Foto: iStock
UKLANJANJE

Ananasom protiv narančine kore

Možda mu nutritivna vrijednost nije visoka, no zato količinom enzima, minerala i vitamina prednjači pred većinom drugih namirnica. Ananas, ili kako ga neki opravdano zovu „kralj voća“, jedna je od najljekovitijih biljaka na svijetu, a ono što ga čini zaista posebnim jest enzim bromelain, ujedno i jedan od glavnih sastojaka nove Biobaza Anticellulite linije.

Ovaj enzim, čiju je djelotvornost medicinska javnost priznala još 1957., ima sposobnost razgradnje proteina i bjelančevina, a kako potiče metabolizam i sagorijevanje masnoća, bromelain je i odličan saveznik u borbi protiv celulita. Također, ta molekula ima sposobnost otapanja ugrušaka pa je izuzetno korisna i srčanim bolesnicima, djelotvorna je i u liječenju bolesti sinusa, urinarnog trakta, astme…

No nije samo plod ananasa „čudotvoran“ – baš svaki djelić ove biljke je iskoristiv. Od listova se radi čaj, a kora sadrži gotovo dvostruko više bromelaina od samog ploda. Jedino na što trebate pripaziti pri kupnji kralja voća jest da plod miriše i da su mu unutarnji listovi zeleni. Također, ne procjenjujte zrelost prema boji kore – kucnite po plodu. Šupalj zvuk sugerira da je vašem ananasu potrebno još neko vrijeme do zrelosti.

Jedite ga barem jednom tjedno i to najbolje svježeg jer tada ima najjači učinak. Konzervirani ananas mu nije dostojna zamjena jer se samo kuhanjem gubi najveći dio bromelaina, a isto vrijedi i za vitamine i minerale. Uz sva ostala ljekovita i blagotvorna svojstva, ananas je u karipskim zemljama poznat i kao snažan afrodizijak. Postoji li neki razlog da ga ne uvrstite u svoj dnevni meni?

Linker
20. travanj 2024 04:34