TZ Virovitičke podravske županije
biseri panonskog mora

Vodič najljepših mjesta za odmor uz slatku vodu: Bajno ljeto na kontinentalnim plažama

U Virovitičko-podravskoj županiji kriju se uz obalu prave prirodne ljepote - donosimo vodič najljepših mjesta za ljetni odmor uz slatku vodu.

Odmor na pješčanoj plaži ostvariva je maštarija i u unutrašnjosti Hrvatske - posjetite li, primjerice, obalu Drave. Naime, u Virovitičko-podravskoj županiji krije se čista egzotika, Križnica, posljednji otok nekadašnjeg Panonskog mora koji je oblikovala rijeka svojim meandrima. Do te izolirane oaze nedaleko od Pitomače može se starom skelom ili 250 metara dugim visećim pješačkim mostom iz 1968. Baš kod Križnice Drava stvorila je stari i novi tok pa otok ima oblik cvijeta.

Osim toga, Drava ne poštuje državne granice, već ploveći njome na području Križnice - čas ste u Hrvatskoj, čas u Mađarskoj.

Na otok Križnicu dolazi se skelom

Na otoku je uređeno izletište - plaža sa sitnim pijeskom, tereni za odbojku na pijesku, kao i dječje igralište te punktovi za roštiljanje. Ondje su i dva restorana – Dravska Iža, gdje se može i prespavati, te Ribička klet u kojoj se poslužuju netom ulovljene ribe, uglavnom smuđ i šaran, a specijalitet je fišpaprikaš.

Kristijan Toplak
Gastro užitak: Svakako okušajte nešto drugačije poput jelenjeg lungića u umaku od šumskog voća te gulaš od vepra.

Na području Križnice i okolice nalazi se nekoliko smještajnih objekata s ukupno 17 soba i 32 ležaja, a cijene se kreću od 100 kuna po osobi. Cijelo područje predstavlja službeni odvojak biciklističke rute EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese, a tamo se nalazi i poučna staza Stara Drava te uređeno odmorište za šetače i bicikliste. Budući da je riječ o području unutar UNESCO-ova prekograničnog Rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, na Križnici je postavljeno nekoliko desetaka interpretacijskih tabli s temom bioraznolikosti na hrvatskom, mađarskom i engleskom.

Snimio: Kristijan Toplak
Kristijan Toplak
Dravom se plovi i lovi riba, a riječka riba posebna je delicija...

Druga popularna kupališta na Dravi nalaze se u neposrednoj blizini sela Okrugljača (15 kilometara sjeverozapadno od Virovitice) i Sopja (15 kilometara sjeverno od Slatine). Lako su dostupna automobilom i biciklom, a posebni su po sprudovima koji nastaju za vrijeme nižeg vodostaja pa se tada do pješčanih otoka može i kroz vodu, ne dublju od 70 centimetara. U blizini se nalazi i Pustara Višnjica u kojoj su smještajni objekti, restoran i ergela konja.

Gostima se, uz smještaj i hranu, nudi rekreativno jahanje i najam bicikla.

Nezaobilazno je i kupalište uz Orahovačko jezero, smješteno na padinama Papuka, a iako je riječ o umjetnom jezeru, zbog stalnog dotoka svježe vode iz vlastitih izvora iznimno je čisto.

Luka-Sabo
Orahovačko jezero je umjetno, ali ima vlastite izvore svježe vode pa je iznimno čisto.

Obiđite i Park prirode Papuk

Za deset kuna, koliko stoji ulaznica u Park prirode Papuk, možete šetati poučnim stazama, ali i pedalirati kroz uređene puteve biciklima koji se ondje mogu i unajmiti. Pritom su pravo osvježenje kapi vode što prskaju s 36 metara visokog slapa Skakavac koji se obrušava u duboko korito Kovačice.

Viroviticko podravski kraj 10.06.2019
Park suma Jankovac - Park prirode Papuk
na slici:
foto vedran peteh
vedran peteh
Za deset kuna, koliko stoji ulaznica u Park prirode Papuk, možete šetati poučnim stazama, ali i pedalirati kroz uređene puteve biciklima koji se ondje mogu i unajmiti

Planinarski dom Jankovac nudi smještaj s doručkom za 160 kuna po noći te je ondje i restoran - preporučujemo da kušate jelenji lungić u umaku od šumskog voća te gulaš od vepra.

Viroviticko podravski kraj 10.06.2019
Park suma Jankovac - Park prirode Papuk
na slici:
foto vedran peteh
vedran peteh
Park šuma Jankovac prekrasan je izlet sa stazama za svačiji uzrast.

Viroviticko podravski kraj 10.06.2019
Park suma Jankovac - Park prirode Papuk
na slici:
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Prekrasno uređene staze su odlične za šetnju...

Čitajte i:

Zeleni kamperski duh: Upoznajte luksuzni eko kamping resorta u samom srcu Dalmacije

Biciklom po Hrvatskoj - Upoznajmo zemlju na dva kotača i vlastiti pogon!

Hod po oblacima na Biokovu: Nova šetnica jedinstvena je u Hrvatskoj, ali i Europi

Split nikad nije bio bliže: Genijalna inicijativa studenata, žele omogućiti ljetovanje svojim kolegama

Netaknuta Slavonija: Sve čari Papuka koje se isplati vidjeti

Linker
05. travanj 2024 03:23