Pazinska jama Press
Vikend izlet

Svijet iz ptičje perspektive: Ako volite aktivan odmor, isprobajte popularan sport prepun adrenalina

Želite li se s visine od stotinjak metara obrušiti prema tlu obješeni o čeličnu žicu, zip line je sport za vas: u Rudopolju, Pazinu, Dubrovniku i na Cresu možete isprobati kako je to juriti '100 na sat'.

Doživjeti svijet leteći iznad tla, uz visoku dozu adrenalina, moguće je uz zip line - viseći na čeličnom užetu, što je sve popularnije i u Hrvatskoj. Svaki je “avanturist” zaštićen pojasom, kacigom i rukavicama, a zaustavlja se mehanizmom za kočenje.

Obavezna je i početna obuka na probnim žicama, postavljenima nisko nad tlom - sjedi se u pojasu ili drugoj vrsti sjedalice i traje kratko. Stoga je taj “sport”, koji je nekad služio za prenošenje tereta i pristup udaljenim područjima, uzbudljiv i siguran.

Suho i toplo vrijeme idealno je za tu zabavnu avanturu, ali moguće su i ture u hladnijim danima, pa i uz kišu i snijeg. Premda se dopuštene težine za pojedini zip line mogu razlikovati, preporučuje se da “letači” imaju od 30 do 140 kilograma. Donja dobna granica je četiri godine, a mala se djeca obavezno voze s vodičem zip linea. Svaku grupu prate dva vodiča, koji obavljaju sve radnje - ukapčanje, iskapčanje, kočenje...

Pazinska jama - Pazin

Nalazi se u samom gradu, a vožnja počinje s litice kod hotela Lovac i ima dvije linije, maksimalne visine 100 metara. Prva je dugačka 220 metara i postiže brzinu od 40 kilometara na sat te završava u dvorištu Kuće za pisce. Druga ima 280 metara, brzina je do 50 kilometara na sat i ugodnija je jer pruža prekrasan pogled na jamu i kaštel smješten na liticama iznad nje.

Branko Glavić, Zip line Pazinska jama Press
U Pazinu se s litice spuštate do vidikovca i prolazite pokraj Pazinske jame.

Linija završava na vidikovcu nazvanom prema poznatom francuskom piscu Julesu Verneu, koji je u svojem romanu “Mathias Sandorf” iz 1885. opisao jamu i kaštel. Pješačkom stazom po liticama Pazinske jame se u manje od pet minuta dolazi na polazno mjesto. Cijela avantura traje oko 40 minuta, a cijena je 140 kuna.

Pazi, medo - Rudopolje

Grupa entuzijasta okupljenih u udruzi Rudopolje u općini Vrhovine napravila je jedan od najduljih zip linea u Europi. Ima 1700 metara, postiže brzine od 100 do 120 kilometara na sat, a ovisno o vremenskim uvjetima i težini osobe, “let” traje oko dvije minute. “ Start” je u borovoj šumi, zatim se polako uzdiže iznad nje, a onda prolazi iznad sela Rudopolje i okolnog polja.

Zip line u Rudopolju jedan je od najduljih u Europi.

Cijena vožnje za odrasle je 240 kuna, a u ponudi je i posudba GoPro kamere za 35 kuna te odmah nakon leta prebacivanje snimke na mobitel. U blizini ovog zip linea su dva nacionalna parka - Plitvička jezera i Sjeverni Velebit, kao i rijeka Gacka. Tu su i duge biciklističke staze, disc-golf igralište, stijena za penjanje te parajedriličarska i zmajarska uzletišta.

Beli - otok Cres

Vožnja počinje na 35 metara nadmorske visine, “ruta” se spušta iznad maslinika, lučice i mora te završava na grotama na kraju plaže.

Creski zip line je dug oko 300 metara i završava na plaži.

Dugačka je 300 metara, a ovisno o vjetru, let traje četrdesetak sekundi. Cijena je 100 kuna. Beli je mjestašce poznato po bjeloglavim supovima - ondje se nalazi centar za njihovo proučavanje i zaštitu.

Du The Wire - Dubrovnik

Najmlađi, ali i jedan od “najluđih” zip linea u Hrvatskoj, otvoren je 18. srpnja u Dubrovniku. Na tom projektu dvije i pol godine radilo je petero prijatelja, a u potrazi za lokacijom odabrali su Dubac - teren izuzetno pogodan za postavljanje zip linea, a nalazi se u blizini povijesne jezgre grada.

Du The Wire press
Ovdje se postižu brzine od oko 90 kilometara na sat, a leti se u pozi Supermana.

“Vozi” se 900 metara, što je među najduljim “linijama” u Hrvatskoj, traje oko jedne minute i postiže se brzina od 90-ak kilometara na sat. Vozi se u pozi Supermana.

Dobro je znati

Težina preporučena za zip line je od 30 do 140 kg, najranija dob je četiri godine, a djeca se voze u pratnji vodiča.

Čitajte i:

Od Atlantika do Azurne obale: Natali Dizdar provela nas je Francuskom gdje je bila s dečkom

Atena kroz oči Iris Cekuš: Fina hrana, dobra organizacija i veličanstven pogled s Akropole

Vodič najljepših mjesta za odmor uz slatku vodu: Bajno ljeto na kontinentalnim plažama

Zeleni kamperski duh: Upoznajte luksuzni eko kamping resorta u samom srcu Dalmacije

Avantura u carstvu jastreba: Vrhunska gastronomija i netaknuta priroda mame na izlet u Jasku

Biciklom po Hrvatskoj - Upoznajmo zemlju na dva kotača i vlastiti pogon!

Linker
07. travanj 2024 09:37