NOVO LICE

Iva Štrljić: Miris mora moja je splitska uspomena

Glumačkoj ekipi serije “Larin izbor” pridružila se i kći poznatog glumca Milana Štrljića, Iva, koja je dobila ulogu prodavačice Iris Rončević. Njezin tata je u seriji tumačio ulogu Larinog oca Vuksana koji je prema scenariju preminuo. Tako se otac i kći na setu ne pojavljuju zajedno. Iris će postati prijateljica Dinkove žene Lidije (Marija Tadić), te će joj svojim savjetima dati poticaja da postane neovisna žena, piše Slobodna Dalmacija.

Iva Štrljić ima 35 godina, a Akademiju umjetnosti je završila u Beogradu gdje živi s majkom Slavicom, bivšom balerinom, i mlađim bratom Lukom. Glumila je u više serija: ‘Jelena’, ‘Zauvijek mlad’, ‘Bela lađa’, ‘Jesen stiže, dunjo moja’…, bila je televizijska voditeljica, a pojavila se i u reklami za Loto, te glumila u više filmova. Objavila je knjigu ‘Nemaš pojma koliko te volim’, o mladoj Beograđanki Maši čiji je život prepun ljudi i događaja, a ona je zapravo osamljena. Knjiga je bila na samom vrhu čitanosti. Iva je ovih dana zauzeta snimanjem novih epizoda “Larinog izbora” u Zagrebu nakon čega žuri u Beograd.

Kako vam je legla uloga u “Larinom izboru”? Koliko dugo ćete glumiti u seriji i kakvi su utisci sa snimanja? – Raduje me to što sam s likom Iris Rončević dobila priliku da odigram jednu ženu kakvu do sada nisam igrala. Ona je blagajnica u trgovini i čini se da živi jednim sasvim jednostavnim životom. No, iza sebe ima dragocjeno iskustvo koje je čini mudrom pa je postala dobar savjetodavac i emotivni oslonac onima s kojima je u kontaktu iz epizode u epizodu. Dobar je prijatelj i uvijek će pomoći onima koji su u nevolji. Požrtvovana je i ozbiljna s jedne strane, a vrlo duhovita i dobro raspoložena s druge. Osobno me obradovala suradnja na “Larinom izboru”. Uživam snimajući i beskrajno sam sretna što sam dio svega toga. Iris će biti tu do kraja serije i voljela bih da se mnoge stvarne Iris, one koje poznajemo i koje su tu negde među nama, pronđu u mojoj Iris. Nadam se da će se gledatelji vezati za nju.

Koliko često ste u Splitu? Nedostaje li vam? Ipak ste ovdje završili gimnaziju, imate tu svoje drage ljude i mjesta… – Dosta radim, posebice ljeti kada su snimanja i gostovanja s predstavama, pa ne stignem baš često do Splita. Naravno, uvijek navratim kad sam na putu za Hvar ili Brač, gdje obično ljetujem. Inače, živjela sam u više gradova, pa na mnogim mjestima imam ljude koje volim i koji mene vole i mislim da me to čini bogatijom. U Splitu sam živjela tri godine, u gimnazijskom periodu, i sjećam ga se naravno prvo po moru! Veliki sam zaljubljenik u more i plivanje, oduvijek sam sa strašću plivala. Kad kažete Split, sjetim se mirisa jutra u Splitu, teško vam to mogu opisati… Neki neobični “parfem” koji se sastoji od malo zraka, par kapi mora i ponešto od one svježine prvih krafni iz pekare… tako nekako… Sjećam se i divnog razdoblja u dramskoj grupi kod Milovana Alača, nekih slatkih ulogica i predstava. Volim Rivu, dođem sama, sjednem na klupu, zagledam se u veliko more pred sobom i odmah dobijem nekakvu dodatnu dozu nade, a to vam uvijek dobro dođe, ljekovito je.

Iza sebe imate hit knjigu. Pripremate li nešto novo? – Moj prvi roman “Nemaš pojma koliko te volim” čitatelji su zaista izuzetno dobro prihvatili. Postao je ozbiljan hit i trenutno je već četvrto izdanje u prodaji. Izdala ga je najveća izdavačka kuća Laguna i zanimljivo je da sam ga baš na svoj rođendan počela pisati, a par dana prije sljedećeg rođendana je objavljen. Nakon promocije u Beogradu, svakodnevno dobijam pisma čitatelja s pohvalama i željama da napišem nastavak, što me posebno raduje. Imam običaj da, kad dođem uvečer kući , uvijek nešto zapisujem, pa to i sada radim. To su uvijek nekakve sličice iz života, kratke priče.

Kako roditelji gledaju na vaše spisateljske sklonosti? – Odgojena sam tako da svoje talente ne zapostavljam već da na njima radim. Mene su moji roditelji naučili da raditi na svojim talentima znači biti odgovoran prema sebi i prema svom životu.

Snimio Miša Obradović.

Izvorni i kompletan tekst pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

Linker
26. travanj 2024 00:01