PR
BOL SOUL

INTERVJU Jarrod Lawson: Pjevati za Stevieja Wondera bilo je neopisivo iskustvo

U Bolu na otoku Braču, od 7. do 14. listopada održat će se premijerno izdanje novog glazbenog festivala – Bol Soul, gdje će se hrvatskoj publici premijerno predstaviti trenutno najperspektivniji soul pjevači današnjice među kojima je i Jarrod Lawson.

Briljantni mladi američki pijanist i vokalist svjetske je top ljestvice pokorio svojim prvim albumom Sneak Peak, a glazbeni kritičari govore kako po glazbenom izričaju može stati uz bok veteranima soula te da se u soul glazbi nije dogodilo ništa toliko značajno još od ranih radova Stevieja Wondera.

Čuli smo da europski glazbeni kritičari za vas često izriču jednu zanimljivu rečenicu: “Sve što Lawson dotakne pretvara se u soul”. Ali vi ste i jazz glazbenik i čest gost na prestižnim svjetskim jazz festivalima.

– Rođen sam u Portlandu gdje se održava jedan od najznačajnijih američkih jazz festivala i posebno se njeguje jazz glazba, uz koju sam i sam odrastao, no moram reći da me srce ipak ponajviše vuče soulu. Jazz je moj drugi identitet, ali soul glazba je moje pravo ja.

Često ističete da je vaš glavni glazbeni idol Stevie Wonder, koji je poželio da mu pjevate na rođendanu. Pa kakvo je to iskustvo bilo?

– To je za mene bilo neopisivo iskustvo, pjevati za Stevieja, ali još više i pjevati s njim. Stevie Wonder je moj istinski idol, imao je zaista najveći utjecaj na moj glazbeni razvoj i formiranje mog osobnog stila. Njegovi albumi iz šezdesetih i sedamdesetih su pravo glazbeno blago za sve glazbenike koji se u životu opredijele za soul. Prisjećajući se njegove rođendanske proslave, u jednom trenutku dok smo zajedno pjevali hit ‘Don’t You Worry About A Thing’, Stevie je prestao pjevati i samo me nastavio pratiti. Zamislite, Stevie Wonder me pratio na mojoj klavijaturi, dok sam ja pjevao jednu od njegovih najpoznatijih pjesama. Što se još može reći o tom trenutku, naprosto je bilo nestvarno.

U Hrvatsku stižete prvi put u vašoj uzletnoj galzbenoj karijeri, a premijerno ćete nastupiti na prvom izdanju međunarodnog soul festivala Bol Soul, u Bolu na Braču, na jednoj od najlješih lokacija na našem Jadranu. Festival dovode britanski producenti Ian Dewhirst i Carl Webster, veterani soul glazbe koji su nekoć radili s imenima poput Marca Almonda i Soft Cella, Pet Shop Boysima i brojnim svjetskim zvijezdama. Što očekujete od ovog premijernog predstavljanja u Hrvatskoj?

– Iana i Carla sam upoznao na britanskom jazz festivalu Love Supreme, koji je ujedno i jedan od najznačajnijih i najmasovnijih open air jazz festivala u Velikoj Britaniji i predstavili su mi koncept za Bol Soul, koji mi se strašno svidio. Koncept koji kombinira soul glazbu i jedinstven ambijent otoka Brača i Bola mora biti dobitna kombinacija, a kako čujem, upravo će zbog ovog ambijentalnog doživljaja na festival pristići i brojni gosti iz Velike Britanije, Njemačke i drugih država. Hrvatsku još nisam posjetio dosad, a moj najbliži nastup Hrvatskoj bio je na koncertu u Crnoj Gori. No, čuo sam da su Hrvatice među najljepšim ženama u svijetu, a da je more kod vas ljepše nego igdje, pa od nastupa u Bolu očekujem i dodatne bonuse. Radujem se i nadam se da ću steći nove fanove u Hrvatskoj jer bi Hrvati, zbog svog mediteranskog mentaliteta, zaista trebali naginjati soul glazbi. Zar ne?

Nakon dva koncerta koje ćete održati na Bol Soulu, 9. i 10. listopada, nastavljate s europskom turnejom.

– Istina, Bol Soul je početak moje šestotjedne jesenske turneje, a nakon Bola, s bendom nastavljam turneju u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Belgiji i završavamo u Velikoj Britaniji.

Osim Jarroda, na Bol Soulu nastupit će i Tracy Hamlin i Rose Vincent, a tijekom sedmodnevnog festivala nastupit će i neki od najpoznatijih europskih soul DJ-eva među kojima su Bigger, Ash Selector, Eddie Piller, Greg Edwards, Chris Philips i brojni drugi.

Linker
19. travanj 2024 16:53