RAZOTKRIVANJE

Branka Cvitković: Ne pada mi na pamet drugi put se udati

Prvakinja Drame zagrebačkog HNK Branka Cvitković , koja je četiri desetljeća karijere obilježila ulogom Klitemnestre u predstavi Damira Zlatara Freya ‘Elektra’, u 62 godine života pamti samo sretne dane i dvije teške epizode – kad je u šestom mjesecu trudnoće rodila danas 30-godišnju kćer Bernardicu i kad joj je umrla majka Viktorija

Što vas može natjerati da poželite – osvetu? – Osjetljiva sam na nepravdu i ne podnosim kad je netko grub prema slabijima i socijalno ugroženima. To u meni budi zaštitničke porive.

Što vas na kraju ipak spriječi da provedete osvetu u djelo? – Svijest o tome da osveta nikome nije donijela ništa dobro.

Nakon 40 godina karijere, kakav biste savjet dali mladim kolegama? – Da rade predano, do kraja, sa srcem. Da u ovom poslu nije važno brzo uspjeti, nego pošteno raditi i dugo trajati.

Na što ste u svojoj karijeri najviše ponosni? – Na svoju slobodu. Nikada me nitko nije pogurao preko reda, nikada nisam ništa dobila nezasluženo na dar. Iza mene stoji samo moj rad i talent.

Da niste glumica, kojim biste se poslom bavili? – Vjerojatno bih pisala eseje i kazališne kritike.

Što je najvažnije što ste naučili od roditelja? – Biti svoj i častan u svemu što radiš. Ne uzimati ono što ti ne pripada i što nisi zaslužio jer će ti kad-tad biti oduzeto ili će ti prisjesti.

U kakvom ste duhu odgajali kćer Bernardicu, socijalnu radnicu? – Liberalnom. Kod nas nikada nije bio zabrana, sve je uvijek njoj bilo ostavljeno na izbor. No, moja kći je oduvijek bila jako dobro dijete i nikada nije zlorabila tu slobodu.

Što vam je, kao samohranoj majci, bilo najteže? – Nositi svake godine veliko božićno drvce do kuće.

Kako to da se, nakon razvoda od slikara Velimira Račkog 1980., više niste udavali? – Nije mi palo na pamet. Zapravo, ne znam ni kako mi je palo na pamet udati se za njega. Vjerojatno sam to učinila u bunilu zaljubljenosti. No, dogodilo se da sam se u istoj godini udala, rodila dijete i razvela.

U kakvim ste odnosima s bivšim suprugom danas? – Jako dobrim, prijateljskim. On je zaista krasan i zanimljiv čovjek, ali nije baš kućni tip. Uostalom, kad s nekim imate dijete, onda se nikada ne možete potpuno rastati.

Kakvi ste kad se razljutite? – Puno mi treba za to, ali kad se dogodi, onda sam stvarno strašna. Bolje da ne znate kakva.

Na što najradije trošite novac? – Na ženstvene, pomalo otkačene haljine, suknje i cipele. Jako volim kupovati darove prijateljima.

Što je za vas rastrošnost? – Kupovanje velikih količina hrane. Volim kupovati fine stvari u malim količinama pa u mom hladnjaku uvijek ima kvalitetnih sireva, acidofila i povrća.

Kakva ste kuharica? – Uglavnom jedem u restoranima, no svake nedjelje imam obiteljski ručak s kćeri i tetama. Kad je na meni red da kuham, uvijek se potrudim da to bude nešto posebno, a najdraže mi je raditi kolače.

Koliko truda ulažete u dobar izgled? – Uvijek koristim kvalitetne kreme i šminku – La Prairie i Clinique. Uređivanje uvijek završim s nekoliko kapi mog omiljenog parfema Kenzo Jungle.

Kako održavate kondiciju? -Tri puta tjedno idem na jogu.

Kakve knjige volite? – Obožavam čitati, a najdraža mi je knjiga “Sto godina samoće” Gabriela Garcije Marqueza. Od suvremenih autora volim Michela Houellebecqa i Harukija Murakamija.

A filmove? – Nisam baš neki filmofil. Najdraži su mi vesterni, melodrame i stari holivudski filmovi.

Kako najradije provodite slobodno vrijeme? – Sa svojom kćeri i 12-godišnjim psom Fredijem. Obavezni dnevni ritual mi je odlazak u kavanu hotela Palace na kavu s prijateljicama.

Biste li mogli živjeti na selu? – Ne. Pravi sam urbani tip, obožavam asfalt i duge šetnje gradom.

Kristinka Šćavina

Linker
27. travanj 2024 07:11