Privatni album
Izolacija u Istri

Gastro minimalizam: Uskrsni ručak iz vlastitog vrta u aranžmanu Saše Šekoranje

Zagrebački dizajner i cvjećar izolirao se u svojoj kući u Istri, gdje se zatekao prije potresa: vrijeme provodi u šetnji i branju šparoga, a za blagdane će pripremiti salatu od maslačaka a, bude li sreće, i šunkicu.

Dan prije potresa zagrebački dizajner interijera i nenadmašni majstor cvjetnih kompozicija Saša Šekoranja došao je u svoju vikendicu u Istru, gdje ga je zatekla vijest o potresu u Zagrebu, tako da je do daljnjega odlučio ostati ondje. U svojoj kući u Svetom Lovreću dočekat će i Uskrs.

Što će se naći na vašem uskrsnom stolu?

- Napravit ću veliku salatu od listova maslačaka, bit će mladog luka, a, bude li sreće, i malo šunkice. Zasad se to čini kao nemoguća misija jer u blizini ništa ne radi. Nisam bio u dućanu otprije potresa.

Privatna arhiva
Blagdanski ugođaj tvore jednostavne, ali atraktivne dekoracije i cvijeće ubrano uokolo kuće.

VIDEO | David Skoko otkrio nam je omiljeni uskrsni recept, tajnu sretnog braka i vrhunski projekt

Kako se onda snalazite?

- Da bih mogao u nabavu, treba mi dozvola za izlazak iz mjesta pa sam odlučio iskoristiti ono što imamo u kući, kao i ono što raste u vrtu. U atmosferi u kojoj već tjednima živimo, došli smo do spoznaje da nije cijela Zemlja Disneyland i da trebamo poštivati prirodu. Ako nema nečega na što sam navikao, jer ne mogu u dućan, bit ću zadovoljan s onim što imam pri ruci, a imam mnogo. Moja susjeda Živana ima predivne koze pa od nje uzimam mlijeko i radimo jogurt. A kako sam svaki dan satima u šetnji, kući se vratim punih ruku šparoga. Krumpira imamo dovoljno pa mama pripremi finu gustu juhu.

Privatna arhiva
Dekoracije mogu biti i od sušenog češnjaka te šparoga koje ove godine rastu kao lude.

Kako ih pripremate?

- Moram priznati da mi nisu omiljeno jelo, a najradije ih pripremam najjednostavnije: blanširam ih kratko u vreloj vodi, prelijem s malo maslinova ulja i dodam koje tvrdo kuhano jaje.

Kako dolazite do kruha?

- Peče ga moja mama. Kako nema kvasca, snalazi se s jogurtom, i više su to pogače.

Što radite po cijele dane?

- Uglavnom šetam i uživam u prirodi. Usput ne sretnem ama baš nikoga. I šišam grmove u dvorištu. Gotovo da više nemam što pošišati.

Naš poklon vama: Besplatno čitajte novo digitalno izdanje Gloria delicija!

Kako ćete ukrasiti uskrsni stol?

- U vazu ću staviti grane trešnje i divlje šljive te cvijeće koje raste u ovo doba godine. Sve što raste uokolo. Prije kad bih dolazio u Istru, samo bih bacio pogled da vidim što ima u vrtu. Sad svaki dan pratim što je i koliko naraslo. I to je golema razlika. Poput one kad se svaki dan vidite u ogledalu pa ne primijetite da ste se udebljali. Ali ako se dulje ne pogledate...

Što vam u izolaciji najviše nedostaje?

- Kao i svima, druženje. Svoje prijatelje Anu i Igora mogu čuti samo telefonom. Ana je u susjednom selu i kiseli šparoge, koje ovo proljeće rastu k’o lude. Najviše mi nedostaju druženja: dok šetam, nikoga ne sretnem, a prijatelje mogu čuti samo telefonom.

Zlevanka sa šparogama

Privatna arhiva
Zlevanka sa šparogama

SASTOJCI:

  • pušlek šparoga
  • 5 jaja
  • 1 jogurt
  • 1 žličica soli
  • 1,5 dcl ulja
  • 1 čaša brašna
  • 1 čaša palente
  • 1/2 kg kozjeg sira
  • 1/2 praška za pečenje

PRIPRAVA:

Sve sastojke pomiješati, izliti u namašćen i posut pleh te peći dvadesetak minuta na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Poslužiti s blanširanim šparogama.

A recept za njegove legendarne breskvice, kao i druge zanimljive teme pročitajte u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka i, između ostalog, donosi i ove priče:

INTERVJU: ALEMKA MARKOTIĆ 'Vidim svjetlo na kraju tunela'

ANAMARIJA BRKIĆ: Trudna modna dizajnerica ostala bez doma i ateliera

BERNIE ECCLESTONE: Otac s devedeset godina

HRVATI U ŽARIŠTIMA KORONE: Švedska: robotičarka Danica Kragić Jensfelt i glumac Slaven Španović; Španjolska: TV voditeljica Fani Stipković i Košarkaš Ante Tomić; Amerika: filmski snimatelj Vanja Černjul i glumac Ivica Kovačević

MOJA OAZA Ormar modne dizajnerice Ksenije Vrbani

WOODY ALLEN: Memoari posrnulog redatelja

KUHINJA: SAŠA ŠEKORANJA Uskrsni ručak iz vlastitog vrta

VIRTUALNI TURIST: Stopama Jamesa Bonda

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
07. travanj 2024 17:52