nakon 36 sati putovanja, propuštenih letova i spavanja na aerodromu, konačno stižem sa svojim timom u predivan Tianjin - grad udaljen od glavnog grada Kine, Pekinga, dva sata vožnje autom. Razlog mog dolaska u Tianjin su bili masterclassovi koje održavam u kineskim školama. Kroz edukacije djeci, njihovim roditeljima i učiteljima približavam violončelo kao instrument te kroz videa prikazujem ljepote Hrvatske. Koliko god put bio naporan, energija djece i njihovo zanimanje za glazbu me ispuni nevjerojatnom energijom.

Privatni album
Nastup kao dio masterclassa u kineskim školama
Privatni album
Nakon masterclassa u školi
Privatni album
Ana ispred škole u Tianjinu

Grad Tianjin broji više od 14 milijuna stanovnika i nalazi se u blizini Bohajskog mora. Kroz grad protječe rijeka Hai He, koja je povezana Velikim kanalom sa Žutom rijekom. Kanal je uvelike ubrzao razvitak grada te je Tianjin pretvorio u snažno trgovačko središte. Za vrijeme mog posjeta u Tianjinu, nedaleko od našeg hotela, održavao se sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika NR Kine Xi Jinpinga. Povijest grada broji preko 600 godina, a savršeno spaja urbani stil, kineski i zapadnjački svijet te moderne elemente s povijesnom baštinom. Tianjin često nazivaju “Grad mostova”, a svoje obilježje dobio je zbog trinaest mostova koji se nalaze duž rijeke Hai He. Ipak jedan od njih me se posebno dojmio. “Jiefang Bridge” izdvojio se svojom zanimljivom strukturom te činjenicom da je najstariji most u Tianjinu, izgrađen 1927. a još uvijek je otvoren za promet. Posebnu čar mu daje poveznica s jednim od najprepoznatljivijih svjetskih simbola, Eiffelovim tornjem. Naime, inženjer Alexandre Gustav Eiffel koji je dizajnirao toranj, dizajnirao je i Jiefang most.

Privatni album
Ana sa food blogericom Angelom i prijateljicom GaoGao u Tianjinu
Privatni album
Ana na ulicama Tianjina

Kinesku hranu obožavam, a ovaj put sam imala prilike upoznati poznatu kinesku food bloggericu Angelu koja me upoznala s njihovim specijalitetima i odvela na tržnicu koja ima veliki izbor svježih namirnica, od voća i povrća do riba, školjki, ali i delicija koje mi i nisu baš bile najsimpatičnije poput friških crvića “summer bugs” ili žaba.

Privatni album
Tržnica u Tianjinu
Privatni album
Tržnica u Tianjinu

Naprimjer, cijena rajčice je oko tri kune po kilogramu, zelenog graška oko četiri kune, a kilogram ribe stoji od 10 do 80 kuna. Kako je Tianjin u blizini Bohajskog mora, ponuda svježe morske hrane je velika. Morske puževe vole koristiti u začinjenim i ljutim jelima, a cijena im je 20 – 30 kn po kilogramu.

Privatni album
Crvići Summer bugs
Privatni album
Drobljeni led s mangom

Privatni album
Tržnica u Tianjinu

Pekarnica “Paris Baguette” nije obična pekarnica. U njoj možete probati fine slatke i slane delicije. Tako tamo možete uživati u pecivima od crnila sipe punjenim kobasicama, čarobnim okusima prelijepih torti, a meni je najfinija slastica bila drobljeni led preliven umakom od manga i kockicama manga u kupki od mlijeka. Kada se sjedine svi sastojci, okus je jednostavno neopisiv. Definitivno mjesto na koje se vraćam pri sljedećem boravku u Kini.

Privatni album
Pekara Paris Baguette
Privatni album
Torte Paris Baguetta

Ono što me posebno oduševilo je bila dostava kave iz Starbucksa koja mi je bila dostavljena u roku od 20 minuta u hotelsku sobu od narudžbe putem mobilne aplikacije. Sve im je dostupno na par klikova putem aplikacija. Najpopularnije mobilne aplikacije su trenutno “Are you hungry?” i “Meituan”. Kad sam ih pitala u kojim prilikama koriste papirnati novac, dugo su razmišljali. Jedna od rijetkih stvari za koje im treba novac je kupnja karte za podzemnu željeznicu. Sve druge stvari plaćaju putem mobilne aplikacije WeChat ili AliPay. WeChat je mobilna aplikacija koja je lansirana 2011.godine i mjesečno broji više od milijardu aktivnih korisnika, a još ju zovu “aplikacija za sve”. Iznimno je popularna kao društvena mreža, aplikacija za dopisivanje poput nama znanog Vibera ili npr WhatsApp-a.

Privatni album
Trg u Tianjinu
Privatni album
Ulice Tianjina

Ovaj put mi je posjet Kini trajao prekratko. Jedva se čekam vratiti na ljeto i ponovno uživati u njihovoj kulturi i običajima jer svaki odlazak u Kinu za mene je posebno i nezaboravno iskustvo.

Linker
13. travanj 2024 14:19