SHUTTERSTOCK
Vratite mu mladost

Kako izbrisati bore za koje su krivi pametni telefoni i spriječiti da se opet pojave

Duboke bore na području vrata i dekoltea muče danas ne samo ljude u zrelim godinama, kojima se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje, nego i dvadesetogodišnjake, pa i mlađe. Vodoravne bore i nabori na vratu posljedica su stalnog saginjanja nad ekranima, a njihova se vidljivost, srećom, može smanjiti nekim neinvazivnim postupcima.

Duboke bore na području vrata i dekoltea muče danas ne samo ljude u zrelim godinama, kojima se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje, nego i dvadesetogodišnjake, pa i mlađe. Vodoravne bore i nabori na vratu posljedica su stalnog saginjanja nad ekranima, a njihova se vidljivost, srećom, može smanjiti nekim neinvazivnim postupcima.

Rad za računalom, učenje, društvene mreže... razlozi su zbog kojih iz dana u dan satima zurimo u ekrane. Naprezanje očiju i bolovi u vratu i leđima uobičajene su fizičke posljedice saginjanja nad pametnim telefonima i tabletima, ali ono ostavlja tragove i na izgledu.

Da, da, tech neck (ili tehnološki vrat) naziv je za skupinu simptoma što pogađaju područje vrata zbog čestog i dugotrajnog saginjanja glave. Ti simptomi, osim bolova u kralježnici, uključuju i fine linije i bore koje se protežu preko vrata i dekoltea.

Pomoć iz injekcija

Takve duboke bore postale su naglašen problem unazad desetak godina, ne samo za ljude u 40-im, 50-im i 60-im godinama, kojima se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje, nego i kod 20-godišnjaka, pa čak i kod tinejdžera.

Vodoravne bore i nabori na vratu dio su danka koji plaćamo životu u digitalnoj eri, smatraju stručnjaci. Dermatolog iz New Yorka dr. Joshua Zeichner kaže kako simptome tehnološkog vrata često viđa kod mlađih pacijenata s potpuno zdravom kožom, što znači da to nisu nužno znakovi starenja, nego posljedica pretjerivanja s pametnim telefonima, a s njima najčešće pretjeruju milenijalci (rođeni od 1980. do 1995.) i pripadnici generacije Z (rođeni između 1995. i 2010. godine).

Za umanjivanje bora općenito dvije za sada glavne nekirurške opcije su fileri i botoks. I jedni i drugi smanjuju vidljivost bora na neinvazivan način, ali se istodobno i značajno razlikuju.

Botoks, što je popularan naziv za neurotoksin botulinum toksin A, sprečava aktivnost mišića smještenih ispod kože. Kad se mišići ne stežu, koža iznad njih neće se borati, pa će se bore slabije vidjeti. Za razliku od toga, fileri na bazi hijaluronske kiseline ubrizgavaju se direktno u pogođeno područje kako bi popunili bore.

Razlikuje se i vrijeme potrebno za postizanje rezultata. Za uočavanje učinka botoksa potrebno je pet do sedam dana, dok su učinci filera vidljivi, tako reći, odmah. Nadalje, djelovanje botoksa trajat će tri do četiri mjeseca, a filera i do dvanaest mjeseci, što ovisi o vrsti injektiranog sredstva i vašem metabolizmu, navodi plastična kirurginja iz New Yorka dr. Lara Devgan.

Injekcije u oba slučaja stvaraju određenu nelagodu, zbog čega se uvijek prije tretmana nanosi anestetska krema. Ni botoks ni fileri ne zahtijevaju posebno vrijeme za oporavak, no može se očekivati pojava modrica i bolova, što bi trebalo proći tijekom dva tjedna, kažu liječnici.

image

Pretjerivanje s pametnim telefonima i stezanje čeljusti loša su kombinacija

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Pitate se trebaju li vam dermalni fileri? Ovih pet pitanja dat će vam odgovor

Što na vratu radi botoks, a što fileri?

Možda se obično doživljavaju kao tretman za bore oko očiju, odnosno za punjenje usnica, no i botoks i fileri mogu biti vrlo djelotvorni na vratu. Dr. Dara Liotta, plastična kirurginja iz New Yorka, objasnila je: "Za tretman vodoravnih linija koje idu oko vrata, ali i onih okomitih, botoksom se može opustiti prednji dio platizme, širokog mišića smještenog na prednjoj i na bočnim stranama vrata". Ovaj se postupak naziva i podizanje vrata botoksom (botox neck lift) ili Nefertitino podizanje vrata (Nefertiti neck lift).

I stezanje čeljusti, što mnogi ljudi rade nesvjesno, može dovesti do pojave okomitih linija na vratu, a može i pojačati ovješenost kože, jer platizma s vremenom postaje labavija. "Kada stisnete čeljust, možete vidjeti kako se na vratu pojavljuje okomita linija. To je zapravo stegnuti rub platizme", objasnila je plastična kirurginja dr. Melissa Doft. Taj mišić postaje sve slabiji i labaviji što se više koristi, a to rezultira vidljivim starenjem kože. Botoks prekida komunikaciju između živca i mišića, pa se mišić više ne može stezati, opušta se i ne uzrokuje pojavu bora. Ovaj se neurotoksin također ubrizgava iznad i ispod bora kako bi se, opuštanjem mišića, ublažile horizontalne bore i linije.

Dr. Doft dodaje kako kontrakcije platizme povlače i donji dio lica smanjujući tako definiranost linije čeljusti. Na tom dijelu lica učinak botoksa u pomlađivanju ne može se mjeriti s učinkom face liftinga.

Filerima se, pak, popunjavaju "ispražnjeni" dijelovi kako bi im se dodao volumen ili se popunjavaju bore kako bi bile glatkije i manje naglašene.

Dr. Devgan kaže da je kombinacija dvaju tretmana učinkovito rješenje za bore kod tehnološkog vrata: "Apliciranje botoksa u platizmu pomaže omekšati vidljive 'trake' oko vrata, dok fileri, mudro ubrizgani u linije, pomažu smanjiti njihovu uočljivost".

image

Za ove bore nisu krivi samo mobilni uređaji

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kada na botoks, a kada na filere: Postoje dvije vrste bora koje se drugačije i ‘ravnaju‘

Kako izabrati tretman?

Kako ćete znati koji je tretman bolji za vas? Stručnjaci se slažu da su pacijenti s dubljim borama na vratu bolji kandidati za filere, dok su oni koji imaju površinske linije ili žele malo zategnuti vrat bolji kandidati za botoks.

"Kod mlađih osoba s manje naglašenim linijama, najčešće je dovoljan botoks. Fileri su za ozbiljnije urezane bore i za starije pacijente koji imaju oslabljenu kožu vrata", kaže dr. Zeichner.

Vrat je zapravo vrlo komplicirana lokacija za djelovanje te je potreban detaljan pregled kako bi se odredio tretman ili kombinacija tretmana za svakog pojedinca, dodaje dr. Liotta. Uz botoks i filere, i drugi postupci, poput tretmana mikroiglicama, kao i pravilna njega kože, mogu uvelike pomoći u poboljšanju tonusa i kvalitete kože na vratu.

Linker
29. travanj 2024 06:15