GORAN KARAN I EROS RAMAZZOTTI

Duet pred golom

Kad su jednog uglednog splitskog poduzetnika, koji se uvijek rado odazivao humanitarnim akcijama, pitali hoće li pomoći i “Maloj Floramye”, on je navodno odgovorio: “Naravno, hoću. A što je maloj?”. Bila to istina ili tek jedan od viceva koji su se u predizborno vrijeme prepričavali po Splitu, činjenica je da se Splićani nikada nisu oglušili na apele za pomoć.

Tako nema sumnje da će 9. lipnja napuniti i Poljud te zajedno s hrvatskim pjevačima i nogometašima, kao i njihovim gostima iz Italije, pokušati prikupiti sedam milijuna kuna za uređenje dnevne bolnice u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

GLORIA POKLANJA Preuzmite pjesmu “Naš mali svijet”

Bit će to večer velikih imena i zanimljivog nogometnog sraza dviju srcem okupljenih reprezentacija, koje predvode hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić i talijanska glazbena zvijezda Eros Ramazzotti, a “svima šta pivaju, a tili su igrati balun”, kako piše na plakatima za akciju Naš mali svijet, pomoći će i legendarni pop-pjevač Gianni Morandi, slavni bivši braniči Milana Franco Baresi i Billy Costacurta te Maurizio Ganz, napadač koji se prošetao kroz gotovo sve talijanske nogometne klubove, te Marco Carta, pobjednik reality showa Amici i ovogodišnjeg Sanrema. A sve njih uspio je okupiti splitski pjevač Goran Karan (45), koji već mjesecima predano radi na toj akciji.

Zašto ste se odlučili organizirati akciju baš za dječji odjel splitske bolnice? – Igrajući humanitarne utakmice susretao sam se s raznim sudbinama i iza zatvorenih vrata čuo razne priče. Ali svakoga mora potresti sudbina teško bolesne djece iz Dalmatinske zagore ili s otoka, koja ne mogu, poput djece iz Splita, samo doći na terapiju i otići kući, nego moraju ostati u bolnici. Svaki oproštaj s roditeljima za njih je dodatni stres, ostanak u bolnici također, pa se teže i sporije oporavljaju. Stoga sam se maksimalno angažirao oko projekta dnevne bolnice za djecu s pedijatrije, te onkološkog i pulmološkog odjela. Trebalo bi preurediti 370 četvornih metara postojećeg prostora i nabaviti suvremenu opremu. Prema proračunima, za to nam treba sedam milijuna kuna. Velik je to novac, ali mislim da možda možemo proći i jeftinije.

Je li sve spremno za veliki nogometno-glazbeni derbi na Poljudu? – Što se nas tiče, igre mogu početi. Mislim da su obje ekipe u odličnoj formi, da će publika uživati u spektaklu i da ćemo uspjeti ostvariti svoj cilj.

Kako ste za svoj projekt uspjeli zainteresirati Erosa Ramazzottija? – U tome je najviše pomogao Daniel Vuletić, kompozitor koji godinama živi u Italiji i surađuje s njihovim najvećim zvijezdama, među kojima je i Laura Pausini. No, Eros se rado odazvao jer je veliki zaljubljenik u nogomet i često sudjeluje na humanitarnim utakmicama kao član talijanske estradne ekipe u kojoj igra i Daniel Vuletić. Pomogao nam je i Gianluca Pecchini, glavni tajnik Associazione Nazionale Italiana Cantati, koji je nedavno bio u Splitu i posjetio bolnicu, te bio s nama na Poljudu. Eros je u to vrijeme bio u Americi, ali nas je zvao telefonom jer ga je zanimalo što se događa. I naš susret u Milanu bio je vrlo srdačan. Eros je velika zvijezda, ali i vrlo simpatičan čovjek spreman na suradnju. Više od sat vremena proveli smo u jednom milanskom studiju, i nekako se uspjeli sporazumjeti, jer sam ja pričao na engleskom, a on na talijanskom. A cijelu je ekipu oduševio kad je snimio najavu na hrvatskom, kojom poziva gledatelje na Poljud 9. lipnja. Za uspomenu na taj susret dali smo mu litru domaćeg maslinovog ulja, dres nogometne reprezentacije s brojem 9, monografiju Splita te kapu i kemijske olovke s logotipom Naš mali svijet.

Jeste li imali većih problema u organizaciji tog spektakla? – S menadžericom Ornelom Kipčić-Bauer i Giannijem Kovačevićem, koji je i tehnički direktor projekta, radim na Našem malom svijetu već pola godine. Za to vrijeme pokucao sam na mnoga vrata, poslao bezbroj e-mailova, faksova, sms poruka, dva puta bio u Italiji na dogovorima i mislim da možemo biti zadovoljni. Po Erosa Ramazzottija poslat ćemo avion, koji nam je Croatia Airlines omogućila po znatno nižoj cijeni. Neki od roditelja djece koja su se liječila na spomenutim odjelima rekli su nam da će sami obaviti građevinske radove, samo moramo platiti materijal. Hajduk nam je pomogao ne samo zato što se sve događa na njegovu stadionu, nego nam je dao i svoje prostorije, u njegovoj kino-dvorani bit će call-centar, a pomogli su nam i oko organizacije prodaje karata. Kad akcija bude gotova, tražit ću od Instituta građevinarstva Hrvatske da nam daruju nacrt. Za neke ćemo stvari pokušati i spustiti cijenu. Kad se ne radi o meni, znam biti jako dobar i ustrajan pregovarač.

Diana Šetka

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više, pročitajte cijeli tekst u Gloriji br. 752 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
14. svibanj 2024 19:59