Pedja Milosavljevic / Hanza Media
Slomljeni zbog tragedije

Prerani odlazak mladog redatelja: 'Zatvoren i ranjiv, u vječnoj borbi protiv svijeta koji ga je žuljao'

Izvanredni redateljski talent, intelektualac, mladi čovjek neobične mudrosti... Riječi su to kojima svi koji su poznavali redatelja Igora Vuka Torbicu govore o njemu. Otišao je u 33. godini života, u Rovinju. O njegovom životu, putu i vlastitim sjećanjima s mladim genijalcem za Gloria.hr govore ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, glumica Nataša Janjić Medančić i njegova asistentica Hana Zrnčić Dim.

Tragični odlazak kazališnog redatelja Igora Vuka Torbice duboko je potresao sve koji su s njim surađivali, poznavali ga i voljeli. Izvanrednog redateljskog talenta i oštrog intelekta, Torbica je oduševljavao svakom novom predstavom publiku i suradnike. Preminuo je jučer u 33. godini u Rovinju, gdje je odrastao. Školovao se, živio je i radio u Beogradu, no surađivao je s najznačajnijim kazalištima širom regije. Iza sebe je ostavio nevjerojatnu prazninu među publikom i suradnicima koji su ga obožavali. Ostala je iza njega i njegova obitelj te djevojka, glumica Hana Selimović.

Hrvatskoj publici njegovo ime već je godinama poznato. Naša kazališna publika obožavala je njegovu predstavu "Priča iz Bečke šume" koju je postavio u Gavelli, a potom je sve oduševio "Hinkemannom" iz ZKM-a. Genijalna predstava godinama je bila hit, postigla je kultni status i bila važna iz nekoliko razloga. Upravo njome se, naime, Igor Vuk Torbica predstavio domaćoj publici.

Beograd, 130117.
Igor Vuk Torbica kazalisni redatelj.
lFoto: Pedja Milosavljevic / CROPIX
Pedja Milosavljevic / Hanza Media
Igor Vuk Torbica otišao je u 33. godini života, ostavivši ogromnu prazninu na kazališnoj sceni cijele regije.

Kultnu predstavu postavio je s niti 30 godina u ZKM-u

Tadašnja suradnja ostala je ravnateljici ZKM-a Snježani Abramović Milković duboko urezana u pamćenje, a tragični odlazak mladog kolege ostavio ju je u tužnoj nevjerici. Za Gloria.hr prisjetila se njihove suradnje i istaknula da je kazališna scena doživjela zaista veliki gubitak. "Igor Vuk Torbica bio je iznimno talentirani redatelj i slobodno mogu reći - redateljska zvijezda u usponu, za koga sam sigurna da mu je predstojala europska karijera s obzirom na interes koji su pokazivali festivali za njegove predstave. Igor je u svom kratkom životu napravio predstave za pamćenje, a među njima se svakako ističe "Hinkemann" Ernsta Tollera koju je režirao 2015. godine u ZKM-u i koja je postigla kultni status. Tada je prvi put režirao u Hrvatskoj", prisjetila se cijenjena kazališna ravnateljica.

Igor nije pristajao na kompromise, a tako je režirao i predstave. Ali, uvijek s velikom toplinom i ljubavlju prema suradnicima

Suradnja sa ZKM-om tu nije stala, Vuk Torbica režirao je 2018. i "Tita Andronika" - i predstava je to koja mu je donijela nagradu Hrvatskog glumišta za režiju. "Režirao je tragediju u kojoj slijepa ambicija starijih proždire vlastitu djecu i mlade koji gube bitku sa stvarnošću. Simbolično, jer ni Igor nije pristajao na kompromise, a tako je režirao i predstave. Ali, uvijek s velikom toplinom i ljubavlju prema suradnicima". Bio je Igor, dodala je Snježana Abramović Milković, iznimno obrazovan i mudar, zanimljiv čovjek koji je unatoč mladosti imao nevjerojatnu zrelost u promišljanju i nespremnost na ustupke u kreiranju.

