Privatni album
splitski chef

Turska avantura Ivana Pažanina: 'Kako me očarao jedan od najfascinantnijih gradova svijeta'

Najveći turski grad očarao je popularnog chefa IVANA PAŽANINA, a najviše ga je zaintrigirala gastronomija: nakon što je pomno proučio ponudu ulične hrane, u jednom se restoranu dokazao i kao majstor valjanja tijesta za pitu

Najveći turski grad očarao je popularnog chefa IVANA PAŽANINA, a najviše ga je zaintrigirala gastronomija: nakon što je pomno proučio ponudu ulične hrane, u jednom se restoranu dokazao i kao majstor valjanja tijesta za pitu

Ako volite mirna, tiha i osamljena mjesta - Istanbul možda nije za vas. U najvećem turskom gradu vlada, naime, neviđeni šušur: ulice su pune ljudi u svako doba dana i noći, promet je kaotičan, odasvud dopiru zvuci tradicionalne i moderne glazbe, a s Bospora pjesma galebova i zvuk brodskih sirena. Osjeća se miris mora i raznih začina, na ulicama se nudi “sve i svašta”, a osim brojnih povijesnih građevina iz razdoblja antike, Bizanta i Osmanskog Carstva tu su i moderni neboderi te trgovački centri. Zbog svega toga, ali i zbog činjenice da ima čak 14 milijuna stanovnika te da se prostire na dva kontinenta - Europu i Aziju - Istanbul je uistinu jedan od najfascinantnijih gradova svijeta.

PREMALO VREMENA

Iz Zagreba se dotamo može letjeti izravnom linijom Turkish Airlinesa. Povratna karta stoji oko 200 eura, a naletite li na akciju, možete je kupiti uz popust od 50 posto. Hotela ima za svačiji džep - od luksuznog Swissotela The Bosphorus u kojem noćenje stoji 150 eura, do Yonce gdje se može spavati za sedam puta manju cijenu. Trebalo bi dosta vremena da se grad istraži - ja sam imao samo tri dana - jer svaka četvrt, trg i sokak imaju svoju priču. Stoga je u “cajtnotu” najbolje obići glavne atrakcije u povijesnoj četvrti Sultanahmet. Ondje je, naime, Aja Sofija, najveća crkva Istočnog Rimskog Carstva, sagrađena u 6. stoljeću. Padom Carigrada 1453. pretvorena je u džamiju, a 30-ih godina prošlog stoljeća ju je Mustafa Kemal Atatürk, otac moderne Turske, prenamijenio u muzej, što je i danas.

Privatni album

HRVOJEV MISAL

Muzej je i obližnja palača Topkapi, koja je skoro 400 godina bila rezidencija sultana, među njima i najpoznatijeg - Sulejmana Veličanstvenog. Harem je dio palače i može se razgledati, kao i ostale prostorije s vrijednim kolekcijama povijesnih odora, oružja, namještaja, nakita od zlata i dragog kamenja, porculana te starih rukopisa. Nama je svakako najzanimljiviji Hrvojev misal, glagoljaški rukopis iz 15. stoljeća, pisan za velikog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića nakon što je postao splitski herceg. Pretpostavlja se da je taj vrijedni dokument hrvatskoga srednjovjekovlja u Istanbul dospio nakon turskog osvajanja Balkanskog poluotoka.

/ Privatni album

POTOPLJENA PALAČA

U tom dijelu grada svakako treba vidjeti i džamiju sultana Ahmeda iz 17. stoljeća, koju zbog boje ukrasa od keramike na vanjskim zidovima zovu Plava džamija. Zanimljiva je i cisterna koju je u 6. stoljeću izgradio bizantski car Justinijan I. želeći gradu osigurati pitku vodu. Kolokvijalno se zove “potopljena cisterna” ili “potopljena palača”, jer se nalazi ispod negdašnje bazilike, a osim stupova i lukova krase je dvije goleme kamene glave Meduze, čudovišne žene iz grčke mitologije koja je ljude pretvarala u kamen.

Privatni album

ZATVORENA TRŽNICA

I, napokon, tu je Kapali čaršija, najstarija i najveća tržnica na svijetu, sagrađena u 15. stoljeću. Natkrivena je - njezino ime u prijevodu s turskog znači zatvorena tržnica - prostire se na više od 50 tisuća četvornih metara i ima oko 4000 trgovina. Nudi što god vam srce poželi: odjeću i obuću, tepihe, predmete od zlata i srebra, sapune, čajeve, rahat lokum, sušeno voće, orašaste plodove, začine iz svih krajeva svijeta… Cjenkanje je obavezno, a osim Turaka, trgovaca ima i iz arapskog svijeta te Sandžaka i Bosne, koji će odmah započeti prijateljsku komunikaciju kad čuju poznati jezik.

Privatni album
Privatni album

ULIČNA HRANA

Za obilazak tržnice trebalo bi mi nekoliko dana, no kako više volim otvorene prostore, radije sam prošetao glavnom avenijom Istiklal. Ona povezuje trg Taksim i kulu Galata koju su u 14. stoljeću izgradili doseljenici iz Genove, a pravi je izbor za ljubitelje ulične hrane - po kojoj je lstanbul poznat. Simit je perec sa sezamom, balik ekmek sendvič s filetiranom ribom i povrćem, kokoreç sendvič s prženim janjećim crijevima i začinima, dürüm turska verzija tortilje, midye dolma dagnje s rižom, kumpir golemi kuhani krumpir punjen povrćem i umacima, a za burek i kebab nikome ne treba objašnjenje. Sve je vrlo ukusno - još više ako se kombinira s hladnim ajranom, slanim mliječnim napitkom.

Privatni album
Privatni album

TURSKI CHEF

Jeo sam u nekoliko restorana, a oduševio me Nusr-Et glasovitog turskog kuhara Nusreta Gökçea, koji je nekoliko puta posjetio i Hrvatsku. S društvom sam bio u njegovim restoranima u elitnim četvrtima Bebek i Etiler, kamo nas je odveo naš košarkaški reprezentativac Krunoslav Simon, član istanbulskog Anadolu Efesa. Nusret je poznat po mesnim specijalitetima: goveđem carpacciu, tatarskom bifteku, burgerima, dimljenim rebricama, ramsteku, bifteku, janjećem fileu... No, ne smije se zaobići ni desert - baklava s pistacijama. Cijena šest sljedova je od 50 do 100 eura. Svoje gastronomsko putovanje zaokružio sam u jednom tradicionalnom restoranu u azijskom dijelu Istanbula. Kad je osoblje čulo da sam profesionalni kuhar, pozvali su me da se okušam u valjanju tijesta za pitu - i nisam podbacio

Linker
26. travanj 2024 08:11