NOVA BITKA GALIANA PAHORA

Bolest se vratila

Napisala Jagoda Zamoda Snimila Ines Stipetić

Premda je bio uvjeren da je pobijedio rak želuca, zdravlje Galiana Pahora iznenada se pogoršalo. Bolest se nedavno vratila i 51-godišnji glumac i ravnatelj Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, morat će ponovno na operaciju. Prvi put je operiran u studenome 2005., mjesec dana nakon proslave pedesetog rođendana, i tada mu je u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci odstranjen želudac i dio jednjaka.

– Da, pojavio se recidiv na jednjaku. Ne mogu gutati ni hranu niti tekućinu pa sam kao gurman i hedonist osuđen na infuziju. Stoga svaki dan odlazim u ambulantu k svom liječniku Nikoli Ivanišu, koji mi je i prvi put, prije godinu i pol, otkrio karcinom. Ondje me čeka moj uobičajeni dnevni meni: tri bočice vitaminskih i hranjivih koktela – kaže Galiano, čiji će režim prehrane potrajati do odlaska na operaciju u Zagreb, gdje bi 18. travnja trebao biti hospitaliziran. Liječnici su ga upozorili da je zahvat vrlo rizičan zbog prijašnje operacije, kemoterapija i zračenja, no Galiano se nada najboljem.

– Bit će 2:0 za mene! Nema šanse da bolest iz mene izvuče i jedan jedini bod – uvjerava Pahor – koji se vrlo brzo oporavio i nakon prve operacije, i to ne samo zahvaljujući terapijama. Izvukao ga je, uvjeren je, njegov optimizam, njega i podrška supruge Jolande te ljubav 11-godišnjeg sina Marka. Već nakon dva mjeseca počeo je normalno jesti i s obitelji otišao na zimovanje, a potom nastavio raditi punom parom. Ovog ožujka je zapjevao na Dori, u duetu s kolegicom Anjom Šovagović Despot, a nekoliko dana poslije napokon nastupio u ulozi Nacija Glembaya u predstavi “Gospoda Glembajevi” (čije su pripreme odgođene kad mu je prvi put dijagnosticiran karcinom).

– Protekli mi je mjesec doista bio naporan, odigrali smo čak dvadeset predstava “Glembajevih”. Pitao sam se – odakle mi tolika snaga za tako furiozan tempo jer karcinom me već dobrano “derao” – kaže Pahor, koji je prije desetak dana, baš kad je ponovno imenovan ravnateljem Drame, osjetio tegobe kod gutanja…

– Vjerujem da ću poslije operacije – kaže – zadržati sadašnji manekenski stas, premda sam u posljednje vrijeme ipak pretjerao u “tesanju” linije – spao sam, naime, na manje od 90 kilograma, a visok sam 192 centimetra. Moja uloga Flavija u serijalu “Naši i vaši”, koji se upravo reprizira na HTV-u, podsjeća me na to kako sam izgledao prije bolesti. Bio sam – grozan. Debeo! Ali – zdrav…

Dok je pripremao “Glembajeve”, Pahor je doživio novi šok: njegova supruga Jolanda, inspicijentica u riječkom kazalištu, zbog vrtoglavica je završila u bolnici. Supruga se polako oporavlja, vratila se na posao, a sad se Galiano opet razbolio.

– Kao da se izmjenjujemo u bolesti. Hoće li to već jednom prestati? – pita se glumac kojeg će za boravka u bolnici zamjenjivati njegova najbliža suradnica, dramaturginja Magdalena Lupi. Izvedbe “Glembajevih”, predviđene za svibanj, morat će propustiti, kao i odgoditi snimanje svog prvog samostalnog albuma, no uvjeren je da će se brzo oporaviti i ljetos planira zaigrati u Talijanskoj drami.

Linker
19. travanj 2024 16:51