GIORGIO ARMANI

Dizajner postaje ugostitelj

"Ljudi danas žele dizajnera koji će biti ne samo osoba od istančanog ukusa i modni genij već i ekspert za davanje smjernica u svakodnevnom životu – od toga što će obući, kako će urediti dom do odluke gdje će otputovati za praznike", ističe Giorgio Armani, koji uskoro otvara unosni biznis prvog Armani hotela, u prestižnom Burj kompleksu hotela smještanom u Dubaiju.

U Dubaiju, gradu izniklom iz pijeska, širokih bulevara i moderne arhitekture sve se više okreću turizmu, djelatnosti koja će biti primarna kad ponestane zaliha nafte. Nadobudni modni velikan već je stigao dizajnirati 160 dnevnih soba i 144 rezidencijalnih apartmana za taj projekt, kojeg spominje kao „ultra- spektakularan“ što ne znači da se sve svodi samo na stil bez imalo sadržaja.

„Hoteli često nude besprijekorni luksuz, ali ponekad je u njima teško pronaći jednostavnu ladicu za košulje“, dodaje slavni dizajner i pri tom se požalio na lošu funkcionalnost određenih hotela:

"Jednom sam odsjeo u hotelu u Šangaju, u kojem je bilo preko 1000 jastuka na krevetu, ali nijedna priručna mala stolica na koju bi se moglo sjesti u kupaoni kako bi osušio noge – zato sam odlučio opremiti hotel u Dubai,u u stilu koji sam oduvijek priželjkivao i za vlastiti dom".

Armani tvrdi da su se njegov ukus i estetika razvili u ranoj dobi: "Okružje u kojem sam odrastao bilo je estetski poprilično bazično, tako da sam pred sobom imao prostran domet za primjećivanje stvari koje mi se nisu sviđale.

Od rane mladosti tražio sam nešto drugačije, određeni pomak od onoga što se nalazilo ispred mene, pa pretpostavljam da je moj ukus formiran i nezadovoljstvom onim što sam vidio kao i težnjom da to izmjenim".

Giorgio Armani je, podsjetimo, 2006. proglašen najuspješnijim modnim dizajnerom godine, a 2007., prvi je revolucionarno emitirao svoju reviju visoke mode preko interneta.

Gordana Kolanović

Linker
25. travanj 2024 08:54