PRED OGLEDALOM

Anamarija Asanović: Luda sam za tetovažama

Prije odluke kakvu će šminku i frizure nositi njezine manekenke na revijama, 22-godišnja splitska dizajnerica Anamarija Asanović okupi svoj tim i ono što je zamislila testira – na sebi. Tako je bilo i na nedavnom Nivea Cro A Porteru, gdje je za svoje cure – koje su predstavile kolekciju The Woods – osmislila ležerne pletenice i intenzivnu plavozelenu šminku na očima.

No, privatno, Anamarija je vrlo jednostavna i decentna djevojka, pobornica minimalizma i jednostavnosti, ali i vrhunske kozmetike.

Jeste li, studirajući u Milanu, koristili neke preparate kojih u našoj zemlji nema? – Jesam, kupovala sam MAC šminku te pudere Shu Uemura, kojima sam i danas vjerna.

Koliko se Hrvatice i Talijanke razlikuju u odnosu prema njezi? – Čini mi se da su Talijanke opsjednute izgledom. Imaju ‘brdo’ dekorativne i preparativne kozmetike i uvijek prate novitete na tržištu. Veoma su lijepe i njegovane, bez obzira na godine.

S koliko godina ste se vi počeli šminkati? – Tek s 18. Ne vidim razlog zašto bih to činila ranije, a ni danas ne volim preintenzivnu šminku na sebi. Ide mi na živce skidanje šminke.

Je li vam se kad desilo da ste legli ne očistivši lice? – Ne, ma kako umorna bila. To je bila prva lekcija koja mi je mama Katarina dala iz šminkanja. Druga je bila da u svemu budem umjerena.

Kako se šminkate? – Na usne volim nanijeti ruž u crvenoj ili ružičastoj boji, a na oči tamno sjenilo. No, nikad istodobno.

Jeste li u pubertetu imali problema s prištićima i kako ste se protiv njih borili? – Imala sam dosta problematičnu kožu, a pomogli su mi proizvodi iz Niveine linije Young: piling, tonik i krema. No, primijetila sam da mi i sad koža zna reagirati kad sam pod stresom pa vjerujem da se unutarnje (ne)raspoloženje i te kako odražava na vanjski izgled.

Volite li domaće pripravke za njegu? – Obožavam maslinovo ulje za njegu kose, ulje za sunčanje od mrkve, badema, gospine trave, kadulje i maslinova ulja, koje spravlja moja mama, a jedno vrijeme sam umasiravala pripravak od kamilice i limuna za posvjetljivanje vlasi.

Jeste li neku beauty naviku naslijedili i od oca, bivšeg nogometaša Aljoše Asanovića? – Moj tata je veliki šminker, a primijetila sam da, kao i on, često nanosim kremu za ruke. Trenutačno je to L’Occitaneova na bazi lavande.

Kakav je vaš stav o piercingu i tetovažama? – Piercing me ne privlači, a tetovaže volim. Štoviše, imam ih čak tri: na stopalu mamine, tatine i bratove inicijale, na listu srce, križ i sidro, koji simboliziraju ljubav, vjeru i ufanje, a na zglobu pet zvjezdica. Napravila sam ih još sa 17 godina u Splitu, a uskoro planiram ponovno u salon za tetoviranje.

Damir Leljak

Linker
07. prosinac 2023 18:12