Dobro je znati

Pitate se trebaju li vam dermalni fileri? Ovih pet pitanja dat će vam odgovor

Svrha filera u anti-agingu je podignuti blago oslabljene konture te popuniti bore i područja kojima se počeo smanjivati volumen.

Apliciranje dermalnih filera injekcijama među najpopularnijim je neinvazivnim tretmanima, jer omogućuje vrlo široku primjenu i prilagođavanje individualnim potrebama i ciljevima pacijenta - može to biti popunjavanje bora, povećanje i oblikovanje usnica, definiranje linija obraza i čeljusti, nadomještanje izgubljenog volumena. Ali tolika raznolikost može i zbunjivati, stoga je važno znati kakve vrste punila postoje, kako djeluju, tko je dobar kandidat za njih i ostale ključne činjenice.


Što se unosi injekcijom?

Treba razlikovati filere hijaluronske kiseline i biostimulatore. Hijaluronska kiselina prirodni je sastojak našeg tijela, a jedno od njenih glavnih djelovanja je privlačenje vode. Stoga nakon što se ubrizga pomaže privući vodu i popuniti područje u koje je ubrizgana. Kao uobičajene primjere hijaluronskih filera plastični kirurg dr. Jacob Unger za portal RealSelf naveo je filere Juvéderm i Restylane, koji se najuobičajenije primjenjuju za pomlađivanje lica. Hijaluronski fileri relativno se brzo razgrađuju, pa je i učinak prolazan.

Biostimulatorima (to su, primjerice, Sculptra, Bellafill, Radiesse) nastoji se potaknuti tijelo da samo proizvodi potrebno tkivo. Učinak je trajniji, a u većini slučajeva za željeni je efekt potrebno više vremena, s obzirom na to da tijelo treba samo proizvesti ono što mu nedostaje.

image

Botoks i fileri nisu isto, pa se treba informirati koja je razlika i što bi vam bolje odgovaralo

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Kada na botoks, a kada na filere: Postoje dvije vrste bora koje se drugačije i ‘ravnaju‘


Kako se razlikuju od botoksa?

Dermalnim filerima pokušavaju se popuniti bore ili dijelovi koji su izgubili volumen, dok se botoksom, odnosno neurotoksinom botulinum toksin A, onemogućuje aktivnost mišića koji su odgovorni za pojavu određenih bora. Ovdje treba razlikovati dva tipa bora; dinamičke i statičke. Dinamičke bore vidljive su kod kretanja mišića - mišić se steže, zbog čega se koža skuplja na područje manje od onog koje pokriva kada mišić miruje. Ako se mišić paralizira neurotoksinom, područje će se zagladiti i spriječit će se nastanak bora.

Statičke bore vidljive su i kada mišići lica miruju i obično su to dublje bore. One se popunjavaju filerima, kako bi se smanjila vidljivost bora i zagladila koža.


Kada fileri pomažu, a kada ne?

Odlični kandidati za dermalne filere osobe su koje žele u određenoj mjeri definirati liniju usnica ili, primjerice, žele ublažiti nazolabijalne bore (idu od nosa do kutova usta) ili neke linije oko usta. To su i osobe koje žele dodati malo više volumena u obraze ili malo popuniti područje ispod očiju kako bi se zakamuflirali znaci starenja i stvorio se mladenačkiji oblik lica.

Osobe s izraženo ovješenom kožom te s općenito opuštenim oblikom lica nisu dobri kandidati za filere, s obzirom na to da fileri ne mogu podignuti lice, nego im je svrha podignuti blago oslabljene konture te popuniti bore i područja kojima se počeo smanjivati volumen. Starenje lica uključuje i gubitak volumena i spuštanje tkiva. Velik gubitak volumena može se liječiti kirurški, kao i značajno opuštena koža.

image

Filerima se popunjavaju bore ili dijelovi koji su izgubili volumen

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Može li pretjerivanje s nekirurškim tretmanima zatezanja biti štetno za kožu?


Koliko traju rezultati?

Ovisno o vrsti dermalnih punila i našem metabolizmu, fileri mogu trajati od šest do 24 mjeseca. Ne može se predvidjeti koliko će to točno biti, kaže dr. Unger, ali postoje preporuke za primjenu određenih filera za svaku lokaciju na tijelu. Oni finiji, mekani, potpuno prilagodljivi proizvodi obično imaju kraći rok. Primjerice, devet mjeseci je očekivano vrijeme za suptilniji filer u usnicama, dok čvršći filer u usnicama može trajati značajno dulje.


Može li se filerima nadopuniti face lifting?

Face lifting je poput temelja za kuću, njime se ne uklanjaju fine bore oko usta ni linije na koži, njime se obnavlja, oblikuje i pomlađuje cijelo lice. Ako ste izgradili kuću, ne znači da je nikada nećete trebati prebojiti ili zamijeniti stolariju, kaže dr. Unger. Njega kože i fileri za sitne bore i nakon face liftinga su važni elementi u održavanju postignutih rezultata.

Linker
23. travanj 2024 21:13