Zagreb, 271015.
ZKM, Teslina.
Redatelj Igor Vuk Torbica.
Foto: Livio Andrijic / CROPIX
Livio Andrijić / Hanza Media
Redatelj je veliku predstavu u ZKM-u postavio s niti 30 godina.

Planirao je treću predstavu u ZKM-u u ožujku 2021. godine

"Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za kazališnu umjetnost, mogu samo zamišljati koje bi predstave još osmislio. Čekala nas je i suradnja u ožujku 2021., kada je trebao režirati po treći put u ZKM-u - s čijim odličnim ansamblom je od samog početka našao zajednički jezik. Igor je otišao na neko drugo mjesto, nadam se bolje za njega, ono u kojem je našao mir", zaključila je potresena Abramović Milković u razgovoru.

"Priče iz Bečke šume" i sjećanje Nataše Janjić Medančić

Izvanrednom redateljskom talentu Igora Vuka Torbice svjedočila je i glumica Nataša Janjić Medančić. Prisjetila se njihove suradnje na predstavi "Priče iz Bečke šume", koju je mladi redatelj režirao u Gavelli. Ispričala nam je naša velika glumica kako pamti iskustvo njihove suradnje. Iako nije teklo glatko isprve, suradnja je rezultirala izvrsnom predstavom i velikim međusobnim poštovanjem. "Sjećam se da je suradnja započela obostranim divljenjem i poštovanjem. Sam rad s njim, međutim, za mene nije bio lagan. Imali smo puno neslaganja i trebalo mi je vremena da ostvarim njegovu viziju i zavolim ono što smo u konačnici napravili. Kao redatelj bio je nevjerojatno inspirativan i uvijek spreman, nosio je neku mudrost i tankoćutnost koje nisu pripadale njegovim godinama. Njegova umjetnost bila je izjednačena s buntom koji je izražavao kroz sve izgovara i radi, potkovan jednim širokim znanjem i istančanim ukusom. O njegovom izvanserijskom talentu sve je rečeno i svi koji su gledali njegove predstave, dijele ovo mišljenje. Zatvoren i ranjiv - tako sam ga doživjela - u vječnoj borbi protiv svijeta koji ga je žuljao. Neopisivo prerano za sve što je još mogao dati, ali nadam se da je našao svoj mir. Obitelji i onima koji su ga voljeli izražavam duboku sućut", podijelila je s nama svoju tugu i uspomene Nataša Janjić Medančić.

Zagreb, 161116.
Kazaliste Gavella, Frankopanska ulica.
Redatelj Igor Vuk Torbica.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hazna Media
Intelektualac i neprikosoveni talent iza sebe je ostavio predstave koje već imaju kultni status. Trebao je u ZKM-u raditi predstavu u ožujku 2021. godine.

Brinuo se je li asistenticama prenio baš sve znanje koje je mogao

Na predstavi "Priče iz Bečke šume" s Igorom je prije četiri godine surađivala i Hana Zrnčić Dim. S kolegicom Leom Fleger bila je asistentica režije. Pokazao joj je tada veliki redatelj neku drugu dimenziju kazališta. Bio je briljantan, a takvim ga se sjeća i Zrnčić Dim u razgovoru za Gloria.hr. "Tada mi je trebao baš jedan takav proces, da vidim kako netko, zapravo ne puno stariji od mene, a s toliko iskustva i talenta, tako hrabro pristupa kazalištu i režiji. Pokazao nam je neku drugu dimenziju kazališta. Pazio je na svaki detalj, znao je voditi glumca kroz igru, brinuo se o svakom pojedincu na sceni, puno je dopuštao glumcu, a opet kontrolirao situaciju. Na dan premijere smo razgovarali, rekao mi je tada da ga je strah da nismo od njega ništa uspjele naučiti i da to želi nadoknaditi na nekoj idućoj predstavi. Rekla sam mu: 'Što ti je, hrpu smo toga naučile od tebe, a bit će i još predstava. I bit će, nadam se da će ih tamo gdje sada raditi sve po svom guštu", zaključila je Hana Zrnčić Dim.

Linker
28. ožujak 2024 08:26