Getty Images
a još nije ni u kinima

Film o najpopularnijem negativcu već sada ruši rekorde: Phoenix priznao da je transformacija u Jokera bila 'bolna'

Za novi film o negativcu Jokeru ne prestaju stizati pohvale kritičara, a u kina tek treba doći. Na stranici IMDb već sada ima ocjenu 9.6 te je time postao stripovski film s najvećom ocjenom do sada.

Film "Joker" redatelja Todda Philipsa na Filmskom Festivalu u Veneciji ispaćen je s osam minuta ovacija i uzvicima "Bravo!", a kritičari ne prestaju hvaliti nastup glavnog lika, glumca Joaquina Phoenixa koji je ozbiljan kandidat za nagradu Oscar.

Preobrazba u propalog komičara Arthura Flecka koji postaje Joker za glumca nije bila jednostavna - kazao je kako je bilo "gotovo bolno" ući u lik tog popularnog negativca, uključujući i njegov prepoznatljivi, luđački smijeh koji je vježbao dugo vremena kako bi ga "pogodio".

Promo
Joaquin Phoenix u filmu Joker

- Nisam mislio da ću uspjeti. Vježbao sam taj smijeh bez ikoga, a onda sam pozvao i Todda da me posluša. Bilo je jako neugodno, trebalo mi je dugo vremena za to - kazao je glumac i komentirao kako mu je problem predstavljao i gubitak težine u kratkom roku te da je to isto utjecalo na njegovu psihu.

Promo

Jedan od filmskih kritičara, Owen Gleiberman pohvalio je Phoenixov nastup, naglašavajući njegovu emocionalnu kontrolu.

- Izgleda da je izgubio na težini za ulogu tako da mu rebra i lopatice strše, a vitkost lica do izražaja dovodi crne obrve, blijede obraze potonule u tami, usta tako gumena da izgledaju kao da se ljute na sam pojam izraza, a sve je uokvireno masnom krpom od kose. Phoenix glumi umobolnog štrebera, koji je toliko kontroliran da je očaravajuće. Ostaje vjeran očajničkoj logici Arthurove nesreće - kazao je kritičar, a mnogi su ukazali na alegorijsku povezanost filma s današnjim pitanjima i problemima.

Promo

Prethodnici Joaquina Phoenixa koji su utjelovili Jokera prije njega postavili su ljestvicu visoko - najviše je ostala zapamćena uloga preminulog Heatha Leadgera u filmu "Batman: Vitez Tame" koja se do sada smatrala najboljom. Jack Nicholson i Jared Leto također su zapamćeni po svojim interpetacijama negativca, aliPhoenix je izjavio da se nije oslanjao na njihove uloge kako bi lakše ušao u lik, već je čitao literaturu o političkim ubojstvima.

U kina film dolazi 3. listopada ove godine, a s obzirom na to da je posljednji trailer pogledan više od 27 milijuna puta, vjerujemo da će na kinoblagajnama srušiti sve rekorde.

Linker
23. travanj 2024 08:17