Odlazak ikone

Umrla je Jane Birkin: Po njoj je nazvana slavna torbica, a jednom je pjesmom razljutila čistunce

Slavna englesko-francuska glumica i pjevačica pronađena je mrtva u svom francuskom domu, a uzrok smrti još nije poznat. Imala je 76 godina.

Englesko-francuska glumica i pjevačica Jane Birkin pronađena je mrtva u svom domu, izvijestila je francuska televizija BFMTV. Imala je 76 godina, a pronašao ju je njezin njegovatelj. Uzrok smrti još nije poznat. Zna se da je prije dvije godine glumica preživjela moždani udar, prije 21 godine bila joj je dijagnosticirana leukemija, a kroz život se borila i protiv ovisnosti o alkoholu.

image

Jane Birkin

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Jane Birkin bila je velika zvijezda šezdesetih, a vjerojatno je najbolje zapamćena njezina sugestivna izvedba erotske pjesme „Je T‘aime... Moi Non Plus” koju je 1968. snimila sa svojim tadašnjim partnerom, 18 godina starijim zločestim dečkom francuske estrade, Sergeom Gainsbourgom. Pjesma je toliko uzburkala duhove da je bilo zabranjeno njeno radijsko emitiranje u nekoliko zemalja, a osudio ju je i Vatikan. Bilo kako bilo, postigla je golem uspjeh.

image

Jane Birkin i Serge Gainsbourg

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Mekanog glasa i vitke figure, Jane je ubrzo po dolasku u Francusku postala ikona stila i seks simbol, a vjerojatno joj je najveće priznanje to što je Hermès svoj slavni model torbe nazvao upravo po njoj. Jane Birkin glumila je u više od 70 filmova, radila je sa slavnim redateljima, kao što su Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, James Ivory i Agnes Varda te je tri puta bila nominirana za nagradu César, što je francuski pandan Oscaru. Glumica i pjevačica imala je tri kćeri – danas cijenjenu glumicu Charlotte Gainsbourg, iz veze sa Sergeom, rodila je 1971., a pjevačicu Lou Doillon, dobila je 1982. u vezi s francuskim redateljem Jacquesom Doillonom. Kći Kate Barry, modna fotografkinja, koju je Jane dobila u vezi sa skladateljem Johnom Barryjem, poginula je 2013., u dobi od 46 godina. Pala je iz svog stana na četvrtom katu, nije odbačena mogućnost da je počinila samoubojstvo.

image

Jane Birkin s petomjesečnom kćeri Kate Barry koja je poginula 2013. godine

DAVIS/ANL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Linker
20. travanj 2024 04:17