Instagram/Twitter
ZA LAKU NOĆ

5 jednostavnih savjeta za lakši san

Brzi tempo života i stres utječu na naše zdravlje, ali i na količinu sna. Ukoliko patite od kroničnog umora i manjka koncentracije, rješenje svog problema potražite u kvalitetnijem snu. Donosimo vam pet jednostavnih savjeta koji biste mogli brzo usvojiti i na taj način povećati svoju produktivnost kroz dan.

1. Držite se rasporeda spavanja

Ustanite, ali i idete na spavanje svaki dan u isto vrijeme. Bitna je rutina. Čak i vikendima, blagdanima i na godišnjem odmoru. Dosljednost je ključ dobrog i kvalitetnog sna. Krenite u krevet kad ste stvarno umorni jer ako se tjerate na spavanje, to može biti kontraproduktivno.

2. Obratite pažnju na jelo i piće

U krevet ne idite gladni, ali ni previše siti. Umjerenost je ključ. Također prije spavanja nemojte pretjerati s tekućinom, da ne biste morali često ići na WC. Isto tako budite oprezni s nikotinom, kofeinom i alkoholom, jer njima treba nekoliko sati da prođu i rasterete naš organizam.

3. Stvorite rituale pred spavanje

Svaku večer prije spavanja pokušajte imati jednake rituale. Oni će odraditi svoj dio zadatka i reći tijelu da je vrijeme za spavanje. Neki od rituala koji se preporučuju je topla kupka, umirujuća glazba, zamračena prostorija. I svakako neposredno prije spavanja izbjegavajte gledanje televizora ili provođenje vremena uz računalo.

4. Neka vam bude ugodno

Prostoriju u kojoj spavate prilagodite isljučivo spavanju. To znači da u toj prostoriji treba biti malo hladnije, mračnije i najtiše. Ukoliko nemate te uvijete, od pomoći vam mogu biti zastori i čepići za uši. Krevet pokušajte opremiti kvalitetnim madracom i jastukom.

5. Bavite se tjelovježbom

Tjelesna aktivnost je od velike pomoći vašem problemu sa spavanjem. Tjelovježba vam pomaže da prije zaspite, ali i da imate dublji san. Imajte na umu da je bitno i kada ćete vježbati. Ne preporuča se vježbanje neposredno prije spavanja, nego ranije tijekom dana.

I još jedna važna stvar, a koja se ujedno i podrazumijeva, je smanjenje stresa! Krenite s osnovama: posložite prioritete za dan, bolje se organizirajte i delegirajte zadatke. Dobro se nasmijte s prijateljima i brige uistinu ostavite za sutra.

Otkrivamo kako da ne brinete i budete sretni

Linker
01. prosinac 2023 07:45