TUŽNA STAROST

Anita Ekberg živi u domu za nezbrinute

Legendarna švedska glumica, model i seks simbol 1950-ih i 60-ih godina, Anita Ekberg (80), najpoznatija kao Sylvija iz Fellinijevog “Slatkog života”, u kojem joj je partner bio Marcello Mastroianni, moli za novčanu pomoć, objavio je njen knjigovođa. Ekberg, koja je 1960-ih ušla u kolektivnu memoriju brčkanjem po rimskoj Fontani di Trevi u poznatoj sceni spomenutog klasika, već tri mjeseca živi u domu za nezbrinute. Nevolje za Ekberg počele su s provalom u njen dom pored Rima, kada su joj lopovi otuđili nakit i namještaj. Stan je, k tome, naknadno oštećen u požaru, a glumica je ubrzo slomila nogu.

Ekberg apelira prije svega na zakladu Federico Fellini, smještenu u Riminiju, koju je 1995. osnovala sestra prvog redatelja “neorealizma duše” – one faze neorealističke poetike koja je težište sa socijalne premjestila na psihološku tematiku, a koje je Fellini bio najistaknutiji predstavnik. Glumica bi se, tvrdi njen knjigovođa, rado vratila kući, ali to nije moguće budući da ne raspolaže novcem potrebnim za obnovu svoga doma. Šveđanka također više nema obitelji, koja bi joj pomogla u ovoj teškoj situaciji.

Nakon pobjede na izboru za miss Švedske mlada Anita Ekberg ostvarila je i holivudsku karijeru, ali njome nije nadmašila ulogu iz “Slatkog života”. Uz Johna Waynea igrala je u “Krvavom prolazu”, a snimila je i ekranizaciju “Rata i mira” u režiji Kinga Vidora. Mnogo više pažnje privlačile su njene veze: dvaput se udavala, za glumce Anthonyja Steela i Rika van Nuttera, ali lista slavnih ljubavnika bila je mnogo zvučnija. Na njoj su se našli i Errol Flynn, Frank Sinatra, Gary Cooper, Yul Brynner, Marcello Mastroianni te vlasnik Fiata Gianni Agnelli. Pojedine vruće noći provela je i s drugim slavnim muškarcima, poput glumca Roberta Wagnera, supruga tragično i misteriozno stradale Natalie Wood. Putene obline i zavodljivi glas stvorili su od Anite jednu od najpoznatijih pin-up djevojaka, koja je u sjećanjima mnogih muškaraca diljem svijeta zauvijek ostala Sylvija iz rimske fontane.

Linker
05. svibanj 2024 07:49