Grafiti u Le Panieru, nekad opasnom dijelu Marseillea, koji je danas pretvoren u umjetničku četvrt
 PRIVATNA FOTOGRAFIJA
NA JUGU FRANCUSKE

Provansa na sasvim drugačiji način: Zagrebačka slikarica zaljubila se u slikovite gradiće daleko od najrazvikanijih turističkih destinacija

Zagrebačka slikarica Paulina Jazvić u pokrajini na jugu Francuske izbjegla je uobičajene turističke rute i uputila se u njezinu unutrašnjost, gdje je uživala u povijesnim i gastronomskim atrakcijama.

Zagrebačka slikarica Paulina Jazvić u pokrajini na jugu Francuske izbjegla je uobičajene turističke rute i uputila se u njezinu unutrašnjost, gdje je uživala u povijesnim i gastronomskim atrakcijama.

Putovanje Provansom započeli smo u Marseilleu, do kojeg smo stigli iz Rijeke. Zrakoplovnu kartu kupili smo mnogo ranije pa smo je platili samo devet eura, dok je povratak bio nešto skuplji - stajao je 20 eura. Na aerodromu nas je već čekao automobil koji smo unajmili preko interneta pa smo ubrzo nakon slijetanja krenuli prema prvoj postaji - Aix-en-Provanceu. Gradić je to s prekrasnom ulicom Cours Mirabeau, širokom više od 40 metara, koju omeđuju drvoredi i gdje možete predahnuti na terasi restorana ili bara.

Najpoznatiji je Les Deux Garçons, osnovan 1792., u koji su dolazili slikar Paul Cézanne i pisci Émile Zola, Albert Camus i Ernest Hemingway. Na jednom kraju ulice je velika fontana La Rotonde; u Aix-en-Provenceu ima ih bezbroj pa je zato poznat i kao “grad tisuću fontana”. No na mene je jači dojam ostavila tržnica s cvijećem na Place de la Marie, jednom od trgova u Vieil Aixu, starom dijelu grada. Navečer smo pak bili na jazz koncertu pod vedrim nebom i uživali u glazbi i atmosferi. Svake godine u gradu se, naime, održava veliki glazbeni festival, s koncertima na trgovima i u atrijima, ali i u Konzervatoriju Daris Milhaud, koji je dobio ime po velikom francuskom skladatelju, rođenom u Aix-en-Provenceu.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Kuća u gradiću L’Isle-sour-la-Sorgue

MEKA ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI

U blizini Cours Mirabeaua nalazi se Granet, jedan od najboljih muzeja u Francuskoj, s bogatom kolekcijom slika od 14. do 20. stoljeća, od Ingresa i Rubensa do Braquea i Picassa. Najviše su zastupljeni impresionisti i postimpresionisti, posebno Cézanne, kao i Degas, Monet i Van Gogh. Paul Cézanne je rođen u Aix-en-Provenceu i u tom je gradu naslikao većinu svojih najpoznatijih djela. Njegov nekadašnji studio otvoren je za javnost pa možete razgledati vrt u kojem je radio kad bi vrijeme bilo lijepo i atelier u kojem je uglavnom slikao mrtvu prirodu.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Skulptura Erwina Wurma ispred muzeja Cantini u Marseilleu

SLIKOVITI BREŽULJCI

Put nas je dalje odveo dublje u unutrašnjost Provanse. Za razliku od gradova na obali, kao što su Cannes, Nica i SaintTropez, gdje je preko ljeta nesnosna gužva, u drugim dijelovima Provanse mnogo je manje turista. U brdovitoj regiji Luberon zaustavljali smo se u slikovitim gradićima, šetali starim uskim ulicama i trgovima. Većina je sagrađena na vrhovima brežuljaka poput Roussillona, poznatog po okri, glini od koje se ta boja izrađivala. Na putu prema Avignonu stali smo u Gordesu, još jednom slikovitom gradiću na vrhu brda, jednom od najprepoznatljivijih provansalskih lokacija. Tu noć smo prespavali u L’Isle-sur-la-Sorgue, malom gradu punom antikvarijata i restorana. Obično smo unaprijed rezervirali apartmane - koji su uglavnom jeftiniji nego na našem Jadranu - ali ovdje nam se toliko svidio jedan mali, starinski hotel u centru da smo odlučili odsjesti u njemu - i nismo se razočarali.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Pogled na crvene stijene iz gradića Roussillon

