PSIHOTIČNO SNIMANJE

Alfred Hitchcock prestrašio Scarlett Johansson pod tušem

S karakterističnim podbratkom čija je silueta desetljećima bila prepoznatljivi znak trilera, napetosti i klasika filmske umjetnosti, holivudska legenda Anthony Hopkins (74) u filmu “Hitchcock” koji u kina stiže u studenom igra jednog od najvećih i najutjecajnijih redatelja u povijesti. Film Sache Gervasija fokusiran je na razdoblje snimanja filma “Psiho” krajem 1950-ih, prilikom kojeg se Hitchcock morao suprotstaviti studijskim magnatima i javnom moralu te se dobrim dijelom sam financirati. Scarlett Johansson utjelovila je Janet Leigh, redateljevu suprugu Almu igra Helen Mirren, Jessica Biel je Vera Miles, a James D’Arcy Anthony Perkins.

Paramount nije podržavao Hitchcocka u nastojanju da snimi “Psiho”, pa mu je dodijelio minimalne resurse. Redatelj se snašao svojim novcem te uz pomoć ekipe iz svoje televizijske serije, a crno-bijela tehnika također je posljedica kresanja budžeta. Oko snimanja legendarne scene ubojstva pod tušem stvorene su različite anegdote, kojima, kako se čini, film “Hitchcock” dodaje još jednu.

“Psiho” je na kraju polučio golem uspjeh – na budžet od 800 000 dolara zaradio je 40 milijuna. Alfred Hitchcock kupio je prava na roman anonimnog autora Roberta Blocha, po kojem je film sniman, za samo 9 000 dolara te pokupovao što je više mogao primjeraka kako bi kraj zadržao u tajnosti.

Linker
26. travanj 2024 17:11