Getty Images
Došao je i taj dan

Meghan i Harry više nisu aktivni članovi kraljevske obitelji: Ovime gube mnoge privilegije

S današnjim datumom više neće službeno predstavljati kraljicu Elizabetu II., morat će vratiti novac za obnovu doma u Velikoj Britaniji te neće imati kontrolu gdje se na internetu pojavljuju njihove paparazzi fotografije.

Meghan Markle i princ Harry od danas, 31. ožujka 2020., i službeno su razriješeni svih kraljevskih dužnosti, odnosno službeno prestaju djelovati kao viši članovi britanske kraljevske obitelji. Od svojih dužnosti oprostili su se posljednjom objavom na Instagramu profilu Sussex Royal u kojoj su svima zahvalili na potpori.

"Kao što to svi možemo osjetiti, svijet se u ovom trenutku čini izuzetno krhkhim. Pa ipak, uvjereni smo da svako ljudsko biće ima potencijal i priliku napraviti nešto značajno (...). Zajedno možemo podići jedni druge da shvatimo puninu tog obećanja.

Sada je najvažnije zdravlje i dobrobit svih ljudi širom svijeta i pronalaženje rješenja za mnoga pitanja koja su se pojavila kao rezultat ove pandemije. Iako nas možda ovdje ne vidite, naš rad se nastavlja. Hvala ovoj zajednici na podršci, inspiraciji i zajedničkoj predanosti da činimo dobro u svijetu. Radujemo se što ćemo se uskoro opet ovdje povezati. Bili ste sjajni! Do tada, dobro se brinite o sebi i jedni o drugima. Harry i Meghan", napisali su u objavi.

Novu godinu započeli su s viješću koja je sve šokirala - da se žele odvojiti od kraljevske obitelji kako bi bili financijski neovisni. Kraljica Elizabeta II., princ Charles, princ William i Kate Middleton te mnogi drugi članovi obitelji bili su vrlo neugodno iznenađeni tom odlukom, no ona se kuhala mjesecima prije.

Strani mediji, koji su utjecali i na mišljenje javnosti, okrivljavali su Meghan da je Harryja okrenula protiv obitelji, no britanski princ je u nekoliko navrata rekao da je to bila njihova zajednička odluka jer žele mirniji život, dalje od zločestih natpisa u novinama i konstantnog pritiska, što medija, što njegove obitelji.

TORONTO, ON - SEPTEMBER 25:  Prince Harry (R) and Meghan Markle (L) attend a Wheelchair Tennis match during the Invictus Games 2017 at Nathan Philips Square on September 25, 2017 in Toronto, Canada  (Photo by Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation )
2017., prvo zajedničko pojavljivanje u Torontu.

Taj pritisak posebno je loše djelovao na Meghan koja se, prema nekim izvorima, u Velikoj Britaniji osjećala anksiozno, zarobljeno i patila je od ozbiljnih napadaja panike zbog stalnih kritika tamošnjih tabloida, ali otkako se sa sinom Archiejem i suprugom preselila u Kanadu, sretnija je i mirnija.

Osim što gube službene titule, Harry i Meghan više neće imati privilegije koje imaju ostali članovi monarhije:

Neće više predstavljati kraljicu

Harry i Meghan neće više službeno izvršavati kraljevske dužnosti u ime kraljice Elizabete II., što znači da više nemaju pravo na službena putovanja svijetom. Do sada su posjetili Australiju, Novi Zeland, Fiji i Tongu te Južnu Afriku.

Neće više dobivati novac od Sovereign Granta

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 27:  Prince Harry and Meghan Markle during an official photocall to announce the engagement of Prince Harry and actress Meghan Markle at The Sunken Gardens at Kensington Palace on November 27, 2017 in London, England.  Prince Harry and Meghan Markle have been a couple officially since November 2016 and are due to marry in Spring 2018.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Na službenom fotografiranju povodom objave zaruka.

