Kraljica popa ima 65

Imidži koji se pamte: Madonna već 40 godina mijenja sebe, glazbu i pop kulturu i ne misli stati

Najuspješnija glazbenica svih vremena i ne pomišlja na mirovinu. Nakon što je pobijedila tešku infekciju, zbog koje se našla na rubu smrti, priprema se za slavljeničku svjetsku turneju kojom obilježava 40 godina na sceni. I to kakvih godina!

Mala Madonna Louise Ciccone ugledala je svijet prije točno 65 godina u gradiću Bay City u Michiganu. Rođena je u konzervativnoj katoličkoj obitelji, a bez majke je ostala kad je imala samo pet godina. Teško je bilo zamisliti da će djevojčica iz učmale sredine četvrt stoljeća kasnije osvojiti svijet, no upravo to se dogodilo. Postala je jedinstvena kraljica popa koja je stalno mijenjala sebe, glazbu, glazbenu industriju, pop kulturu, provokativna i kontroverzna i jedna od najutjecajnijih žena 20. stoljeća. I koliko god se mijenjala, već je desetljećima nepogrešivo globalno prepoznatljiva.

Njezin je put u zabavljačkoj industriji počeo 1977. godine kad je došla u New York kako bi se bavila plesom, no polako je prešla na glazbeni teren te je 1983. objavila prvi album. Već je na njemu imala hitove „Holiday”, „Lucky Star” i „Borderline”, no prava eksplozija počela je godinu kasnije s albumom „Like a Virgin” i istoimenom pjesmom u kojoj Madonna odaje pohvalu ljubavniku. Svoje je, naravno, odradio video spot snimljen u Veneciji, s Madonnom koja se mazno uvija u gondoli, nosi kratku vjenčanicu i križeve oko vrata, a u blizini se našao i lav.

image

Madonna u izdanju iz spota za "Like a Virgin", oko struka je slavni remen Boy Toy kojim je odmah dala do znanja da s njom nema šale

COURTESY EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA
image

Madonna na Wembleyu 1987.

GRAHAM TROTT/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Provokativna od početaka; nastup na Wembleyu

ILPO MUSTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Odraz katoličkog odgoja u Madonninom radu vidi se kroz cijelu njezinu karijeru, a katoličanstva se nedvojbeno najviše dotakla u legendarnoj „Like a Prayer” s istoimenog albuma iz 1989. godine. MTV, čiji je utjecaj tih godina vrtoglavo rastao, stalno ga je vrtio, pa iako je provokativna već bila i tema – pjesma govori o ljubavi mlade djevojke prema Bogu – video spot je totalno uzburkao duhove, a odjeknuo je sve do Vatikana. U spotu je Madonna svjedočila ubojstvu mlade bjelkinje koju su ubili bijelci, ali je policija uhitila crnca. Svjedokinja se skriva u crkvi tražeći snagu, vidimo i stigme, zapaljene križeve, a i Madonnu kako ljubi crnog sveca. Mnoge obiteljske i vjerske udruge htjele su zabraniti emitiranje videa, a Vatikan ga je osudio.

image

Kombine, gola koža, gorući križevi... kadar iz spota "Like a Prayer" 1989.

PHOT JOURNALISTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Godinu kasnije uslijedio je „Vogue”, plesna posveta harlemskoj plesnoj subkulturi i glumcima zlatne ere Hollywooda. Jedna od njenih najuspješnijih i najutjecajnijih pjesama našla se na albumu „I‘m Breathless” koji je pratio film „Dick Tracy” u kojem je Madonna glumila s Warrenom Beattyjem, pa su neko vrijeme privlačili pažnju medija i svojom vezom, no zanimljivija od tog bila je turneja Blond Ambition World Tour kojom je promovirala i taj i prethodni album. Hvaljena i nagrađivana, turneja se pamti i po Madonninim kostimima, posebno po koničnom grudnjaku, koji je za pop ikonu kreirao Jean Paul Gaultier, zaslužan za još neka njena poznata modna izdanja. No, kako se na koncertima Madonna služila i nekim katoličkim simbolima, papa Ivan Pavao Drugi pozvao je na bojkot koncerata.

image

Turneja Blonde Ambition prva je na kojoj se Madonna pojavilau koničnim grudnjacima Jean Paul Gaultiera

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iste je godine Madonna objavila prvu kolekciju najvećih hitova, kojoj je pridodala i novi hit – „Justify My Love”. Album se zvao „Immaculate Collection”, što je očigledna asocijacija na „immaculate conception” (bezgrešno začeće), a Madonna je ponovno iznenadila predstavljajući seksualne fantazije, seks u troje, sadomazohizam, voajerizam, sve uz puno šaputanja i uzdaha, čipku, crnu kožu i SM opremu. Za video se nadahnula francuskim filmom „Zaljev anđela” iz 1963., ali i slavnim „Noćnim portirom” Liliane Cavani iz 1974.

