MLAD I TALENTIRAN

Goran Bogdan: Nisam junačina, ali se skidam do kraja

Goran Bogdan , glumac Zagrebačkog kazališta mladih rođen prije 32 godine u Širokom Brijegu, rado se zafrkava na račun svog hercegovačkog podrijetla, no ni po čemu ne odgovara stereotipu o ljudima iz svog kraja. Otac Šimun, profesor na Strojarskom fakultetu u Mostaru, i majka Milka, profesorica u srednjoj školi, podržavali su sve vragolije, ali profesionalne želje svog najstarijeg sina i ostalo petero djece. Goran, naime, ima tri brata – Josipa (21), Frana (17) i Ivana (15) te dvije sestre, Katu (29) i Anamariju (19), koji su veoma ponosni na njegove uspjehe. Naime, nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ovaj zaljubljenik u film i kazalište upisao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti, a danas je jedan je od najzaposlenijih glumaca u svom matičnom kazalištu. Igrao je u nekoliko TV serijala te petnaestak kratkih i dugometražnih filmova, od kojih je najnoviji “Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić. U romantičnoj komediji koja potkraj studenoga dolazi u kina, glumi mladića iz Dalmatinske zagore koji se zaljubljuje u neobičnu djevojku iz velikog grada (Judita Franković).

Koliko vam je blizak Ante, vaš lik iz filma? – Prije bih rekao da ga razumijem, nego što mi je blizak. Naravno da sam se trudio približiti ga sebi i bilo “nam” je dobro. On je vedar, bezbrižan, živahan, probleme rješava u letu, sve mu je lako i život shvaća dosta jednostavno. Volio bih da sam više kao Ante. S guštom sam bio u njegovoj koži i nadam se da će se to vidjeti i na filmu.

Očekujete li dobru posjećenost u kinima, s obzirom na slabu gledanost hrvatskog filma? – Porazna je statistika za hrvatski film. Nemoguće ga je uspoređivati s holivudskim hitovima koje ponekad kod nas pogleda više od sto tisuća ljudi, a domaći film se smatra uspješnim ako ga vidi pet tisuća. Zašto je to tako i kako vratiti publiku u kina, ne znam. Uvjeren sam da bi se ljudi vratili u kina ako bi film imao međunarodni uspjeh, a naš rijetko uspije i u regiji. Bez obzira na ovaj pesimističan uvod, ja se nadam da dolaze bolja vremena. Iako sam subjektivan, vjerujem da “Sonja i bik” ima veliki potencijal za uspjeh kod domaće publike jer je to nepretenciozan, zabavan i romantičan film.

Razgovarala Ines Stipetić Snimio Ivan Posavec

Pročitali ste dio intervjua s mladim glumcem Goranom Bogdanom, a što bi sve napravio za ulogu, voli li se skidati pred publikom i sviđa li mu se kada žena napravi prve korake, pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 934) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
05. svibanj 2024 09:45