/ Reuters
LJETNE OLIMPIJSKE IGRE

5 razloga zašto gledati Olimpijske igre čak i ako ne volite sport

Ljetne Olimpijske igre svake četiri godine zalude čitav sportski svijet, ali ne morate nužno biti zaljubljenik u sport da biste uživali u njima. Za vas smo izdvojili pet načina na koje možete uživati u Igrama čak i ako vas sport uopće ne zanima. 

Otvaranje i zatvaranje uvijek su spektakli

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara uvijek je spektakl, dugo planirana i pomno osmišljena audio-vizualna predstava koja sa svakim novim Izdanjem igara pomiče granicu kreativnosti i maštovitosti. Detalji otvorenja se čuvaju u tajnosti kako bi manifestacija ostavila što jači dojam, a za režiju se angažiraju zvučna imena. Ove godine su tu posebnu čast dobili poznati brazilski filmski redatelj Fernando Meirelles (najpoznatiji po filmskom hitu „Božji grad“) i producentica Daniela Thomas. Na ceremoniji će, po nekim najavama, sudjelovati više od 6000 plesačica sambe te bi se, posebno za ovu priliku, iz mirovine trebala vratiti Gisele Bundchen, brazilski top model koji će ovdje utjeloviti djevojku iz Ipaneme, lik iz legendarne bossa nova pjesme. Na otvorenju će nastupati i sjajni brazilski glazbenici Caetano Veloso, Gilberto Gil i Anitta, a redateljsko-producentski dvojac najavljuje da će pokušati izbjeći klišeje, ali neki od njih su ipak nezaobilazni. Tako će karnevalska povorka ipak pronaći svoje mjesto u ovoj ceremoniji.

/ Reuters
Foto: Reuters

Ljudsko tijelo u pokretu

Ideja Olimpijskih igara, još iz stare Grčke, jest vidjeti što sve može postići ljudsko tijelo. Također, još iz antičkih vremena seže fascinacija ljudskim tijelom u pokretu. Antičke skulpture sportaša u naponu snage dio su svjetske kulturne baštine, a danas, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, imamo priliku stremljenjima vrhunskih sportaša svjedočiti u stvarnom vremenu, uživo, u televizijskom prijenosu ili putem interneta. Sportaši svojim tijelima pristupaju drukčije od „običnih“ ljudi, njima nije interesantno imati ravan trbuh, velike bicepse ili široka ramena, oni se fokusiraju na ono što tijelom mogu učiniti; koncentriraju se na brzinu, snagu i izdržljivost. Prizor ljudskog tijela u kontroliranom, sportskom pokretu vrhunski je estetski doživljaj, a takvih na ovim Olimpijskim igrama sasvim sigurno neće nedostajati.

/ istock; Reuters
Foto: istock; Reuters

Odijela i dresovi poznatih dizajnera

Na Olimpijskim igrama prekrasan prizor neće biti samo muška i ženska tijela u pokretu, već i ono u što su ta tijela odjevena. Dresove i službena odijela nekih reprezentacija radili su poznati dizajneri ili modne kuće, a svakako vrijedi obratiti pozornost na izgled kanadskih sportaša za čiju je neprikosnovenu sportsku eleganciju zaslužan kanadski brend Dsquared2 odnosno blizanci Dean i Dan Caten, glavni dizajneri, vlasnici i osnivači brenda. Istaknula se i Velika Britanija za koju su ove godine kreirali Adidas i Stella McCartney, stvorivši kolekciju koju obilježavaju ponekad pretjerani printovi, ali koja je odvažna i upečatljiva. Šveđani znaju da je njihov H&M gotovo nepogrešiv u ovakvim slučajevima pa će se ove godine dičiti tipičnim švedskim dizajnom, jednostavnim, praktičnim i prepoznatljivim. Olimpijske igre su izvrsna prilika za promociju čak i najvećim modnim kućama pa odjeću za Italiju radi Armani, za S.A.D. Ralph Lauren, a francuske natjecatelje u konjičkim sportovima odijeva slavni Hermès.

/ Dsquared2

/ H&M

/ Profimedia

Novi olimpijski sportovi

Osim uživanja u sportovima koje smo navikli gledati na Olimpijskim igrama, često se pojave i neki novi koje sada imamo ekskluzivnu priliku gledati u ovom okruženju. Oko takvih se sportova često stvaraju kontroverze, nerijetko su brojne rasprave o tome zaslužuje li neki sport takav status kao što se dogodilo 1996. kada je odbojka na pijesku službeno postala dijelom ljetnih olimpijskih igara. Ove godine će se na Olimpijskim igrama u Riju pojaviti golf (koji je bio prisutan na Olipijskim igrama 1900. i 1904., ali poslije toga ne) te ragbi. Neke inačice ragbija su se igrale na prijašnjim Olimpijskim igrama (1900.-1924.), ali ovo nam je prva prilika da na Igrama gledamo brzu i žestoku verziju takozvanog „Rugby sevens“. Na punoj veličini igrališta igraju dvije momčadi s po sedam igrača, a poluvrijeme traje sedam minuta i takve su utakmice uvijek prepune akcije, nabrijane i vrlo atraktivne. Usto, uvijek je lijepo biti djelićem povijesti i pratiti prvo pojavljivanje nekog sporta na Olimpijskim igrama.

/ iStock

Naši kandidati za medaljennnnn

Ovo bi vrlo lako mogle biti rekordne ljetne Olimpijske igre kada je “berba“ medalja hrvatskih sportaša u pitanju. To nije samo paušalna procjena, tako procjenjuju i stručnjaci iz međunarodnih kladioničarskih kuća. Sport je nepredvidljiv, jasna stvar, i to je jedna od njegovih čari, ali ne treba bježati od uloge favorita, pogotovo kada je ona zaslužena i opravdana. U prvom redu kandidata za zlatnu medalju su najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković i braća Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće i manje će biti iznenađenje ako se kući vrate sa zlatnim medaljama nego ako ne osvoje ništa. Sjajno stoje skifist Damir Martin, Šime Fantela i Ivan Marenić u klasi 470, Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn te laseraš Tonči Stipanović. Mogla bi zabljesnuti i Blanka Vlašić, a ne bi bilo iznenađenje da medalju osvoje vaterpolisti i rukometaši. Košarkaška reprezentacija plasirala se u zadnji tren i, sudeći po onome što su pokazali na izlučnom turniru, lako bi mogli pomrsiti planove i nekome od većih favorita. U svakom slučaju, čeka nas uzbudljivo (ne samo) sportsko ljeto.mmmmbbfgdghgdhg

Dragan Matić / Hanza Media
Linker
16. travanj 2024 20:32