ZDRAVE ODLUKE

Blagdansko čišćenje doma pomoću prirodnih sredstava za čišćenje

Čistoća je vrlo važan čimbenik u izgradnji zdravog doma, no u pravilu koristimo previše kemijskih proizvoda za čišćenje, ne razmišljajući pritom o njihovim posljedicama.

Postoje tradicionalna i opće poznata prirodna sredstva koja su jednako učinkovita, a nisu štetna za naše zdravlje. Otkrivamo vam sredstva za čišćenje koja ima svaka kuhinja i samo ih trebate naučiti koristiti na pravi način.

Čisti sapun

Toplom vodom i običnim komadićem sapuna te uz žličicu sode bikarbone možete očistiti gotovo sve oblike mrlja. Jednostavno, učinkovito i ekološki.

Kuhinjska sol

Sol koristite kao dezinfekcijsko i lagano abrazivno sredstvo, najčešće u kombinaciji s jednim od ostalih spomenutih sredstava za čišćenje.

Soda bikarbona

Koristite ju kao višenamjensko sredstvo za čišćenje i primjenjujte ju na mnogo načina; od čišćenja do uklanjanja neugodnih mirisa.

Bijeli ocat

Octena kiselina u bijelom octu izravno prodire u prljavštinu, a koristi se za pranje stakla i pločica pa čak i za čišćenje kamenca.

Boraks

Koristi se za skidanje mrlja, plijesni i otklanjanje mirisa. Kupiti ga možete u ljekarni, ali imajte na umu da on nije biloški razgradiv pa ga koristite u što manjim količinama.

Limun

Limunska kiselina jedno je od snažnijih prirodnih sredstava za čišćenje. Višenamjenska je, neškodljiva i lijepo miriše, a čisti savršeno. Top 5 trikova za čišćenje kućanstva pomoću limuna

Eterična ulja

Ulja od čajevca, limuna, majčine dušice, kadulje i eukaliptusa imaju dezinfekcijska svojstva. Kombinirajte ih sa svim prethodno navedenim sredstvima za čišćenje.

Pribor za čišćenje

Što se prirodnog pribora za čišćenje tiče, iskoristite stare prekrivače i plahte za izradu krpa za čišćenje. Kod izbora spužve, bolje je kupiti onu od celuloze, a četke za ribanje, čelična vuna i krpe od lana koristan su i dugotrajan pribor za čišćenje.

Linker
26. travanj 2024 02:34