Libanonka Farah Khalil zbog ljubavi je preselila u Zagreb
 Vedran Peteh
Libanonska kuhinja

Začini Orijenta na hrvatski način: Magični recepti Libanonke Farah koja je zbog ljubavi preselila u Zagreb

Libanonka Farah Khalil zbog ljubavi se preselila u Zagreb i tu otvorila restoran s jelima koja je naučila pripremati odrastajući u drevnom gradu Byblosu. Otkrila nam je svoje recepte, pa ako vam nedostaje ideja, donosimo neke.

Libanonska jela toliko su ukusna, raznovrsna i zdrava da su hit u svijetu, a zahvaljujući Fari Khalil (39) odnedavno se mogu kušati i u Zagrebu. U svom restoranu Byblos, nazvanom prema njezinu rodnom gradu nedaleko od Beiruta, nudi bliskoistočne specijalitete kao što su hummus i falafel (namaz i pržene kuglice od slanutka), fattoush (povrtna salata s komadićima prženog arapskog kruha), shawarma (meso rezano na trakice u arapskoj verziji tortilje)...

Naša su jela svježa te puna okusa i boja, a svaki obrok svojevrsni ritual.

- Gozba započinje s mezama, to jest namazima i prilozima u malim tanjurićima koji mogu biti i predjelo i kombinirati se s glavnim jelima. U Libanonu ima više od 80 vrsta meza pa u njima uživaju i vegani, i vegetarijanci, i mesojedi - kaže Farah, dodajući kako se u pripremi hrane koriste i brojni začini, a osim što poboljšavaju okus, imaju i ljekovito djelovanje.

Lebanese flatbread
Getty Images
Začini poput kumina i kardamoma jelima daju aromu, a imaju i ljekovita svojstva.

Tako se, primjerice, u hummus umiješa kumin jer sprječava nadutost, a za želudac je blagotvoran i kardamom pa se dodaje u kavu nakon završetka objeda. Zasitnost bez osjećaja težine daje i pita, beskvasni arapski kruh koji se obično kombinira s mezama ili se od njega rade ukusni sendviči. Farah, koja je u Hrvatsku stigla prije četiri godine zbog ljubavi, kuhati je naučila od mame i bake, što i jest običaj na Bliskom istoku.

Sličnosti Libanona i Hrvatske

Zavoljela je hrvatske specijalitete poput zagorskih štrukli i pokušala ih napraviti, no shvatila je da okus nije autentičan. Baš kao što nisu ni libanonska jela ako ih ne priprema netko tko je iz tog dijela svijeta. Otvaranjem restorana u Hrvatskoj približila se zavičaju, a kroz gastronomiju su ga djelomično upoznali i brojni Hrvati.

Processed with VSCO with c1 preset
Getty Images/EyeEm
Libanonska kuhinja mješavina je bliskoistočne i mediteranske tradicije, a svaki obrok je zdrav i zasitan.

- Iznenadila sam se vidjevši da i ovdje ima nekih sastojaka koji se koriste u libanonskoj kuhinji. Primjerice, drvo koje mi zovemo sumak, a Hrvati ruj. Ovdje služi samo kao ukras, a na Bliskom istoku se njegov plod, čiji je okus mješavina limuna i origana, upotrebljava kao začin - objašnjava Farah, koja gostima rado nudi i sokove od ruža i datulja, toliko slatkih da u njih ne treba dodavati šećer.

Popularna je i limunada s mentom u koju se može umiješati tradicionalna libanonska rakija arak. Baza joj je anis, a navodno su je pili i drevni Feničani čija je prijestolnica bio upravo Byblos.

Hummus

Sastojci

  • 70 dag suhog slanutka
  • 1 - 2 režnja češnjaka
  • 7,5 dag tahinija (pasta od prženih sjemenki sezama)
  • sok svježeg limuna
  • prstohvat soli
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • prstohvat kumina
  • svježi peršin

Vedran Peteh
Beskvasni kruh i namaz od slanutka - hummus - najpoznatiji su arapski specijalitet

Priprava

Suhi slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i kuhati dva sata. Preliti vrućom vodom, dodati žličicu sode bikarbone i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Uzeti u šaku slanutak i trljati ispod tekuće vode da se ukloni kožica. Ostaviti ga da se ohladi i osuši na sobnoj temperaturi. Staviti u blender i tijekom mljevenja dodati tahini, češnjak, sol, limunov sok i malo tople vode. Glatku smjesu hladiti sat vremena prije posluživanja. Dodati mljeveni kumin, kuhane bobice slanutka i peršin. Poslužiti s maslinovim uljem i pita kruhom.

Pileća shawarma

Sastojci

  • 40 dag pilećih prsa
  • sok od pola limuna,
  • 3 režnja češnjaka
  • prstohvat mljevenog kima
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat ljute mljevene paprike
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat suhog lišća peršina
  • prstohvat mljevenog papra
  • prstohvat suhog lišća korijandera
  • prstohvat soli
  • 4 žlice jogurta

Vedran Peteh
Pileća shawarma

Priprava

Izmiješati suhe začine te ih pomiješati sa sokom od limuna, sitno nasjeckanim češnjakom i jogurtom. U marinadu dodati piletinu narezanu na trake ili kockice te ostaviti preko noći u hladnjaku. Meso rasporediti na lim za pečenje te peći na laganoj vatri 10 - 15 minuta. Okrenuti meso i peći još 5 - 10 minuta. Pomiješati sa svježim povrćem te poslužiti s pita kruhom, rižom ili krumpirima.

Falafel

Sastojci

  • 45 dag suhog slanutka
  • 1 manji luk
  • 5 dag nasjeckanog svježeg peršina
  • 3 - 5 režnjeva češnjaka
  • prstohvat soli
  • 2 žličice kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • prstohvat crnog
  • papra
  • biljno ulje

Vedran Peteh
Falafel

Priprava

Slanutak namočiti preko noći, ocijediti ga i izblendati ga s nasjeckanim lukom i češnjakom, peršinom, soli, kuminom, mljevenim korijanderom i crnim paprom. Izliti u posudu, prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak 1 - 2 sata. Dodati žlicu vode s prstohvatom sode bikarbone. Oblikovati kuglice i pržiti ih u biljnom ulju na 180 stupnjeva. Servirati s povrćem i tahinijem.

Pročitajte i:

/VIDEO/ Pekli smo fritule kod Danijele Dvornik: S nama je podijelila tajni recept

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Novo ruho torte koja vrišti 'ljeto'! Poznata novinarka otkriva hit recept, ali i svoju nagrađivanu okućnicu

Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo

Linker
13. travanj 2024 13:53