GASTRO

Četiri varijacije na temu piletine

Možda ručak ne možete zamisliti bez bijelog pilećeg mesa, no ništa vas ne sprečava da mu okus obogatite – marinadom od aromatičnog bilja, sirom, povrćem, umakom od grožđa…

1. Piletina s gorgonzolom

Sastojci (za 4 osobe): 4 pileća filea, 10 dag gorgonzole, 0,5 dl kiselog vrhnja, svježi origano, sol, papar, maslinovo ulje

Priprava: File posolite i popaprite, dodajte svježi origano i malo maslinova ulja te ga marinirajte 1-2 sata. Gorgonzolu usitnite i pomiješajte s kiselim vrhnjem. Na roštilju ispecite piletinu do dvije trećine, premažite mješavinom gorgonzole i kiselog vrhnja te zapecite u pećnici. Poslužite s pečenim povrćem i lisnatom salatom.

2. Pileći file u umaku od grožđa

Sastojci (za 4 osobe): 4 pileća filea, 10 dag bijelog i crnog grožđa, 5 dag bijelog kukuruznog brašna, 5 dag maslaca, timijan, povrtni temeljac, sol, papar

Pire od čičoka: 40 dag čičoka, 40 dag krumpira, o,5 dl slatkog vrhnja, 5 dag maslaca, sol, vlasac

Priprava: Bijelom grožđu odstranite kožicu. File posolite i popaprite. Uvaljajte ga s jedne strane u kukuruzno brašno te zapecite. Podlijte temeljcem, dodajte grančicu timijana i bijelo grožđe. Pirjajte dok piletina ne omekša, a grožđe se raspadne u umaku. Dodajte crno grožđe i pirjajte još 4-5 minuta. Za pire skuhajte čičoke i krumpir u slanoj vodi. Protisnite i dodajte slatko vrhnje, maslac te sitno nasjeckani vlasac.

3. Ragu od piletine i povrća

Sastojci (za 4 osobe): 35 dag pilećeg filea, 10 dag maslaca, 60 dag gotovih njoka, 10 dag svježih šampinjona, 15 dag svježe paprike, 10 dag tikvica, 10 dag poriluka, 20 dag mascarponea, 1 žumanjak, sol, papar, prstohvat curryja, 2 listića kadulje

Priprava: File narežite na kockice, šampinjone na četvrtine, tikvicu i papriku na kockice, poriluk na ploške, a kadulju sitno nasjeckajte. Pomiješajte mascarpone i žumanjak. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodajte piletinu pa kratko pirjajte. Dodajte poriluk, tikvice, papriku i šampinjone te začine. Pirjajte dok povrće ne omekša, dodajte mascarpone pomiješan s jajem i curryjem te kuhane njoke. Neka se krčka još 5-7 minuta.

Savjet: Umjesto mascarponea možete upotrijebiti i slatko vrhnje za kuhanje.

4. Mirisna piletina na zelenom rižotu

Sastojci (za 4 osobe): 4 pileća filea, 50 dag luka srebrenca, 1 dl bijelog vina, 0,5 dl slatkog vrhnja, 0,5 dl maslinova ulja, mažuran, kadulja, sol, papar

Zeleni rižoto: 30 dag riže, 10 dag mladog luka, 5 dag običnog luka, 1 dl slatkog vrhnja, 5 dag maslaca, 1 dl bijelog vina, 0,3 dl ulja, povrtni temeljac (prema potrebi), sol, papar

Priprava: Pileći file posolite, popaprite te marinirajte s nasjeckanim začinskim biljem i maslinovim uljem. Zapecite ga u tavi na maslinovom ulju s obje strane. Dodajte sitno nasjeckani luk srebrenac, podlijte vinom te pirjajte dok piletina ne omekša. Pred kraj dodajte slatko vrhnje. Za rižoto zeleni dio luka blanširajte i izmiksajte u pire. Na ulju zažutite luk, dodajte rižu i glazirajte je. Podlijte vodom, začinite te pirjajte podlijevajući temeljcem. Pred kraj dodajte zeleni pire, maslac, slatko vrhnje i začine.

Pripremila Vesna Gregl; Snimio Željko Grgić

Linker
21. travanj 2024 17:05