Vedran Rožić
Samo prirodno

Za njezine delicije najviše se 'grebu' Londončani, samo kod kuće malo tko zna za nju...

Nekadašnja asistentica na zagrebačkom Građevinskom fakultetu na obiteljskom imanju u blizini Slatine uzgaja kamilicu, različke i bundeve te proizvodi namaze koje i u doba korone uspješno dostavlja u London te prodaje preko Amazona.

Na obiteljskom imanju u Vraneševcima kod Slatine Maja Lazić (38), inače diplomirana inženjerka građevine i bivša asistentica na zagrebačkom Građevinskom fakultetu, bavi se ekološkim uzgojem kamilice, bundeve golice, različka, konoplje, lana i drugih kultura od kojih pravi različite delicije. Namaz od lješnjaka osobito je cijenjen u Velikoj Britaniji gdje se proizvodi njezine tvrtke Organica Vita već tri godine prodaju pod nazivom Primal Taste.

Ima i registriranu tvrtku s partnerom u Londonu. Potpuno je posvećena poslu, a kad pronađe malo vremena, rado ode na mali piknik uz Dravu na koji ponese jela pripravljena od vlastitih proizvoda.

Kako je poslovati s inozemstvom u doba korone?

- Može se, ali sve je prilično usporeno pa isporuke kasne. Nedavno smo poslali i direktno dvije palete na Amazon. Svaki proizvod moramo posebno pakirati u njegovu kutijicu, što nije problem u normalnim okolnostima, kad skokneš u knjižaru i kupiš što ti treba, no u vrijeme zatvorenih dućana snalazili smo se kako znamo.

Koje vaše proizvode strano tržište najviše traži?

- Namaze od lješnjaka, hladno prešana ulja, mješavine za razne vrste kruha i krekere te proteinske prahove za sportaše. Imamo odlične povratne informacije i lijepu listu stalnih kupaca koji prate i sve novo što proizvedemo.

Koje od njih i vi često koristite?

- Svakih desetak dana pečem dvije vrste tvrdog kruha od brašna od sjemenki suncokreta, kokosovog brašna te dodatka sjemenki lana i bundeve, čije kockice stavljam i u cezar salatu. A kako se bavim planinarenjem, dobro mi dođu proteinski prahovi na tim mojih ozbiljnim avanturama. Primjerice, popela sam se na Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike, te bila na Denaliju na Aljaski, najhladnijoj planini na svijetu, gdje nam je u kampu na 4330 metara temperatura u šatoru bila minus 27 stupnjeva.

Na takve ekspedicije nosi se samo najnužnije, a od hrane uglavnom juhe, tjestenine iz vrećice, orašasti plodovi, suho voće i proteinske pločice. Kod kuće pak vozim bicikl.

Vedran Rožić
Maja svoje proizvode već tri godine uspješno prodaje preko Amazona.

Što sada raste u Podravini?

- Sezona je mladog luka, zelene salate i općenito povrća. Obožavam proljeće baš zbog salata na koje sam se naučila živeći niz godina u Makedoniji. Tamo nema ručka bez nekoliko vrsta izvrsnih svježih salata. Često u njih stavljam i namaz od sjemenki bundeve, dok namaz od lješnjaka može biti osnova za juhe, dodaje se u rižu, pečeni krumpir i razne umake, njime se mogu nadjenuti razne slastice te - preliti salate. On je naša “ inačica” maslaca od kikirikija.

Koji su vaši specijaliteti?

- Jako volim raditi tortilje od integralnog brašna, malo vode, malo soli i dvije žlice ulja. Punim ih raznim nadjevima, a vrlo su praktične jer ih se može narezati na manje komadiće i poslužiti poput kanapea. Veselim se i prvim jagodama iz svog vrta. Subotom imam više vremena pa znam napuniti košaricu hrane i sa svojim partnerom otići do Drave u Donjem Miholjcu. Kod kuće sam pak stalno u vrtu, tako da se, ni za vrijeme kućne izolacije, nisam mogla žaliti.


Nabujak od kelja sa sjemenkama

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 1 srednje velika glavica kelja
  • 10 dag mješavine za kruh classic Organica Vita
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 jaja, sol i papar po ukusu
  • žličica Vegete

PRIPRAVA

Glavicu kelja izrezati na 4 dijela i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti, ohladiti i sitno isjeckati.

Na ulju kratko popržiti sitno kosani luk.

Isjeckani kelj pomiješati sa smjesom za kruh, dodati luk, žumanca i protisnuti češnjak. Sve dobro izmiješati, začiniti solju, paprom i Vegetom i na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca. Ako je smjesa jako gusta, dodati joj malo ulja.

Smjesu staviti u vatrostalnu posudu premazanu uljem, posuti krušnim mrvicama i peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

Čitajte i:

Gurmanica bira samo divlje: 'U zamrzivaču uvijek imam delicije, a balkon mi je pun začina'

VIDEO | David Skoko otkrio nam je omiljeni uskrsni recept, tajnu sretnog braka i vrhunski projekt

Gastro majstorica uživa na selu: 'Hranu uberem u našem vrtu, a sama radim i svoj jogurt'

Linker
21. travanj 2024 07:45