Par je odvajanjem od kraljevske obitelji zahtijevao da bude financijski neovisan. To, dakle, znači da ih više neće financirati Sovereign Grant - godišnji mehanizam financiranja monarhije koji je ranije pokrivao pet posto njihovih službenih troškova. Ovaj mehanizam omogućava članovima kraljevske obitelji da održavaju službene rezidencije i poslovne prostore.

Ipak, Harry i Meghan i dalje će dobivati novac od princa Charlesa, čiji su prihodi od vojvodstva Cornwalla pokrivali 95 posto njihovih troškova, dok su radili kao članovi kraljevske obitelji.

Morat će vratiti novac za obnovu doma u Velikoj Britaniji

Za obnovu Frogmore Cottagea, koji se nalazi na kraljičinom imanju u Windsoru, potrošili su čak 2,4 milijuna funti koje će u potpunosti morati vratiti jer je to novac poreznih obveznika.

Neće imati službeni ured u Buckinghamskoj palači

WINDSOR, ENGLAND - MAY 08: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex, pose with their newborn son Archie Harrison Mountbatten-Windsor during a photocall in St George's Hall at Windsor Castle on May 8, 2019 in Windsor, England. The Duchess of Sussex gave birth at 05:26 on Monday 06 May, 2019. (Photo by Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
8. svibnja su u dvorcu Windsor predstavili svojeg sina Archieja Harrisona.

Njihov ured u Buckinghamskoj palači zatvoren je još od siječnja, a petnaestero članova osoblja dobilo je otkaz.

Ovu vijest Harry i Meghan priopćili su zaposlenicima u siječnju netom nakon što su objavili da se povlače s kraljevskih dužnosti i odlaze živjeti u Kanadu, a očekuje se da će tek nekolicina zaposlenika ureda biti zaposlena na nekim drugim funkcijama vezanim uz kraljevsku obitelj.

Njihovo osiguranje neće financirati kanadska vlada

Meghan i Harry su preseljenjem u Kanadu boravili na jednom otoku u Vancouveru, a kanadska vlada financirala im je osiguranje. No, pomoć će prestati tijekom sljedećih nekoliko tjedana kada se paru službeno promijeni status.

Neće više biti zaštićeni od toga da se njihove paparazzi fotografije pojavljuju na internetu

PEACEHAVEN, UNITED KINGDOM - OCTOBER 03:  (EDITORS NOTE: Retransmission with alternate crop.)  Meghan, Duchess of Sussex and Prince Harry, Duke of Sussex make an official visit to the Joff Youth Centre in Peacehaven, Sussex on October 3, 2018 in Peacehaven, United Kingdom. The Duke and Duchess married on May 19th 2018 in Windsor and were conferred The Duke & Duchess of Sussex by The Queen.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
U posjetu Joff Youth Centru u Peacehavenu u Sussexu.

Kako više neće biti dio kraljevskog sustava, Harry i Meghan će biti tretirani kao slavne osobe, a njihove fotografije više neće biti odobrene zakonom Velike Britanije, odnosno moći će se pojavljivati na internetu bez njihovog znanja i kontrole.

Posljednje tri i pol godine za Harryja i Meghan bile su zaista izazovne, a mi smo se prisjetili kroz što su sve prošli od samih početaka do danas.

srpanj 2016. - Meghan i Harry upoznaju se na spoju naslijepo i odmah dogovaraju sljedeća druženja.

studeni 2016. - Harryjeva PR služba javno je osudila britanske medije zbog maltretiranja njegove djevojke, navodeći da se na naslovnicama mogao iščitati rasizam i seksizam. Tada je, možemo reći, počeo njihov rat s britanskim tabloidima.

listopad 2017. - Meghan je u prvom intervjuu za Vanity Fair, nakon što je javnost saznala da hoda s Harryjem, otkrila da je prilično izazovno biti djevojka britanskog princa.

"Sve ovo ima svoje izazove, koji dolaze u valovima – neki dani su naporniji od drugih. I bilo je jako iznenađujuće koliko su se stvari promijenile. Ipak, imam jaku podršku svih oko sebe i naravno, njegovu podršku u svakom trenutku", izjavila je Meghan.