BABILONSKO PROGONSTVO

Golema Pa­pinska palača podsjeća na doba od 1307. do 1377., kada je grad bio sjedište poglavara Kato­ličke crkve, koji su izbjegli iz Rima, a to se razdoblje naziva i Babilonsko progonstvo. Palača je sada pod zaštitom UNESCO-a, kao i most SaintBénézet, koji se spominje u pjesmi “Sur le pont de Avignon”. Kameni most preko Rhone stradao bi u gotovo svakoj poplavi pa su ga prestali popravljati i danas su od njega ostala sačuvana samo četiri luka. Meni su stare četvrti Avignona bile mnogo mirnije i ljepše od monumentalnog papinskog dijela.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Grafiti u Le Panieru, nekad opasnom dijelu Marseillea, koji je danas pretvoren u umjetničku četvrt

PRINCEZINO VJENČANJE

Dvadesetak kilometara južnije od Avignona nalazi se Saint-Remyde-Provence, gradić u kojem se početkom ljeta Charlotte Casiraghi, kći monegaške princeze Caroline, udala za Dimitrija Rassama. Pamtit ću ga po fantastičnim kafićima i restoranima, u jednom koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom hrana je zaista bila odlična. Jeli smo, među ostalim, sušeni losos s dinjom i lubenicom, idealno za vruće ljetne dane. Moram spomenuti i cijene - ceh smo platili manje nego što bi nas koštao sličan objed u nekom boljem restoranu u Hrvatskoj.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
U dućanu s pletenim šeširima i torbama

NOĆ LAMPIONA

Marseille, drugi najveći grad u Francuskoj, ne može se vidjeti za samo jedno poslijepodne, pa smo u njemu proveli nekoliko dana na kraju našeg puta po Provansi. Zaštitni znak grada je bazilika Notre-Dame de la Garde, dovršena u 19. stoljeću na najvišem brežuljku u gradu, s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na staru luku, more i obližnje otoke. Do bazilike se može doći i turističkim vlakićem, tako da ne morate pješice ići uzbrdo. Stara luka, s ribarskim brodicama, jahtama, restoranima i barovima najživlji je dio Marseillea. Ondje smo kušali bouillabaisse, gustu riblju juhu po kojoj je grad nadaleko poznat. Izabrali smo restoran čiji je vlasnik predsjednik društva za zaštitu originalnog recepta, i nismo pogriješili. Na kraju stare luke je Muzej civilizacije Europe i Mediterana, otvoren 2013. kada je Marseille bio europska prijestolnica kulture. Projektirao ga je Rudy Ricciotti i zaista je impresivan. U blizini je i Le Panier, stari, nekada siromašni dio grada, koji se posljednjih godina transformirao u umjetničku četvrt, s oslikanim fasadama, galerijama, slikovitim kafićima...

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Muzej civilizacije Europe i Mediterana u Staroj luci Marseillea

DOSELJENICI

Meni se ipak najviše svidio arapski dio grada, s uskim ulicama, dućanima u kojima se prodaju orijentalni začini, ukiseljeni limuni, s uličnim restoranima iz kojih se šire mirisi egzotičnih jela. I to je dio Marseillea, grada koji je uvijek primao doseljenike iz bivših francuskih kolonija, čuvajući pritom svoj identitet i kulturu. To se vidi i po sitnicama kao što su nadaleko poznati sapuni iz malih manufaktura ili pleteni šeširi i torbe koji su turistička atrakcija, s naglaskom na tradiciju. A ona se ovdje, kao i u cijeloj Provansi, poštuje i njeguje.

PRIVATNA FOTOGRAFIJA
Cvjetna tržnica pokraj gradske vijećnice u Aix-enProvanceu

DOBRO JE ZNATI

PRIZNATI RESTORANI

Kao jedna od gastronomskih najuzbudljivijih regija u Francuskoj, Provansa se može pohvaliti da ima čak 84 restorana s Michelinovim zvjezdicama.

ROSE IZNAD SVEGA

Provansa je na svijetu najveći proizvođač rosea, na koje otpada gotovo 90 posto cijele količine vina u toj regiji.

GROF MONTE CRISTO

Na otoku Château d’If ispred Marseillea nekad su bili zatvarani državni neprijatelji, a pisac Alexandre Dumas u njemu je ‘zatočio’ glavnog junaka svog romana ‘Grof Monte Cristo’. Otok je danas turistička atrakcija, a do njega se najlakše dolazi brodićima iz Stare luke.

Linker
26. travanj 2024 22:48