PJESMOM DO KIPIĆA

Anne Hathaway: Nadam se da ću preboljeti pogrešne note

Anne Hathaway (30) u proteklih se dvanaest mjeseci život posložio u idilični spoj profesionalnog i privatnog. Tako se i mogla naći u situaciji o kojoj mnoge sanjaju – da s pozornice Dolby Theatrea nakon primanja Oscara za sporednu žensku ulogu u filmu “Jadnici”, svoga prvog zlatnog kipića, zahvali suprugu Adamu Shulmanu.

Bilo je dirljivo kako ste spomenuli supruga u govoru zahvale. Koliko vam se život promijenio otkako ste ga upoznali? – Adam je jednostavno sve učini boljim, jasnijim i stvarnijim. Neću vam više ništa otkriti.

Svojevremeno ste rekli da niste navikli na pozornost javnosti i da ste navikli biti autsajder. Jeste li se sada, nakon brojnih nagrada, spremni službeno odreći uloge autsajdera? – Službeno nikada. Ja sam glumica čovječe. Mislim, ovo je spektakularno, ali ako želim biti realistična moram priznati da sam uvijek u potrazi za novim poslom i zato moram biti prizemljena. Uvijek strahujem da me više nitko neće htjeti kada dovršim film. Večeras uživam u priznanju prijatelja i kolega, ali nastavit ću njegovati praktični pristup glumi koji se sastoji od rada, rada i rada.

Kada sada gledate svoje scene iz Jadnika pomislite li “O Bože stvarno sam bila dobra”? – Više me se doima sve što se događa uokolo. Impresionirana sam šminkom, kostimima, frizurom, scenografijom, glazbom, a kada je riječ o meni čujem samo note koje sam pogrešno otpjevala. Jednoga ću ih dana možda preboljeti.

Spomenuli ste Hugha Jackmana u govoru zahvale. Kako vas je on nadahnuo?Tom Hooper je rekao da filma bez Hugha ne bi bilo i znam da je u pravu. Hugh je magična kombinacija snage i duše, srca, umjetnosti i zabave. U ciničnom svijetu imati nekog takvog u filmu koji počiva na vjeri u dobrotu glavnog lika, nekog tko je dobar poput lika kojeg igra, je sjajno. Svakog smo se dana nadahnjivali njegovom snagom i duhom. Nikada se nije žalio i ponavljao je koliko je god trebalo bez prigovora. Bio je naša stijena i moja osobna inspiracija.

Koliko vas je uloga Fantine promijenila kao glumicu i osobu? – Već sam igrala ljude sa stvarnim problemima, poput Rachel koja se oporavljala od ovisnosti, ali se nalazi u boljoj situaciji nego ranije. S Fantine sam se morala povezati s mračnom stranom života i bespotrebnom patnjom koju si ljudi mogu nanijeti. Voljela bih da sam svakoga dana nakon posla mogla na nju zaboraviti, ali ta patnja postoji za milijune žena i muškaraca i nije mi izlazila iz glave. U tom su me smislu Jadnici učinili svjesnijom.

Prilikom primanja nagrade rekli ste “Ostvarilo se”. Na što ste mislili? – Na svoj san. Divno je što se snovi mogu ostvariti.

Tko vam je pomogao pri uređivanju za dodjelu?Kate Lee, Adir Abergel, Rachel Zoe i Jill Lincoln. Sa svakim od njih postala sam prijateljica i često se družimo, pružamo si podršku. Bili su i na mom vjenčanju.

Poznato je da ste uvijek profesionalni usprkos emotivnim potresima. Kako to uspijevate? – U životu sve ima svoje pozitivne i negativne strane, a čudo svemira je da se 51 posto materije supostavlja 49 posto antimaterije, dakle stvari naginju ka pozitivnom. Na to se fokusiram i živim život u ljubavi i suosjećajnosti. Kada se toga pridžavate svaki vam dan može biti predivan.

Intervjue, galerije, događanja iza pozornice i iscrpne izvještaje o dodjeli filmskih nagrada potražite na Glorijinom Specijalu Oscar 2013.

Linker
19. travanj 2024 15:16