27. studeni 2017. - Meghan Markle i princ Harry objavili su zaruke, a on je u intervjuu za BBC rekao da je pravi gušt biti s nekim van kraljevskih krugova. Meghan je pak, rekla da je bila prilično naivna po pitanju života u kraljevskoj obitelji i da je sve zamišljala drugačije.

19. svibnja 2018. - Par se vjenčao u dvorcu Windsor i službeno dobio titule vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

15. listopada 2018. - Potvrdili su da očekuju prvo dijete i to tijekom turneje Australijom i Novim Zelandom.

ožujak 2019. - Meghan i Harry odlučili su živjeti u Frogmore Cottageu na imanju Windsor, na čiju je obnovu potrošeno 2,4 milijuna funti. U isto vrijeme krenule su špekulacije da su prinčevi Harry i William u svađi, kao i njihove supruge.

6. svibnja 2019. - Rođeno je prvo dijete vojvotkinje i vojvode od Sussexa, sin Archie Harrison. Iako je željela da porod bude kod kuće, Meghan ga je rodila u bolnici, no nije odmah drugi dan s njim izašla u medije. Tek nekoliko dana kasnije je organizirano službeno fotografiranje na kojem su bili samo odabrani mediji.

lipanj 2019. - Objavili su da više neće biti vezani s vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea u svojem humanitarnom radu te pokreću svoju zakladu Sussex Royal.

rujan 2019. - Meghan i Harry krenuli su na turneju Južnom Afrikom koju su popratili dokumentarcem. U njemu su otkrili da im život posljednjih mjeseci nije lak i to posebno zbog britanskih medija koji ih konstantno kritiziraju.

listopad 2019. - Meghan je tužila magazin Mail on Sunday zbog objavljenog pisma koje je poslala svojem ocu Thomasu Markleu s kojim nije u dobrim odnosima.

studeni 2019. - Objavili su da Božić neće provesti s kraljevskom obitelji već u Kanadi.

8. siječanj 2020. - Meghan i Harry sve su šokirali odlukom koju nitko nije očekivao - udaljuju se od kraljevske obitelji i sele u Kanadu.

13. siječanj 2020. - Kraljica Elizabeta II. održala je krizni sastanak na kojem je s Meghan Markle preko telefonske linije, prinčevima Williamom, Charlesom i Harryjem razgovarala o dramatičnoj odluci te je dogovoren period tranzicije.

18. siječnja 2020. - Kraljica je objavila službeno priopćenje u kojem stoji da Meghan i Harry više neće koristiti svoje titule te da moraju vratiti novac uložen u obnovu Frogmore Cottagea.

19. siječnja 2020. - Harry je na humanitarnoj večeri u organizaciji Sentebalea, otkrio dio razloga povlačenja iz kraljevske obitelji.

"Nadali smo se da ćemo moći i dalje služiti Kraljici, Commonwealthu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. To je nažalost nemoguće. Pomirio sam se s time, znajući da to neće utjecati ni na mene kao osobu ni na moju odanost", rekao je Harry.

23. veljače 2020. - Nakon što je kraljica Elizabeta odlučila da se Harryju i Meghan zabrani korištenje branda Sussex Royal, par se na svojoj službenoj stranici oglasio neobičnim priopćenjem. Napisao je da "kraljica ne posjeduje riječ 'kraljevski' u cijelom svijetu", čime su izazvali lavinu negativnih reakcija.

27. ožujka 2020. - Neki strani izvori bliski paru otkrili su kako je Meghan tijekom boravka u Velikoj Britaniji bila nesretna, anksiozna i patila od napadaja panike.

30. ožujka 2020. - Meghan i Harry navodno su se doselili u Los Angeles, a predsjednik Trump rekao je da im Amerikanci neće plaćati osiguranje.

31. ožujka 2020. - S ovim datumom prestaju sve kraljevske dužnosti Meghan Markle i princa Harryja.

Čitajte i:

Linker
18. travanj 2024 08:20