OBITELJSKA ČAROLIJA UZ BAKALAR

Badnjak u domu Saše Kopljara

Blagdansko raspoloženje u domu TV voditelja Saše Kopljara počinje se osjećati već početkom prosinca. Njegova supruga Renata tada skida s polica kutije s ukrasima za bor, lista kuharice tražeći nove ideje za blagdanske kolače, na prozorska stakla lijepi pahulje od papira, a privremeno se u njihov prostrani stan na zagrebačkoj Trešnjevci “useli” i nekoliko bradatih djedica s crvenim kapama. A posebno je svečano na Badnjak. Cijela obitelj najprije se okupi za prigodno ukrašenim stolom, a nakon večere se kiti bor.

– Nekada su Božići bili drukčiji – sjeća se 47-godišnji voditelj Dnevnika Nove TV kojeg su gledatelji proglasili TV licem kojem najviše vjeruju. – Dok sam živio s roditeljima u Osijeku, imali smo plastični bor jer je moj tata Šimo bio vrlo praktičan čovjek. Govorio je da se na taj način ne “oduzima život” pravim borovima, nema iglica po cijeloj kući, a i ne treba svake godine tegliti neko novo drvce. Meni je, pak, bilo žao, jer plastični bor nije mirisao kao pravi. I uvijek je na Badnjak mama Gita na stol iznosila pohanu ili prženu riječnu ribu, što također nije bilo po mom ukusu jer riječnu ribu volim samo u fišpaprikašu. Ali rado se prisjetim tih dana, osobito bombona umotanih u staniol u bojama, koje sam smio jesti tek kad se bor raskitio.

Otkako je u braku sa suprugom Renatom, njegov najvažniji božićni “zadatak” je nabava pravog bora. Ovu je godinu po njega otišao u vrtni centar u Lučkom. U odabiru su mu pomogli devetogodišnja kći Ariana i sedmogodišnji sin Fran, a prilično se namučio dok ga je dovukao na drugi kat jer zgrada u kojoj živi nema dizalo.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 781) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
25. travanj 2024 14:25