HIT SEZONE

Boja koralja

Jedan gram koralja skuplji je od grama zlata. Već samo ta činjenica ukazuje nam na nevjerojatnu dragocjenost koju skrivaju mora diljem svijeta, a pogotovo naš Jadran. I u modnom smislu, koralj je dragocjen. Njegove boje, osobito crvena, nadahnjuju nas svako ljeto kad u prvi plan dolaze ogrlice, prstenje i narukvice od tog materijala. Zagrebački dizajner nakita Dragan Dokić, koji koralje u svojim kreacijama kombinira s maslinovim drvom i srebrom, smatra da oni pristaju uz svaki stil – etno, retro, minimalistički, modernistički…

Uz to, prekrasno ističe žensku ljepotu i preplanuli ten. I stoga je boja koralja u svakoj ljetnoj sezoni ono što je tijekom godine vatrenocrvena – adut kojim ističemo svoju ženstvenost i pokazujemo želju da privučemo pažnju. Ta tropska, a opet vrlo urbana boja (jer je voli i ulična moda) hit je u svim svojim nijansama, od lososružičaste do duboke narančastocrvene. Ove se sezone “rasprostrla” po svemu – odjeći, obući, i make-upu, koji prirodno slijedi modu, a naročito među lakovima za nokte.

Dio ljetne kolekcije Roberta Cavallija, poput tunika i haljina, izrađen je od fine svile s koraljnim printom. Carolina Herrera i Herve Leger lansirali su narančastocrvene lepršave haljine i suknje u kombinaciji sa sivim i tirkiznim detaljima. Ta prepoznatljiva i vrlo osebujna boja pristaje svakom tipu žene – i plavušama i brinetama, i tamnoputima i svjetloputima. Koraljni ruž i rumenilo u toj nijansi garancija su svježeg proljetno-ljetnog izgleda. Posebne tehnike šminkanja nema, vrijede ista pravila kao i uvijek, a to je da je manje zapravo više – što se posebice odnosi na dnevnu šminku.

Kao i s fatalnim crvenim ružem, čija je zamjena ove sezone koraljna nijansa, budimo oprezni i pažljivi. Mnogo ruža diktira malo rumenila i diskretno našminkane oči te, naravno, obrnuto. Klonite se sjajila i šljokica jer ova je boja savršena upravo u mat-nijansi zbog svojeg intenziteta. – Nošenjem koralja, posebice jadranskih, ne samo da ste prekrasni i trendi već pridonosite očuvanju hrvatske kulturne baštine i tradicije – kaže Dragan Dokić, kojeg koralji podsjećaju na odmor, zalazak sunca i ispijanje vina u nekom bistrou pokraj mora.

Klara Glavač

Linker
02. svibanj 2024 21:52