INSTAGRAM
PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Meditacija u svakodnevnom životu važnija je nego što su znanstvenici očekivali

S obzirom da je razina stresa i broj ljudi koji on pogađa u povijesti čovječanstva veća nego ikada – ne čudi potreba da se mnogi okrenu alternativnom načinu života i liječenja svoje svakodnevnice koja je zasićena problemima, teškim mislima i emocijama s kojima mnogi ne znaju izaći na kraj.

Istraživanje koje je proveo Harvard University dokazalo je moć meditacije o kojoj se donedavno tek nagađalo – meditacija nije dobra samo za samospoznaju, opuštanje, smirivanje emocija i koncentraciju, nego njeno prakticiranje pomaže u ublažavanju ili potpunom rješavanju problema s depresijom i anksioznošću.

U istraživanju znanstvenici su odabrali 24 osobe koje nikada nisu meditirale, kojima su tijekom osam tjedana dugog tečaja detaljno objasnili kako ovladati tom vještinom i na što obratiti pažnju, a nakon toga su svaki dan meditirali 45 minuta.

Istraživanje i testiranje znastvenici su proveli prije i poslije novog životnog stila koji je uključivao ovaj oblik opuštanja te otkrili kako meditacija utječe na centre u mozgu odgovorne za otpuštanje negativnih emocija te na poremećaje depresije i anksioznosti.

Svaki dan, stoga, stručnjaci savjetuju da uzmete nekoliko minuta vremena za sebe, opustite se, duboko dišete i jednostavno – meditirate.

Ideje kako ublažiti stres te u svojoj svakodnevnici pronaći mjesta za sebe – potražite na našoj Facebook stranici.

Linker
13. travanj 2024 14:52