Irena Orlović sa suprugom Ivanom Orlovićem u školi "Harfa"
 Saša Burić / Hanza Media
Ulog za budućnost

Hrabra majka iz Splita otvara školu: Dugo se borila za napredak teško bolesne kćeri - i uspjela!

Splićanka Irena Orlović na primjeru svoje kćeri Matee, rođene s teškoćama, naučila je koliko je pravi pristup u odgoju važan za djetetov napredak, pa je zato odlučila otvoriti privatnu osnovnu školu u kojoj će učenici raditi i na izgradnji pozitivne slike o sebi. Sve o tome ispričala je za magazin Gloria.

Iako je splitska poduzetnica Irena Orlović (45) odavno izišla iz školskih klupa, i danas se dobro sjeća kako se rastužila kad je prvi put vidjela svoju skromnu učionicu. Lijepe uspomene zato čekaju splitske prvašiće koji će najesen krenuti u Ireninu privatnu osnovnu školu Harfa, čije učionice više nalikuju na sobu za igru, sa šarenim stolcima i vlastitim vrtom.

"Vrt je produženi dio učionice jer ćemo u njemu održavati dio nastave", ističe Irena Orlović, koja za svoju školu s pravom kaže da je - škola za budućnost. Tako su u Harfi školske klupe raspoređene u krug jer je, kaže, znanstveno dokazano da učenici slabije pamte informacije kad nastavnik predaje frontalno. U odnosu na državne osnovne škole novost je i to što se prve četiri godine uspjeh djece neće ocjenjivati, a obavezan školski program obrađivat će se kroz individualne i zajedničke projekte. Uza sve to, s učenicima će se raditi i na njihovim komunikacijskim i prezentacijskim vještinama te na izgradnji pozitivne slike o sebi.

Split 30052020                                                  
Osnivacica privatne osnovne
/ SAŠA BURIĆ / CROPIX
Osnivačica privatne škole "Harfa" Irena Orlović sa suprugom, direktorom škole Ivanom Orlovićem, odlučila se na potez koji bi mogao pomoći nizu djece.

Poanta ovakvog pristupa je da djeca razvijaju emocionalnu inteligenciju, jer sve novije studije pokazuju da modeli učenja u kojima učenici pasivno uče nisu uspješni.

"Prema neuroznanosti, na kojoj se temelji naš program, mozak pamti ono što mu je važno, a lakše upija informacije ako je u taj proces uključen i njegov emocionalni dio. Dakako, škola prati kurikulum Ministarstva znanosti i obrazovanja, a drukčiji je samo pristup učenju. Naši učenici aktivno će sudjelovati u nastavi, i to tako da će svaki dan međusobno raspravljati o tome što su doživjela radeći na nekom projektu, ali i o ciljevima koje žele postići s idućim", govori Irena Orlović, čija se škola naslanja na učenja njemačkog neurobiologa Geralda Hüthera, autora hit knjige o odgoju "Svako je dijete darovito". Hütherov moderan pristup školstvu već se primjenjuje u nekim razvijenim europskim zemljama kao što su Njemačka i Finska, a posebno je prihvaćen u Austriji, koja je po njegovim saznanjima reformirala kompletno školstvo.

Split 30052020                                                  
Osnivacica privatne osnovne
Saša Burić / Hanza Media
Njena kćer, prema liječničkim prognozama, trebala je preživjeti samo nekoliko godina.

Irena Orlović dobro zna koliko je pravi pristup u odgoju važan za djetetov napredak. Njezina kći Matea, koja je danas dvadesetogodišnjakinja, rođena je s teškim zdravstvenim problemima, a samo zahvaljujući ljubavi i podršci cijele obitelji uspjela je prohodati.

"Matea ima oštećenje srca i mozga. Rodila se sa srčanom manom zbog koje je u samo dva dana od dolaska na svijet dvaput operirana. Tijekom druge operacije dobila je moždani udar uslijed kojeg joj je mozak oštećen. Prema liječničkim prognozama trebala je poživjeti samo nekoliko godina, a nisu nam davali nimalo nade da bi mogla prohodati", prisjeća se Irena Orlović, čija kći ne samo da hoda i samostalno brine o sebi, nego i upravo završava školu za djecu s teškoćama, Centar za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj".

Irena Orlović, koja je i majka dvojice sinova: Mirka (22), studenta druge godine psihologije, i tinejdžera Emanuela (13), kaže da je uspjeh njezine kćeri dokaz da su emocije presudne.

"Kad je Matea nakon tri mjeseca u bolnici došla kući, počela je borba za njezin napredak. Premda su liječnici bili jako skeptični, suprug i ja odlučili smo učiniti sve što je u našoj moći da ona ne ostane teški invalid. Nabavili smo brojnu literaturu o razvoju djece, a svaka knjiga navodila nas je na isti zaključak: da je za svaki korak naprijed u životu djeteta poput naše Matee najvažnija emocionalna povezanost s bliskim osobama te rana stimulacija inteligencije. Matea je prohodala s tri godine, a s jedanaest je mogla i potrčati, što je pravo čudo jer je u međuvremenu još triput podvrgnuta operacijama srca", priča Irena, kojoj je kćerina bolest potpuno promijenila život te se proteklih dvadesetak godina profesionalno bavi razvojem djece.

Irena Orlovic je dobila nagradu na natjecaju
Saša Burić / Hanza Media
Irena Orlović sa kćerkom Matejom, koja ju je motivirala na otvaranje privatne škole 'Harfa'. Usto, već ima izdavačku tvrtku koja objavljuje pedagoško-psihološku literaturu namijenjenu roditeljima i odgajateljima.

Matea je prohodala s tri godine, a s jedanaest je mogla i potrčati, što je pravo čudo jer je u međuvremenu još triput podvrgnuta operacijama srca.

Kad je Matea proslavila drugi rođendan, ova bivša grafička dizajnerica sa svojim je suprugom, ekonomistom Ivanom (47), osnovala nakladničku kuću koja objavljuje pedagoško-psihološku literaturu. Irena je i autorica nagrađene web-aplikacije Pametnica za poticanje govorno-jezičnih, predčitalačkih i predmatematičkih vještina iz koje su proizišle dvije srodne edukativno-društvene igre, a u međuvremenu je stekla diplomu za neurolingvističkog terapeuta. Za svoju školu, koju vodi sa suprugom Ivanom, kaže da je kruna svega.

"Tek smo krenuli s upisima, no za početak planiramo imati jedan razred, u kojem će podučavati dvije nastavnice. Interes za školu je velik, što me ne čudi jer sve više roditelja smatra da je najvažnije ulagati u znanje. Čak i u ovakvim izazovnim vremenima, a to su potvrdili i rezultati ankete koja je provedena s ciljem otkrivanja novih društvenih tendencija kao posljedice pandemije koronavirusa", zaključuje Irena Orlović.

Čitajte i:

Upoznajte tatu blogera koji osvaja iskrenim i britkim tekstovima o roditeljstvu: 'Žene, naklon do poda!'

Prijatelji su obitelj koju sami biramo: Možemo ih pronaći uvijek i svugdje, ali i lako izgubiti

Doživjela je tipični hrvatski scenarij, no unatoč svemu nije odustala od svog sna i nije požalila

Kći poznatog slikara na rubu je očaja: 'Tatin atelje je uništen, a nitko ne regira na naše pozive'

Stolarska zvijezda na YouTubeu: Njegove snimke je pogledalo 20 milijuna ljudi diljem svijeta

Linker
17. travanj 2024 11:39