Facebook / Bas Kast
HRABRA ISPOVIJEST

Pogrešna uvjerenja o zdravoj hrani: Poznati znanstveni novinar raskrinkao mitove u koje vjerujemo

Konačno je objavljena knjiga u kojoj su sažeti rezultati i zaključci svih najvažnijih istraživanja o zdravoj prehrani. Unazad nekoliko desetljeća lome se koplja oko toga koja je prehrana optimalna za ljudsko zdravlje. Je li to paleo prehrana ili veganska prehrana? Jesu li ugljikohidrati uistinu loši?

Nakon što mu je ozbiljno narušeno zdravlje, znanstveni novinar Bas Kast, uhvatio se u koštac s brojnim znanstvenim istraživanjima i kontradiktornim informacijama te je odlučio raskrinkati mitove i pogrešna uvjerenja o prehrani koji su se uvukli u naš svakodnevni život.

U knjizi “Prehrambeni kompas” detaljno je prezentirao rezultate najvažnijih istraživanja iz područja suvremene medicine, nutricionizma i gerontologije, te je, uz pomoć vlastitog iskustva, iznio najvažnije zaključke svih istraživanja.

Uništavaju li vaše zdravlje pogrešna uvjerenja o zdravoj prehrani? Budite zdravi, smršavite i vratite svoju energiju. 12 pravila zdrave prehrane iz knjige ''Prehrambeni kompas'' mogu pomoći da razlučite neistine od činjenica o prehrani i pronađete odgovor na pitanje što je uistinu zdravo.

Egmont
Autor hrabro i autentično progovara zašto je iz korijena promijenio prehranu.

U nastavku donosimo izvadak iz knjige i autorovo objašnjenje zašto je radikalno promijenio svoju prehranu.

''Bilo je to jedne proljetne večer prije nekoliko godina, zrak je bio božanstveno svjež, trčao sam kao i obično kad sam postao svjestanda nešto nije u redu. Proteklih sam se tjedana na jednu stvar gotovo već bio navikao na taj jedan nov, slab bol koji me nikad prije nije mučio. Sad je pak već postala nerazdvojnim dijelom svakog mog trčanja: svaki put nedugo nakon što bih počeo trčati, već nakon nekoliko prvih koraka, osjetio bih to neko čudno preskakanje. Ništa strašno, kao neka vrsta kardiološke štucavice koja bi odmah zatim nestala jednako naglo kao što se pojavila.

, Image: 424496975, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: RSZOOM / Alamy / Alamy / Profimedia
RSZOOM / Alamy / Alamy / Profimedia
Autor knjige Bast Kast.

Nastavio sam trčati, kad sam iznenada, ne prešavši ni kilometar, stao kao ukopan - kao da sam se pri punoj brzini zabio u nevidljivi zid koji me naglo i nemilosrdno zaustavio''.

''Ne znam kako bih točno opisao taj osjećaj. To je kao da ti nekakva čelična šaka čvrsto zgrabi srce ina mahove ga snažno stisne. Boli, ali to ni izbliza nije ono najgore.Najgora ili najstrašnija je silina kojom te pritišće nadolje, tjerajući te na koljena. Smjesta staneš, ali ne jer ti se čini razumnim nakratko predahnuti, ne, nego jer osjećaš da ćeš ostati stajati. Stojiš kao ukopan, držeći se za prsa, sopćući i nadajući se da će proći. Da ćeš još ovaj put ostati pošteđen, da ćeš se - ipak - izvući. Ne znam koliko sam dugo tako stajao, pognut, s rukama na bedrima, kašljući, sopćući. U jednom trenutku oprezno sam krenuo dalje, bojažljivo pokušavajući povremeno potrčati pa opet predah. Nisam se usudio dalje trčati'', izvadak je iz knjige ''Prehrambeni kompas''.

Što je bilo dalje i kako je autor našao prehrambeni balans saznajte u knjizi.

, Image: 208324944, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia
Sam Edwards / Caia Image / Profimedia
Trčanje zadnjih godina bilježi nevjerojatnu popularnost.

Knjiga je dostupna na Egmontovom web-shopu te u svim knjižarama po cijeni od 129,00 kuna.

Čitajte i:

Autor Liposukcijske dijete koja je osvojila predsjednicu Kolindu i brojne zvijezde otkriva zabludu stoljeća kada je riječ o prehrani

Zdrava prehrana od A do Ž

Dnevnik rigorozne dijete Ane Gruice: 'Ovo nije za svakoga'

Razgovarali smo s nutricionisticom i trenerom o mršavljenju: Zbog jedne navike se debljamo, a nismo toga ni svjesni

Četiri su ključne skupine: Prehranom možemo ojačati imunitet u borbi protiv virusa, evo kako

VITKA LINIJA Koje dijete prakticiraju slavne žene?

Linker
20. travanj 2024 00:20