Sve se tih godina u Madonninom radu vrtilo oko seksa, pa je 1992. objavila album „Erotica”, a uz njega i knjigu „Seks” koja je bila zbirka njezinih eksplicitnih fotografija, no bilo je i drugih slavnih aktera, primjerice, Isabella Rossellini, Vanilla Ice, Naomi Campbell, gay porno zvijezda Joey Stefano... Plesne pjesme u kojima Madonnin alter ego pjeva o seksu i knjiga koja to što pjeva slikovno prikazuje ocijenjeni su kao korak previše u vrijeme objavljivanja, pa su neki prognozirali i propast blistave Madonnine karijere, ali to se, naravno, nije dogodilo. Danas se dvojno izdanje smatra jednim od njenih najvećih uspjeha.

image

Na potpisivanje knjige "Seks", Madonna je došl au svojoj varijanti dindrlice; u društvu s fotografom Stevenom Meiselom koji je snimio većinu fotografija u knjizi

PHOTOLINK/EVERETT/PROFIMEDIA
image

Kaubojski imidž za album "Music" 2000.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Madonnini nastupi s godinama nisu gubili snagu. Godine 2005. krenula je na The Confessions Tour kojom je promovirala album „Confessions on a Dance Floor”. Ponovo je sablaznila vjerske skupine nastupom na kojem je visila sa staklenog križa i nosila krunu od trnja, a što se tiče top ljestvica, poharala ih je hitom „Hung Up” koji se temelji na ABBA-inom hitu „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”.

image

Plašt za kraljicu: Turneja Confessions 2006.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Svaki Madonnin koncert ima četiri cjeline, a ona se presvuče u najmanje četiri kostima; Turneja Confessions 2006.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Provokativna: Na staklenom križu i s trnovom krunom na glavi

GIOVANNI CANITANO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Slijedio je album „Hard Candy” i turneja „Sticky & Sweet” 2008. Najavljeno je tada bilo da dolazi i u Zagreb, no to se nije dogodilo, a nama najbliži koncert održan je u Budvi. Hvaljeni nastupi srušili su i brojne tadašnje rekorde u pogledu prodaje ulaznica, reklama i posjećenosti, pa i neke koje je postavila s Confessions Tour dvije godine ranije. I dalje je to turneja s najvećom zaradom ikada za izvođačicu.

image

Predstavljanje albuma "Hard Candy", 2008.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Slatko i ljepljivo: Seksi rublje, gitara, cilindar na turneji "Sticky and Sweet" godine 2008.

LEON NEAL/AFP/PROFIMEDIA

Album MDNA, koji naslovom izravno asocira na ecstasy, odnosno MDMA (metilen-dioksi-metamfetamin) nije oduševio kritiku, ali je zakotrljao još jednu turneju u kojoj je pop ikona opet trebala doći u naš glavni grad, ali to je propalo, navodno zbog „logističkih razloga”. I ta je turneja bila komercijalni uspjeh.

image

Album MDNA predstavljala je kao navijačica

AGF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Japanski štih na koncertu u O2 Areni u Londonu 2015.

RICHARD ISAAC/SHUTTERSTOCK
image

Turneja Rebel Heart, 2015.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Glazbena mega zvijezda u posljednje je vrijeme dva puta zabrinula obožavatelje, prvo u veljači, na dodjeli Grammyja očigledno izmijenjenim licem, a potom u lipnju kada joj je život bio ugrožen zbog teške infekcije. Sada se oporavlja i nastavlja prekinute pripreme za slavljeničku turneju Celebration Tour kojom će obilježiti 40 godina na sceni izvodeći svoje najveće hitove, a doista ih je bilo puno. Što točno sprema, vidjet ćemo uskoro, ali ne i u Hrvatskoj, koja ponovo nije na Madonninom rasporedu čije se objavljivanje očekuje „svakog trena”. U međuvremenu, kraljica popa ne prestaje objavljivati seksualizirane radove, posljednji je „Vulgar” sa Samom Smithom.

image

Dalekoistočni imidž za dodjelu MTV-ijevih nagrada 2018.

HAHN LIONEL/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
Linker
25. travanj 2024 11:16