Nisu iste

Kada na botoks, a kada na filere: Postoje dvije vrste bora koje se drugačije i ‘ravnaju‘

Bore se, ovisno o vrsti, mogu popuniti filerima ili pak izravnati nakon što se mišići umire botoksom, međutim, važnu ulogu igra i njihova vrsta.

Kao da nije dovoljno što se bore množe i produbljuju s godinama, kada ih nastojimo ublažiti anti-aging postupcima moramo paziti i na to jesu li statičke ili dinamičke. Statičke bore vidljive su na licu i kada je ono opušteno, dok se dinamičke bore pojavljuju ovisno o izrazu lica i pokazivanju emocija - ponavljani pokreti iscrtavaju ih na našem licu. Kada je ono mirno i opušteno takve bore najvećim dijelom postaju neprimjetne.


Fileri za trajne bore

Za ravnanje statičkih bora namijenjeni su dermalni punjači, odnosno fileri, koji se pod kožu unose injekcijom. Riječ je o gelastoj supstanci, najčešće je to hijaluronska kiselina, koja se, osim za tretiranje statičkih bora, upotrebljava i za konturiranje lica. Nakon ubrizgavanja doslovno ispuni linije i bore, popuni mjesta na kojima je lice izgubilo volumen te definira i preoblikuje crte lica.

Fileri se mogu primjenjivati za ravnanje tzv. marionetskih bora (koje se od kutova usta spuštaju do brade) i nazolabijalnih bora (protežu se od nosa do usta), za popunjavanje bora oko usnica (znane i kao pušačke ili ljepše rečeno barkod bore), potom na vratu, za popunjavanje obraza, naravno i za povećanje volumena usnica, za definiranje linija brade i čeljusti, ali i za korekciju podočnjaka, dotjerivanje nosa (nekirurška rinoplastika) i popunjavanje nadlanica koje često izgledaju starije od lica.

Učinak vode

Filerima se nastoji nadomjestiti gubitak masnoće, kolagena i elastina u koži. Hijaluronska kiselina na sebe privlači puno vode i ondje je zadržava, a upravo ta voda pomaže u postizanju efekta popunjenosti kože. Rezultati filera hijaluronske kiseline traju od šest do 18 mjeseci, ovisno o tome koliko je tijelu svakog pojedinca potrebno za razgradnju filera.

Botoks za mimičke bore

Za ravnanje dinamičkih linija i bora najčešće se upotrebljava botoks, odnosno botulinum toksin A koji sprečava aktivnost mišića i tako onemogućuje nastajanje bora. U dinamičke bore ubrajaju se bore mrštilice (nevoljena 11-ica između obrva), linije i bore na čelu, bore smijalice (tzv. kokošje ili vranine noge) i tzv. zečje bore, odnosno uzdužne i namreškane bore na nosu.

Čitajte i: Stiže novi tip botoksa koji ‘smrzava‘ mišiće duže od konkurencije, na čak 24 tjedna

Mirni mišići - manje linija

Mala količina botulinum toksina injektira se u ciljano područje kako bi se mišići privremeno paralizirali. Kad mišići izgube sposobnost stezanja, bore i linije se na tom dijelu lica opuštaju i umanjuju.

Učinak je značajan i doista vidljiv, ali ne traje osobito dugo, uglavnom oko tri mjeseca, moguće i do šest mjeseci, jer za to vrijeme tijelo metabolizira botoks. Za održavanje učinka tretmane bi trebalo ponavljati. Liječnici kažu kako se mišići s vremenom mogu i priviknuti na novu situaciju, u tom slučaju, može se produljiti period između apliciranja ili se jednak rezultat može postići s manje jedinica botoksa.

Linker
05. ožujak 2024 17:40