Bojan Zibar
Ružičasti mjesec

Doris Pinčić sudjelovala u važnom projektu pa pokazala i novu frizuru, komplimenti pljušte

"Dan ružičaste vrpce" ispred HNK i "Biram zdravlje" na Maksimiru proteklog vikenda ukazali na važnost brige o vlastitom zdravlju.

"Dan ružičaste vrpce" ispred HNK i "Biram zdravlje" na Maksimiru proteklog vikenda ukazali na važnost brige o vlastitom zdravlju.

Započeo je listopad, mjesec tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, poznat i kao ružičasti mjesec. S time u skladu, proteklog vikenda održala su se dva događaja različitog karaktera, ali s istim ciljem – kako bi promovirali važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja, kao i potrebu da se na vrijeme počnemo brinuti o svom zdravlju. Oba događaja održala su se u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, koja više od 20 godina aktivno djeluje na podizanju svijesti i edukaciji o (posebice ženskom) zdravlju.

Više od 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako je bolest otkrivena u početnom stadiju.

Tako je u subotu obilježen "Dan ružičaste vrpce", koji ima za cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, budući da se više od 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako je bolest otkrivena u početnom stadiju. On se uvijek održava prve subote u jutarnjim satima, a tradicionalno je započinjao okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odakle bi krenula povorka podrške, zajedništva i sjećanja na sve osobe koje su izgubile bitku s bolešću. S obzirom na trenutne okolnosti, ove godine nešto je izmijenjen način obilježavanja, s manje ljudi i gužve, ali s istim žarom u srcu.

Bojan Zibar
"Dan ružičaste vrpce" ispred zagrebačkog HNK podržala je i Ana Rucner.

Umjesto povorke s ružičastim balonima, uzvanici su se okupili u predvečernjim satima ispred HNK, kada su točno u 19 sati ružičasta svjetla osvijetlila vanjske zidove kazališta, čime je i simbolično započeo ružičasti mjesec. Među prisutnima bila su i neka poznata lica iz hrvatskog javnog života, poput Ane Rucner, Josipe Pavičić i Roberta Zubera.

Dan nakon, u najljepšem zagrebačkom parku Maksimir, odvio se divan obiteljski događaj pod nazivom "Biram zdravlje", s namjerom da na interesantan i interaktivan način pokaže koji su to faktori koji utječu na zdravlje, s obzirom da je odabir zdravih stilova života važan preduvjet za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Voditeljica Doris Pinčić pozdravila je brojne okupljene, koji su pak imali prilike sudjelovati u raznim zanimljivim radionicama namijenjenim cijeloj obitelji. Nutricionistkinja je demonstrirala kako se zdrav, zasitan i nutritivno bogat obrok može pripremiti u svega nekoliko minuta, dok je na svaki puni sat kineziologinja održala 10-minutno vježbanje s publikom, svaki put ističući važnost svakodnevnog i redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Bojan Zibar
Voditeljica je u zagrebačkom parku Maksmir vodila obiteljski događaj pod nazivom 'Biram zdravlje'.

Jedna od ambasadorica udruge, Josipa Pavičić, održala je vježbe disanja i autogeni trening pod nazivom 'Mislimo pozitivno' s ciljem kreiranja pozitivnog okruženja i poboljšanja vlastitog zdravlja. Edukativan kutak Europa Donna Hrvatska bio je mjesto, na kojem su svi znatiželjni mogli, iz prve ruke, saznati sve o samopregledu i redovitim pregledima dojki te dobiti odgovore na pitanja koja ih more, a možda nemaju koga upitati. Za one najmlađe osmišljena je Bolnica za medvjediće, odnosno radionica otklanjanja straha od bijelih kuta, koja je na zabavan način dječicu upoznala s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda. Također su uživali i u odličnom poligonu igara za razvoj dječje motorike, gdje su, pod vodstvom kineziologa, dobili priliku zabaviti se i ujedno pokazati svoja motorička znanja.

Bojan Zibar
Josipa Pavičić, jedna od ambasadorica udruge 'Europa Donna' održala je pred okupljenima autogeni trening pod nazivom 'Mislimo pozitivno'.

Ova dva događaja poslužila su kao najbolja uvertira u mjesec u kojem se ističe važnost brige o svom zdravlju, s posebnim naglaskom na rano otkrivanje raka dojke – ružičasti mjesec listopad.

Čitajte i:

Sve je rekla odjećom: Olja Vori ovih dana bori se za važan cilj, na koji žene često zaborave

Jedini kod nas tetoviraju bradavice ženama koje su preživjele rak dojke i to - potpuno besplatno

I poznate Hrvatice borile su se kao lavice: Rak dojke nije ih slomio

Bori se s najtežim stadijem raka i razmišlja o kraju: 'Neke stvari konačno moram reći svojoj majci i mužu'

Linker
20. lipanj 2024 05:42