ZDRAVA BOJA

Preplanulost je uvijek u modi

Brončani ten ili blijeda aristokratska put – velika je dvojba svih koji pozorno čitaju sve što se piše o štetnosti sunčanja. Ako su UV zrake tako opasne, znači li to da se u potpunosti moramo odreći boje s kojom izgledamo ljepše, zdravije i odmornije?

Činjenica je da upozorenja o opasnom suncu treba shvatiti vrlo ozbiljno, istina je da je povećan broj oboljelih od melanoma i drugih oblika raka kože koji su definitivno povezani s pretjeranim izlaganjem UV zrakama, no jednako je tako činjenica da ljeti svi žele izgledati kao da su proveli dva-tri tjedna na plaži. Stoga je najvažnije pronaći kompromis između želje za oku ugodnim izgledom i odgovornog ponašanja prema vlastitom zdravlju – jer ekstremi ni u kojem slučaju nisu poželjni. Estetika modernog doba, naime, u jednakoj mjeri prezire potpuno bijelu put, baš kao i pretjeranu preplanulost. Osnovna postavka trebala bi, stoga, biti – inteligentno tamnjenje. Postoje četiri načina za postizanje brončanog tena, međutim, samo tri vam možemo preporučiti.

Najopasnije je, zasigurno, sunčanje u solarijima. UVA i UVB zrake koje iz njih isijavaju jednako su štetne kao i one koje emitira sunce, ako ne i štetnije, jer su dva do tri puta jačeg intenziteta. Sunčane zrake se, naime, mijenjaju pod utjecajem atmosfere, dok smo u solarijima izloženi nemilosrdnom i nepromjenjivom intenzitetu. A pritom u “krevetima” za sunčanje nitko ne rabi proizvode za zaštitu: zašto i bi, kad je skupo plaćeno desetak minuta skupljanja boje koja bi se na plaži postizala danima. Prirodno sunčanje nije takav bauk – pod uvjetom da se pridržavamo nekoliko osnovnih pravila, o kojima pjevaju već vrapci na grani. To znači da se na plaži ni sekunde ne smije biti bez proizvoda za zaštitu, a biramo ih prema visini SPF-a, mirisu, boji, teksturi… SPF je kratica za zaštitni sunčani faktor, koji stvaraju zaštitni filtri u preparatu. Njihova uloga je zaštititi kožu od opeklina, a što je broj veći, dulje smijete ostati na plaži. Primjerice, ako inače izgorite u 10 minuta, sa SPF-om 15 trebat će vam 150 minuta – pod uvjetom da ne ulazite u more i ne brišete se ručnikom. Jer, kad to učinite, preparat treba opet nanijeti na kožu.

Kreme za sunčanje, među ostalim, štite od isušivanja i od staničnih oštećenja, što uzrokuje ubrzano starenje kože. Potpuna je neistina da sa zaštitnim proizvodima nećete preplanuti, tako da uz njihovo korištenje možete spokojno uživati u dobrobitima koje nam donosi sunce – u sintezi vitamina D nužnog za zdravlje kostiju, lučenju endomorfina (hormona sreće) i ublažavanju nekih kroničnih bolesti kože, kao što je psorijaza.

Treći, ujedno najsigurniji način postizanja brončane puti, je korištenje proizvoda za samotamnjenje. Oni u Hrvatskoj – vjerojatno zbog nedovoljne upućenosti potrošača – nisu osobito popularni, za razliku od europskog tržišta, na kojem su u samom vrhu prodaje. Njima se postiže kratkotrajna boja (5-7 dana), tako da molekulom DHA (dihydroxyacetone) izazivaju reakciju na površini kože. Njihova uporaba nema nikakvih ograničenja, već zahtijeva samo malo vještine pri nanošenju preparata na cijelu površinu kože i omogućuje preplanulu put tijekom cijele godine.

Četvrti način, također siguran, jest uporaba bronzera, odnosno bojila za kožu. Imaju trenutno djelovanje, ali još kratkotrajnije od self-tannera: nakon tuširanja njihov efekt nestaje, ali zato ujutro možete ponoviti postupak i imati lijepu nijansu. Svojevrsni preteče bronzera – smjesa dobivena od pijeska i ulja kojom su žene bojile kožu – koristili su se još u starom Egiptu, dok su nakon Drugog svjetskog rata, u nedostatku svilenih čarapa, žene rabile jaku koncentraciju čaja kako bi prekrile blijedu put svojih nogu. Današnji bronzeri služe kako bi vas nježno obojili, ali i – zahvaljujući sjajećim pigmentima – prikrili neke nesavršenosti, odnosno, naglasili prirodnu ljepotu kože.

Dragana Dilparić Ivanić

Linker
02. svibanj 2024 03:27