Getty Images
Bez obožavatelja

Početak novog doba: Filmski festival u Veneciji uz velike mjere sigurnosti okuplja brojne zvijezde

Međunarodni filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, kreće danas i trajat će sve do 12. rujna, zbog pandemije program je smanjen te ove godine donosi ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova.

S velikim nestrpljenjem svjetska filmska industrija iščekivala je početak 77. Venecijanskog filmskog festivala. čije je otvorenje zakazano za srijedu. Neke od međunarodnih zvijezda koje su došle na Mostru su Cate Blanchett, Tilda Swinton, Matt Dillon, i Francuskinja Ludivine Sagnier, svi bi oni trebali prošetati na posebnom 'socijalno distanciranom' crvenom tepihu. Festival u Veneciji prvo je veliko filmsko događanje koje će se odviti u stvarnom, a ne virtualnom svijetu, nakon što je svijet poharala pandemija koronavirusa.

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 02: Venezia77 Jury President Cate Blanchett attends the photocall at the 77th Venice Film Festival on September 02, 2020 in Venice, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Cate Blanchett, predsjednica žirija 77. Venecijanskog filmskog festivala

Venecija će vjerojatno biti zapamćena kao ključni trenutak ponovnog pokretanja filmskih festivala, govore svjetski mediji. Potrudili su se dovesti dovoljno zvijezda iz filmske industrije koje će snimiti 120 akreditiranih fotografa, a ceremoniju otvaranja posjetit će umjetnički direktori sedam istaknutih filmskih festivala iz Europe - uključujući Filmski festival u Cannesu, Berlinu i Locarnu.

Festival će biti otvoren projekcijom drame Lacci talijanskog redatelja Danielea Luchettija. U natjecateljskom dijelu, za glavnu nagradu Zlatnog lava, natječe se 18 filmova, od kojih su četiri talijanska. Australska glumica Cate Blanchett predsjeda žirijem. Nagrada Zlatni lav za životno djelo ove godine pripast će britanskoj glumici Tildi Swinton i kineskoj redateljici Anni Hui.

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 01: Anna Foglietta attends the photocall of the Patroness of the 77th Venice Film Festival on September 01, 2020 in Venice, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Crveni tepih ima fizičku barijeru i ne mogu mu pristupiti obožavatelji

Podrška onima koji su najviše pogođeni

Ti ključni ljudi filmskih festivala pojavit će se na pozornici u Veneciji kako bi izrazili solidarnost prema drugim festivalima, koji su ili otkazani, ili odgođeni. "Pogotovo kako bi izrazili podršku industriji i filmašima, umjetnicima, izlagačima koji su najviše propatili", kazao je umjetnički direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera za Variety.

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 02: (L-R) Karel Och, Vanja Kaludjercic, Jose Luis Rebordinos, Lili Hinstin, Thierry Fremaux and Alberto Barbera attend the photocall at the 77th Venice Film Festival on September 02, 2020 in Venice, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Karel Och, Vanja Kaludjercic, Jose Luis Rebordinos, Lili Hinstin, Thierry Fremaux i Alberto Barbera

Zajedno sa svojim timom Barbera je osmislio crveni tepih za doba koronavirusa, tako što su izdignuli barijeru nalik na zid duž cijelog crvenog tepiha. Taj štit daje fotografima više mjesta, ali i sprječava rizik okupljanja obožavatelja. Tako da će to u stvari biti crveni tepih bez fizičke prisutnosti fanova, a događaj će se prenositi i streamati na nekoliko različitih kanala.

VENICE, ITALY - SEPTEMBER 01: A general view during the photocall of the Patroness of the 77th Venice Film Festival on September 01, 2020 in Venice, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Na festivalu je akreditirano 120 fotografa

Osim izmjene crvenog tepiha stroge sanitarne mjere uključuju i brojna testiranja na bazi sline, za one koji dolaze izvan Europe, kao i za neke europske zemlje poput Španjolske. Na ulazu u festivalske prostore mjerit će se temperatura, a sjedala u dvoranama i na tiskovnim konferencijama bit će udaljena.

Pročitajte i:

Na ovogodišnjem Pula film festivalu neće biti vatrometa, ali će zato filmovi biti senzacionalni

Završen Sarajevo Film Festival: Održan je u online formatu, a krasilo ga je 29 svjetskih premijera

HAVC pokrenuo veliku nacionalnu humanitarnu kampanju hrvatskog filma

Linker
17. travanj 2024 17:54